Magneziul, un mineral fundamental

26 November of 2015

Magneziul, un mineral fundamental – Oligoelementele sunt importante în nutriție, deficitul acestora fiind manifestat abia după perioade relativ lungi de spoliere a rezervelor organismului, susțin nutriționiștii. Unul din mineralele cu rol fundamental în organism este magneziul.

Citeste si: Beneficiile semintelor de chimen

Magneziu este un astfel de oligoelement ce acționează ca factor de creștere, tonic general, este regenerator, echilibrant psihic, antidepresiv și tranchilizant, esențial pentru celula vie, intervine alături de calciu și fosfor în controlul excitabilității musculare, înlesnește metabolismul vitaminei C și al calciului.  De asemenea, acesta mai are rolul de a fi unul dintre constituenții principali ai scheletului și dinților, este cofactor pentru mai mult de 300 de enzime.

Magneziul este mineralul fundamental necesar fără de care anumite reacții biochimice la nivel celular nu pot avea loc.

Necesarul zilnic de magneziu este de aproximativ 300 mg zilnic (la adult), mai mare în timpul sarcinii (400mg/zi). Corpul uman are în medie 25g de Mg. Alimente cu conținut mare în clorofilă sunt bogate în magneziu – salata, ceapa verde, urzici, dar și germenii de grâu ( 400mg/100g) – bogați și în acid fitic ce impiedică absorbția Mg – fasolea uscată (370mg/100mg), alunele (150mg/100mg), soia (310mg/100mg). Unul dintre cele mai bogate alimente în magneziu este cacaua – aproximativ 420 mg/100g. Fructele au magneziu: prunele – 40mg/100g, bananele – 35 mg/100g și unele legume: pătrunjelul – 26 mg, spanacul – 50 mg”, a arătat dr. Ciprian Constantin.

Potrivit acestuia, deficitul de Magneziu se manifestă prin crampe musculare, hiper-emotivitate și senzație de lipsă de aer.

Citeste si: Ce indica semnele de pe unghii

Poate apărea și un deficit de sinteză al proteinelor necesare matricii organice. Simptomatologia deficitului de Mg este nespecifică și se poate manifesta și prin furnicături (parestezii) și amorțeli ale mâinilor și picioarelor, fragilitate a unghiilor, diferite reacții alergice, carii dentare, insomnii rebele etc.

Comments

comments

Previous:

Adevar si mit despre antibiotice

Next:

Respira are curat si castigi sanatate

You may also like

Post a new comment