Lucruri curioase în locuri misterioase – Mereu îți dorești să ajungi în locuri noi, să vizitezi orașe sau obiective cu semnificații aparte. Ca atare, e timpul să iei în considerare și unele dintre cele mai misterioase locuri din lume!
Machu Picchu, Peru
Recent incluse pe lista celor șapte minuni ale lumii moderne, ruinele de la Machu Picchu ridică multe semne de întrebare, pe care nici măcar cei mai buni arheologi nu le pot explica: cum au fost transportate pietrele până la altitudinea de 2.400 de metri, ce funcție avea această așezare și cum au realizat incașii o asemenea construcție fără să lipească pietrele cu un liant care să semene măcar cu cimentul. Alții spun că așezarea are chipul unui incas care privește spre cer.
Și, ca misterul să aibă o mai mare amploare, o echipă de arheologi peruani a descoperit un tunel secret care ducea către așezare, fiind un exemplu de arhitectură incasă tipică. Mai mult, se spune că, odată ce ajungi aici, locul îți transmite o energie neobișnuită!
Stonehenge, Anglia
Pietrele din sudul Angliei fac parte din topul atracțiilor turistice inexplicabile pentru că nimeni nu știe cine și de ce le-a făcut! Presupuneri sunt multe: că ar fi fost un cimitir, loc de rugăciune, observator ceresc sau un simplu monument al unificării. Nimeni nu știe ce au gândit cei are au trăit în anul 2500 î.H. Mai mult, după efectuarea săpăturilor arheologice, s-a descoperit că celebrele pietre fac parte dintr-un complex mult mai mare, care include cercuri din piatră și lemn, drumuri principale și până la o mie de case.
Întorcându-ne la Stonehenge, construcția demonstrează că oamenii acelor timpuri erau matematicieni și astronomi iscusiți: pietrele au fost așezate astfel încât la solstițiu razele soarelui să lumineze centrul complexului, efectul vizual fiind unul extrem de straniu.
Piramidele, Egipt
Oamenii de știință încă dezbat cine a construit piramidele: oamenii sau extratereștrii? Nu oricine crede că omul de acum 10.000 de ani avea capacitatea intelectuală sau fizică să ridice o asemenea construcție complexă, impresionând totodată prin precizia execuției: îmbinări ale pietrelor fără mortar și unghiuri de montaj de exact 90 de grade! Nu mai punem la socoteală transportul prin deșert al blocurilor imense de piatră, operațiune care pare imposibilă fără mașinării moderne. Recent, cercetătorii au descoperit o ciudățenie în cea mai mare dintre piramide, cea a lui Keops: cu ajutorul camerelor cu infraroșu, au depistat anomalii termice între blocurile de piatră. Iar acest lucru a dus la o singură concluzie: existența unei camere secrete! Însă misterul persistă, deoarece nimeni nu a reușit încă să intre acolo.
Insula Paștelui, Chile
În așa-numitul „buric al Pământului“, o insulă izolată în mijlocul Pacificului de Sud, locuită încă din cele mai vechi timpuri, unde există un mister: statui imense de piatră îngropate în pământ, despre care nu se știe cum au fost „plantate“. Locuitorii nu descoperiseră roata și nici instrumentele de metal necesare pentru săpat și sculptură. Având aceste date, cercetătorilor le este imposibil să înțeleagă cum o populație primitivă a fost capabilă să realizeze așa ceva. Blocurile de piatră din care au fost realizate statuile moai provin dintr-un crater vulcanic, Rano Raraku. Astăzi, aici se găsesc peste 300 dintre cele 887 de statui de pe insulă. Cum au fost transportate la 15 km distanță când ele cântăresc 80 de tone nu se știe. Și ce reprezintă statuile rămâne tot o necunoscută în istoria lumii.
Chichén Itzá, Mexic
Dacă pentru faraoni piramidele erau morminte, pentru populația maya ele aveau un rol fonic, de invocare a zeilor, de acolo sunetul auzindu-se în toată regiunea – aceasta este, bineînțeles, doar o teorie. O minune a lumii moderne, complexul arhitectural Chichén Itzá se întinde pe 600 de hectare și aparținea unui oraș maya din centrul Mexicului. Cel mai important templu din complex este Castelul sau piramida Kukulkan, care ridică multe semne de întrebare: are o armonie perfectă, iar în timpul echinocțiului, la apus, pe trepte coboară o umbră ca de șarpe – înfățișarea zeului Kukulkan. În plus, matematica templului este uimitoare: 18 terase (18 luni ale calendarului maya), 52 de casete (secolul maya), 364 de trepte (91 pe fiecare față – câte zile are anul solar). Interpretările au pus piramida în legătură directă cu venerarea soarelui.
Citeste si:
- Sighișoara, turism istoric
- Grecia a rămas destinația preferată a românilor
- Amsterdam, polul distractiei europene
Articol exclusiv online
Text: Corina Matei
Sursa foto: pixabay.com/
Comments
You may also like
-
15 Apr
Boierii valahi și conacele lor fortificate
CălătoriiComplexul Muzeal Măldărești, aflat la nici 5 km depărtare de Horezu, este locul în care ...
-
12 Aug
Marocul, delectare și aventură
CălătoriiMarocul e o minune colorată pe care trebuie să știi să o descoperi sub o ...
-
19 Jun
Destinații romantice
CălătoriiDestinații romantice – Love, love, love. Ce-i mai frumos decât să ne iubim într-un oraș ...
-
23 Jul
Fuga pe plajă!
CălătoriiCa în fiecare an, litoralul românesc atrage numeroși turiști. Soare, mare și nisip auriu… Deopotrivă ...