În partea de vest a Olteniei, la granița dintre județele Gorj și Mehedinți, crestele împădurite ale Carpaților se domolesc formând trecători și chei săpate de râuri în munte spre zona de podiș a Transilvaniei. Aici, timpul a ocrotit cu drag rostul naturii, iar secole la rând oamenii i-au oferit în dar tradiții, credință și creații nemuritoare.
Cheile Sohodolului
La 10 km de Târgu Jiu, în apropierea localității Runcu, drumul național 67 întâlnește un traseu județean spre platforma Gornoviței, cea mai joasă zonă de platou a Munților Carpați. Drumul care trece prin satul Răchiți și apoi prin Cheile Sohodolului are porțiuni de piatră și de asfalt și poate fi parcurs ușor cu automobilul. Râul Sohodol care izvorăște din apropierea Vârfului Siglăul Mare (1682m.) a săpat de-a lungul timpului în relieful calcaros al Munților Vâlcan o serie de avene, peșteri și chei, în prezent constituind cea mai spectaculoasă trecătoare din această parte de sud a țării. Clima blândă și solul propice au format un ecosistem bogat floral și faunistic. Condițiile geomorfologice au permis apariția unor forme sălbatice de vișin și liliac, precum și înmulțirea anumitor specii de păsări rare, șerpi sau pești. În perioada sezonului cald, la intrarea în zona de chei a fost instituită o taxă modică pentru accesul cu autoturisme, în scopul protejării mediului înconjurător.
Mănăstirea Tismana
“Mărețul cuib al Basarabilor” așa cum a intitulat-o poetul George Coșbuc, Mănăstirea Tismana este cel mai vechi așezământ monahal din Țara Românească. Cocoțată pe spinarea de stâncă a Muntelui Starmina, asemenea unui castel medieval pierdut în nori, mănăstirea veghează de peste șase secole la credința dreaptă a moșnenilor ortodocși din această zonă istorică a Valahiei. Ctitorul mănăstirii este sfântul Nicodim, cel care a întemeiat aici o vestită școală de caligrafie și al cărui mormânt se află săpat în pridvorul bisericii. Zona înconjurată de păduri, ape și munți a fost în trecut una greu accesibilă. Arheologii au descoperit existența în apropiere a unui fort daco-roman, proveniența cuvântului “tismana” având semnificație de cetate fortificată în dialectul getic. De altfel, ca urmare a trecutului înțesat de conflicte armate, mănăstirea a servit și ca cetate în timpul secolului al XVII-lea.
Foto: www.cristiniculescu.com
Text: Cristi Niculescu
- Natură și spiritualitate: Mănăstirea Prislop
- Durău, la poalele verzi ale Ceahlăului
Comments
You may also like
-
02 Apr
O grădină botanică din Seattle te ajută să te relaxezi
CălătoriiDacă ai nevoie să faci o pauză sau te plictisești acasă din cauza restricțiilor impuse ...
-
23 May
Drumeții pe plaiuri prahovene
CălătoriiNatura bogată a Văii Teleajenului atrage turiștii dornici de relaxare, dar și iubitorii sporturilor în ...
-
11 Sep
Cum vor arăta în viitor călătoriile noastre
CălătoriiDupă o perioadă fără precedent cu restricții și reguli pe care nu ni le-am fi ...
-
06 Nov
Arad, oraș istoric
CălătoriiPăstrând, de secole, unele dintre cele mai frumoase creații arhitecturale bănățene… Situat în partea apuseană ...