Malta, insula din mijlocul Mediteranei

08 November of 2019

Malta, insulă situată în mijlocul Mării Mediterane, care a aparţinut Cavalerilor Ioaniţi aproape 300 de ani, reprezintă un amalgam de istorie, religie, tradiţii şi cosmopolitism.

O dată coborât din avion, turistul este impresionat de arhitectura clădirilor – casele localnicilor sunt construite din bucăţi mari de piatră de culoarea mierii, galben pal, cu două sau trei etaje, cu acoperişul plat şi cu terase generoase, specific zonelor mediteraneene -, dar şi de vegetaţia luxuriantă, atât de diferită de cea din ţările cu climă temperată – palmieri, cactuşi, eucalipţi sau leandri albi sau roşiatici, cu miros discret.

Plajele sau golfurile apar la tot pasul, iar multe dintre acestea păstrează relieful stâncos, cu pietre ascuţite, acoperite cu alge şi înnegrite de valurile necontenite ale mării sărate. Există şi zone cu plaje cu nisip fin, cel mai adesea înţesate de turişti, precum şi plaje artificiale, una dintre acestea fiind cea din Saint Julian, amenajată cu nisip adus din Iordania. De altfel, Saint Julian este cel mai cosmopolit oraş din Malta, cu zeci de cluburi şi puburi, fiind recunoscut pentru viaţa de noapte.

În peregrinările prin Malta, capitala Valletta, înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, merită o atenţie deosebită. Este un oraş plin de istorie, cu palate, fortăreţe, catedrale şi hanuri ridicate în perioada în care insula s-a aflat sub administrarea Cavalerilor Ioaniţi. Valletta impresionează prin arhitectura barocă – Palatul Maeştrilor, Catedrala Sfântului Ioan sau Grădinile Barrakka -, dar şi prin străzile înguste, străjuite de clădiri din piatră gălbuie, care duc cu gândul la un labirint.

malta-518534_1280

Palatul Maeştrilor reprezintă o întoarcere în timp la marii maeştrii care s-au aflat în fruntea Ordinului Cavalerilor Sfântului Ioan Botezătorul, dar şi la luptele purtate de aceştia împotriva otomanilor, întrucât acest palat include şi Palatul Armurii, unde sunt expuse zeci de armuri, arme, pistoale, arcuri sau tunuri. O privelişte spectaculoasă se aşterne când urci în Grădinile Barrakka, de unde se pot vedea portul, cu zeci de nave, yachturi şi bărci, precum şi o fortăreaţă ridicată de Cavalerii Ioaniţi pentru a se apăra de atacurile musulmanilor.

O întoarcere şi mai abruptă în timp îţi îndreaptă paşii spre Mdina sau Oraşul Tăcut (Silent City), cum este numit de localnici. Străzile înguste şi clădirile din piatră cu ferestre şi uşi vopsite în culori vii – roşu, albastru sau lila – te transpun într-o atmosferă pitorească, plină de solemnitate, linişte şi boem. Sentimentul nu este întâmplător, întrucât Mdina exista încă din perioada feniciană.

În imediata apropiere a oraşului Mdina, care din antichitate şi până în 1530, la venirea Cavalerilor Ioaniţi în Malta, a fost capitala Maltei, se află oraşul Rabat, unde Sfântul Apostol Pavel a stat câteva luni într-o grotă. Grota există şi în zilele noastre şi poate fi vizitată, în acel loc fiind ridicată Catedrala Sfântului Pavel. Astfel, în jurul anului 60, vasul care îl transporta pe Apostolul Pavel la Roma pentru a fi judecat a naufragiat pe ţărmul maltez din cauza unei furtuni puternice. În perioada petrecută în Malta, apostolul a vindecat mai mulţi bolnavi, între care şi pe tatăl guvernatorului roman din insulă, Publius. Potrivit tradiţiei, în urma acestei minuni, Publius s-a convertit la creştinism şi a devenit episcop. Grota Sfântului Apostol Pavel a fost vizitată de Papa Ioan Paul al II-lea în 1990.

Citeste si: Sighișoara, turism istoric

În drumul spre unul dintre cele mai frumoase peisaje din Malta – Grota Albastră – atenţia se opreşte asupra Templului Megalitic Hagar Qim, pe care maltezii îl aseamănă cu Stonehenge din Anglia. Bucăţi de piatră portocalii mai mari – de şase-şapte metri – sau mai mici sunt dispuse vertical şi orizontal, formând încăperi unde se aduceau ofrande sau sacrificii zeiţei fertilităţii. Templul a fost construit în urmă cu 5.000 de ani, în perioada Neolitică, şi are forma corpului zeiţei – cap, umeri, şolduri.

malta-292181_1280

Grota Albastră oferă un peisaj spectaculos – privită de sus se aseamănă cu un uriaş stâncos care îmbrăţişează marea. Ajuns însă jos, unde se face îmbarcarea pentru plimbarea de neuitat printre stânci, eşti impresionat de culoarea azurie a apei şi de zecile de bărci care aşteaptă turiştii. Plimbarea în sine este extraordinară, iar barca parcă se unduieşte printre numeroasele peşteri create în stânca impunătoare de marea sărată. Apa este atât de limpede încât se pot vedea cu uşurinţă stâncile din apă şi vegetaţia marină formată pe acestea, în timp ce reflexele mării sunt date de nuanţele de verde, portocaliu şi mov ale formaţiunilor de corali de pe pereţii peşterilor. Există şi un ”truc” recomandat de localnici – atât de clară şi albastră este marea, încât dacă bagi mâna în apă ai impresia că a devenit albastră, asemenea mării.

Nu departe de insula Malta, la 25 de minute de mers cu feribotul pe Marea Mediterană, se află insula Gozo, care face parte din Arhipelagul maltez. Gozo impresionează prin pitoresc, prin străduţele cochete şi prin casele îngrijite, totul lăsând impresia unei armonii desăvârşite şi a unei suspendări în timp.

Citeste si: Salzburg, bijuteria din munții Alpi

Bucătăria malteză este mediteraneană, cu mult peşte, fructe de mare, ulei de măsline şi salate. Mâncarea tradiţională este tochitura de iepure sau iepurele gătit în vin. În afară de iepure, mai au şi alte produse culinare specifice şi gustoase – bragioli, un fel de ruladă cu carne de vită, dar şi aljotta, o supă de peşte uşor dulceagă. Fiecare masă la restaurantele din Malta începe cu un scurt antreu – pâine de casă cu unt sau cu ulei de măsline pe deasupra şi sos de roşii. Felurile principale sunt consistente, iar cele mai apreciate de turişti sunt cele pe bază de peşte sau fructe de mare, în top fiind însă şi friptura de iepure, de miel sau de porc preparată la cuptor cu diverse mirodenii.

Băutura tradiţională malteză este lichiorul de cactus – bajtra, însă foarte apreciată este şi berea locală Cisk, precum şi Kinnie, o băutură răcoritoare cu gust dulce-amărui.

O experienţă deosebită o reprezintă o petrecere pe vapor în timp ce vasul pluteşte domol pe Marea Mediterană, la apusul soarelui.

Malta formează, alături de insulele Gozo, Comino, Cominotto şi Filfla, Arhipelagul maltez, situat în mijlocul Mării Mediterane, foarte aproape de Sicilia (Italia), la doar 93 de kilometri distanţă şi la mai mult de 280 de kilometri de Africa.

Malta este cea mai mare insulă care formează arhipelagul, având o suprafaţă de aproape 300 de kilometri pătraţi şi peste 400.000 de locuitori. Aceasta este urmată de Gozo, cu o suprafaţă de peste 60 de kilometri pătraţi şi 37.000 de locuitori, şi de Comino, cu o întindere de doar 3.5 kilometri pătraţi şi patru localnici, toţi bărbaţi. În Comino, de altfel, există un singur hotel, trei dintre bărbaţi fiind angajaţi la unitatea de cazare, iar cel de-al patrulea fiind poliţist.

Celelalte două insule – Cominotto şi Filfla – sunt nelocuite.

Articol exclusiv online
Text: Echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Raiurile de neuitat din Cambodgia

Next:

Află ce tip de călătoare ești și care sunt destinațiile potrivite pentru tine

You may also like

Post a new comment