„Limitele nu există decât în mintea noastră“

25 February of 2013

Credit foto: Arhiva personala

Credit foto: Arhiva personala

„E important să ai un stil de viață sănătos, iar dacă alergi pentru o cauză nobi­lă, cu atât mai bine“, decla­ră cu sinceritate Andrei Gligor (35), un tânăr maratonist din București, în „viața civilă“ administrator de sistem la Oracle.

A fost dintotdeauna o persoană  ac­­­ti­vă, nu i-a plăcut niciodată să stea pe canapea, în fața televizorului. „Am practicat din plăcere multe sporturi, dar serios de alergat m-am apucat acum 2 ani, după un accident la schi, urmat de o operație de ruptură de menisc, care mi-a impus o perioadă de refacere de 7 luni. La sala unde făceam recuperare, am întâlnit o persoană care tocmai venise de la maratonul de la New York (ING New York City Mara­thon) și m-a fascinat tot ce mi-a povestit. Antre­norul mi-a spus că aș putea încerca, întru­cât eram refăcut în proporție de 90%.“ Așa se face că, după 7 luni de antrenamente și 3000 de km par­curși, a participat la primul său maraton, Athens Classic Marathon 2011, pe distanța standard de 42 km și 195 m.

„Alergarea pe o distanță atât de mare este foarte solicitantă, dar este mai mult o victorie psihică decât una fizică. Așa că  iau totul cu pași mărunți: mă gândesc la primii 5 km, apoi la încă 5 km și tot așa, din aproape în aproape. Practic, maratonul îți dă o senzație de libertate, o liniște sufle­tească, te învață să ai răbdare, să-ți plani­fici lucrurile. În plus, pe parcursul atâtor kilometri, stai de vorbă cu tine însuți, îți rememorezi întreaga viață, îți restabilești prioritățile, vezi totul dintr-o altă per­spectivă, ajungi să fii mai calm și mai înțelegător cu tine însuți și cu ceilalți. Și poate cel mai important, îți dai seama că limitele de fapt nu prea există, ele fiind mai mult în mintea noastră. Cu alte cuvinte, dacă îți propui ceva cu adevărat, vei găsi o cale să duci la îndeplinire acel lucru, dacă nu, vei găsi cu siguranță o scuză. De altfel, primii 30 de km țin de fizic, următorii 10 de mental și ultimii 2 de inimă: să te convingi că trebuie să termini.“
De fapt, după spusele lui Andrei, odată ce te apuci de alergat la maratoane, nu îți mai vine să renunți. Este un gen de mișcare pe care îl poți face la orice vârstă, dovadă faptul că în Ro Club Maraton (clubul ma­-ra­­to­niștilor  amatori), din care face și el parte, există și o alergătoare în vârstă de 81 de ani (dna Lucia Radu), iar numărul ma­ra­to­niș­tilor este în creștere.
Poate vă imaginați că viața unui mara­tonist înseamnă numai antrenamente si diete… Ei bine, nu! Pentru Andrei este o viață normală, cu un regim alimentar să­nă­­tos, echilibrat, dar nu drastic, și cu
15 km alergați în fiecare dimineață înainte de a merge la birou dacă se pregătește
pentru un maraton, altfel, de 3 ori pe săptămână. „Practic, alergarea te face să-ți începi ziua cu un tonus mai bun.”

Iar dacă acest efort este pus în slujba unei cauze nobile, este cu atât mai moti­vant, ne spune Andrei: „Faptul că îi ajuți pe alții îți dă o împlinire, dă un sens efortului tău, iar eu nu vreau doar niște medalii pe un perete.“ Așa că din iunie 2012 a început campania „Andrei Gligor până în Sahara“ și timp de 8 luni a alergat zilnic o medie de 15 km pentru a parcurge cei 3600 km pre­su­puși de această distanță în linie dreaptă, și „vinde“ kilometrii alergați în folosul Aso­ciației „Inima Copiilor“. Mai precis, oricine poate cumpăra 1, 2, 3 sau 5 km din cei 3600 de km alergați de Andrei (în luna martie va „face totalul“), donând astfel 40, 80, 120 sau 200 de lei în folosul asociației, care are nevoie de 29.000 de euro pentru achizi­ționarea unui aparat ce va permite sta­bi­lirea unui diagnostic precis și a trata­­men­tului corect în cazul afecțiunilor of­tal­mo-
­logice ale nou-năs­cu­ților prematur. Pentru atingerea acestui obiectiv mai sunt 17.000 de euro de strâns, iar Andrei aleargă în continuare: „Voi încheia cei 3600 de km alergând la Spitalul «Marie Curie» pe ban-dă rulantă, pe 23 februarie.“

Extra Info
Aleargă și tu!
✽ Maratonul este o probă spor­tivă de alergare pe distanță lungă, al cărei nume vine de la legenda soldatului grec Filipides, mesagerul care a adus la Atena vestea victoriei grecilor asupra perșilor, în bătălia de la Maraton (490 î.H.).
✽ Printre cele mai importante curse în care a alergat Andrei, se numără: IOR Night Ultramarathon – 57 km și Transmaraton, pe Trans­făgă­rășan, 70 km.
✽ Pentru RetCam – „Vom aduce două benzi de alergare în secția de terapie intensivă nou-născuți care acum este în șantier, de la Spitalul «Marie Curie». Voi alerga 4 ore pe una din benzi (42 km și 195 m), iar pe o bandă alăturată voi invita prietenii să alerge“, declară Andrei. Evenimentul va fi transmis în direct pe site-ul andreigligor.ro.

Cătălina Oprea

Comments

comments

Previous:

“O zi și încă o zi fără el, doar eu și copiii…”

Next:

Timișoara, orașul cu porumbei

You may also like

Post a new comment