Lupus eritematos – o boală autoimună

20 December of 2011

Când sistemul imu­nitar se dere­glează și produc celule anormale care caută să atace alte țesuturi sănătoase…

De ce se întâmplă acest lucru nu se știe încă, deși ereditatea, hormonii sexuali sau infecțiile pot juca un rol în apariția bolii. Crize de acest fel pot fi de­clan­șate și de alți stimuli, pre­cum soarele, nașterea, stresul sau medicamentele.

Lupus Eritematos Sistemic (LES) este supranumita boala cu o mie de fete din cauza multitudinii si diversitatii simptomelor. Este o afectiune cronica, ce afecteaza in special femeile tinere active. Complexitatea si imprevizibilitatea bolii au un impact devastator asupra vietii sociale, precum si asupra activitatii profesionale a pacientului.

Potrivit statisticilor prezentate in cadrul Congresului National de Reumatologie, 93% dintre pacientii cu lupus din Romania sunt femei cu varsta medie de 43 de ani. Doua treimi dintre pacientii adulti cu Lupus Eritematos Sistemic au varsta sub 45 de ani. Mai mult decat atat, 5 din 10 pacienti nu isi mai pot continua activitatea profesionala din cauza bolii. In acelasi timp, in pofida cresterii ratei de supravietuire, 15-20% dintre pacientii cu LES decedeaza in interval de 15 ani dupa diagnosticare.

Conform estimarilor, in Europa sunt 500.000 persoane care sufera de lupus, iar la nivel mondial datele indica 5 milioane de pacienti cu diverse forme ale bolii. Cea mai frecventa si severa forma de lupus, care afecteaza 70% dintre pacienti este LES (Lupusul Eritematos Sistemic)4,5. In Romania, potrivit statisticilor disponibile, aproximativ 9.000 de persoane sufera de LES1.;

Simptome

Lupusul poate afecta orice parte a corpului. Simptomele apar, de obicei, între 15 și 35 de ani. Diagnosticarea poate fi dificilă, deși primul simptom al acestei afecțiuni autoimune, în care sistemul imunitar atacă din greșeală celule sănătoase, poate fi o erupție facială în formă de fluture.

Lupusul eritematos este o boala autoimuna cu componenta genetica in care sistemul imun interpreteaza in mod eronat celulele, tesuturile si organele sanatoase ca fiind straine organismului si genereaza autoanticorpi care ataca si distrug celulele, tesuturile si organele sanatoase. Astfel, in LES apar afectiuni ale unui organ sau mai multor organe interne, cel mai frecvent implicate fiind pielea, sistemul osteo-articular, rinichii, sistemul nervos, plamanii. Denumirea de lupus, utilizata inca din secolul XIII, descrie leziunile cutanate care apar in cadrul bolii, asemanatoare muscaturii de lup.

Printre simptome se nu­mără durerile și infla­ma­țiile încheieturilor, pre­dis­poziția la arsuri solare, durerile în piept, căderea părului și vederea tulbure.

Alături de vitaminele C, E și seleniu (cu proprietăți antioxidante), vitamina B poate accelera vindecarea și proteja inima, pielea și alte părți ale corpului afectate de procesul inflamator.

Text: Cristian Niculescu/ sursa foto: pixabay.com

Citeste si:

Comments

comments

Previous:

Totul despre febră

Next:

Cum se manifestă autismul

You may also like

Post a new comment