Multe mame sunt îngrijorate, rușinate, furioase, depășite de comportamentul copiilor lor la adolescență.
Unele spun „Nu o recunosc pur și simplu pe fiica mea: îmi trântește ușa în nas sau, dacă vreau să o luăm la plimbare, mă trezesc cu «Mama, glumești, nu mai am 2 ani…Vrei să mă faceți de râs?»“. Altele spun: „Mereu îmi întoarce vorba, orice i-aș spune, îmi dă replica: «Știu eu mai bine ce am de făcut.»“ Sau: „De când a început să se machieze, eu m-am speriat – atâta fard nu mi-am pus niciodată pe față. Arată ca un clovn!“
Ce se întâmplă de fapt, de ce, indiferent de vârstă, statut, pregătire și experiența anterioară, există conflicte legate de mentalitate, dificultăți în acceptarea diferențelor când copiii ajung la adolescență?
De ce, chiar în ciuda deschiderii unora dintre părinți și a toleranței față de capriciile adolescentine, încă rămân replicile în picioare: „Haide, mama, că ești depășită“, sau orice vine din partea părinților este rejectat fără milă (spun părinții) de odoarele lor?
Ne dorim să vă mai lămuriți din dileme după ce citiți articolul.
De ce resping valorile părinților
În perioada adolescenței are loc tranziția între copilărie și perioada adultă. Este o călătorie de la dependența copilăriei la independență. Călătoria implică modificări pe mai multe planuri: fizic, emoțional, mental, spiritual și social. În această perioadă, tinerii se întreabă cine sunt ei, ce credințe au, ce vor să facă în viață. Pe scurt, încearcă să se descopere și să creeze un sens în această lume, să vadă cum se potrivesc în mediul
înconjurător. Pe parcursul acestui proces, este normal pentru părinți și adolescenți să experimenteze și anumite conflicte. Tinerii încep să vadă că părinții lor nu sunt perfecți, că mai fac și greșeli. Încep să identifice imperfecțiunile părinților și se concentrează asupra lor. Dacă li se reproșează ceva, ripostează: „De ce tu poți și eu nu?“
Se pun de-a curmezișul acțiunilor părintești; acceptarea și opiniile prietenilor sunt mai importante acum decât ceea
ce gândesc sau spun părinții.
În această perioadă de creștere, pe măsură ce învață mai multe despre ei, adesea trec printr-o perioadă de respingere a valorilor părinților. Acesta este un fenomen firesc. Ei sunt pe punctul de a provoca/schimba ceea ce au fost învățați să facă.
Așa că, dacă știați că fiica voastră e deosebit de docilă și deodată și-a făcut părul roșu și unghiile mov, nu vă speriați. Dacă îi spuneți „Cum poți să ieși așa din casă?“, veți primi răspunsul „Mama, ce știi tu?“, și atunci mai bine acceptați
aceste modificări cu răbdare
și înțelepciune.
Ce părere au mamele?
„L-aș bate uneori. Vine de la școală, își trântește toate prin casă, iar eu strâng după el. Când iese la întâlnire, stă 2 ore la baie. Nu știu ce își face, că nu se vede mare lucru când iese. Dacă strig să iasă mai
repede, spune «Imediat», dacă îl cert și nu-l mai las să iasă, nu mă ia în serios: «Hai, mama, ești caraghioasă, o să te sune mama lui X și o să te faci de râs. La școală am note bune, deci am voie să fac ce vreau…» Înnebunesc când aud asta!“ (Ana, 42)
„Fiica mea e pe toane: uneori vrea să stea numai pe lângă mine, alteori mă respinge fără milă. De-abia îmi răspunde la salut… Stă toată ziua pe Facebook, ascultă muzică etc. «Eu știu mai bine ce am de făcut» e replica ei când îndrăznesc să o întreb de note, chiul și planurile de viitor.“ (S., 48)
Ce părere au tinerii?
„Nu aș jigni-o pe mama dacă nu aș vedea-o așa de sperioasă. Parcă îi e frică mereu să nu iau note mici, să nu ies cu nu știu cine, să nu întârzii, să nu mă îmbrac nu știu cum. Nu mai supooort! Normal că ne certăm. Eu vreau să par cât mai cool, și ea îmi pune piedici…“ (A., 16)
Oana Pescaru
Dacă vrei, ca părinte, să afli cum să procedezi cu tânărul tău rebel, citește continuarea articolului în numărul 25/2011 al revistei “Ioana”, acum pe piață.
Comments
You may also like
-
19 Dec
Catrinel, un șaman modern
Reportaje și interviuriPe Catrinel Popescu am cunoscut-o în calitate de fondator al Do Good Academy si Health Educator la ...
-
09 Dec
Ernest – Cu mine, viața a fost și continuă să fie generoasă!
Reportaje și interviuriCând era mic, îi plăcea să exploreze dealurile din apropierea casei. Mai târziu, aventurierul a ...
-
04 Sep
O poveste de succes în spatele unui pahar cu vin
Reportaje și interviuriCuriozitate, modestie, calități de fin psiholog, calități comerciale, dar și șarm. Iubește și înțelege arta ...
-
23 Feb
„Fiul meu a renunțat la școală, vrea bani“
Reportaje și interviuriMereu am considerat că educația este extrem de importantă pentru om și pentru societate. Eu ...