Mananca inteligent ca sa te bronzezi frumos

02 June of 2017

Mananca inteligent ca sa te bronzezi frumos

Vara, ce se asortează cel mai bine cu bretelele subțiri, decolteul adânc sau rochița scurtă? Un bronz ca de ciocolată, desigur. Dacă te întrebi cum te poți bronza repede și frumos fără ca apoi să ai de suferit, îți spunem noi: include în meniu alimente bogate în seleniu și în vitamine cu proprietăți antioxidante (A, C, E). Aceste substanțe, pe care le găsești în special în vegetale, fac minuni pentru pielea ta: o hrănesc, îi mențin suplețea și o ajută să se apere mai bine de ultraviolete și de acțiunea radicalilor liberi (sub efectul razelor ultraviolete radicalii liberi din organism se înmulțesc, provocând, printre altele, și îmbătrânirea prematură a pielii).

Hai să vedem care sunt alimentele care te ajută să te bronzezi în siguranță.

- Ouă și brânză

Datorită efectelor benefice pe care le are asupra sănătății pielii, vitamina A este supra­nu­mită și „vitamina frumu­seții”. Această minunată sub­stanță joacă un rol important în prevenirea cancerului de piele, favorizează cicatrizarea și contribuie la regenerarea țesuturilor și celulelor.

Unde o găsești? Exclusiv în alimentele de origine animală: ficat, pește gras, gălbenuș de ou, brânză, unt.

- Roșii

Roșiile sunt bogate în lico­pen, o subs­tan­ță ca­re ne prote­jează o­chii și pielea. Studiile au do­ve­dit că efectul protector al roșiilor este mai mare dacă acestea sunt consumate gătite și nu crude. Pentru o protecție sporită ar fi bine să le combini cu ulei vegetal, ca de exemplu ulei de măsline. Ca să-ți pregătești pielea pentru întâlnirea cu razele soarelui ar fi bine să consumi, timp de 3–4 săptămâni, câte două roșii pe zi (crude, fierte ori sub formă de suc sau pastă 
de roșii).

- Morcovi și caise

Betacarotenul (cunoscut și sub numele 
de provitamina A) face parte din familia carotenoidelor, acei pigmenți naturali care colorează atât de apetisant fructele și legumele. În organism, betacarotenul este transformat în vitamina A atunci când acest lucru este necesar. Betacarotenul favorizează sinteza melaninei, pigmentul pe care îl avem cu toții în piele. Melanina reprezintă filtrul nostru natural împotriva razelor ultraviolete, tocmai de aceea joacă un rol important atunci când ne expunem razelor solare.

Foarte bogați în betacaroten sunt morcovii. Asemenea roșiilor, morcovii îți pre­gătesc pielea pentru expunerea la soare, o protejează de acțiunea razelor solare și accelerează procesul de bronzare. Dacă vrei să te bron­zezi uniform, fără să te arzi, bea în fiecare zi un pahar cu suc de morcovi, timp de două săptămâni.

Alături de morcovi, în topul alimentelor bogate în betacaroten se nu­mără și caisele, piersicile și pepenele galben. Campioane sunt însă caisele uscate, care conțin aproape 18 g betacaroten la 100 de grame, urmate de morcovi, broccoli, spanac, caise proaspete, pătrunjel, roșii.

- Fructe citrice

Când spui vitamina C, spui vitamina imu­nității. Totuși, ea nu are doar talentul de a întări capacitatea de apărare a organismului, ci este, înainte de toate, un puternic antioxidant. Acest lucru în­seamnă că te a­pără de arsurile solare și îm­pie­dică îmbătrânirea pre­­­matură a pielii, deoarece reduce efectul dău­nător al radicalilor liberi care se pro­duc în timpul expunerii la ultraviolete. De asemenea, joacă un rol important în re­pa­rarea țesuturilor.

Vitamina C se găsește în fructe și legume, în special în roșii, piersici, ardei verde, conopidă, lobodă, varză roșie, coacăze ne­gre, pătrunjel, fructe citrice, varză, căpșu­ne. Așadar, nu ocoli aceste vegetale.

- Pește și fructe de mare

Printre nutrienții ce nu trebuie să lipsească din meniul tău în această vară se numără și seleniul, un oligoelement prezent în cantități foarte mici în unele alimente. Seleniul constituie un excel­ent anti­oxi­dant intracelular. El contribuie la apărarea imu­ni­tară, favo­ri­zea­­ză bronzarea și te prote­jează de arsurile solare.

Unde se află seleniul? În fructe de mare, pește, ciuperci, usturoi, ceapă, cereale integrale, pâine integrală.

- Uleiuri și fructe oleaginoase

Uleiurile vegetale (uleiul de măsline, de floarea-soarelui, de rapiță, de arahide), precum și migdalele, nucile, alunele îți furnizează cantități importante de vitamina E, recunoscută pentru capacitatea ei de a stimula procesul de refacere a țesuturilor, de a frâna îmbătrânirea cutanată și de a proteja pielea împotriva acțiunii nefaste a radicalilor liberi.

Cel mai simplu mod de a-i oferi organismului un plus de vi­tamina E este să adaugi la salatele de crudități un pic mai mult ulei decât de obicei. Când ai poftă de o gustare ronțăie un pumn de alune sau de migdale.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Învață să consideri ochelarii de vedere o oportunitate, nu un dezavantaj

Next:

Obsesia 
de a mânca sănătos

You may also like

Post a new comment