Libidoul femeilor la 20, 30 și 40 de ani

06 July of 2020

Dorința sexuală la femei este schimbătoare, ea variind de la o persoană la alta și de la o vârstă la alta. Va exista vreodată un moment în care sexul să nu ne mai intereseze?

S-a dovedit că răspunsul depinde de fiecare dintre noi. O cercetare recentă arată că femeile cu vârste cuprinse între 40 și 65 de ani, care acordă o importanță mai mare sexului, sunt mai susceptibile să rămână active sexual pe măsură ce înaintează în vârstă. Cu alte cuvinte, dacă este important pentru tine, vei continua. Este esențial de adăugat că studiul nu a scos la iveală că sexul a fost mai satisfăcător pentru femeile care au declarat că este important pentru ele, doar că acestea sunt mai dispuse la o partidă de amor.

Ce este libidoul

Pare o întrebare simplă, dar oamenii de știință încă n-au dat o definiție completă și nu au reușit să-l cuantifice nici la femei, nici la bărbați. Ceea ce se știe clar este că hormonii joacă un rol foarte important, dar nu se estimează în ce măsură, întrucât în procesul de formare al libidoului intervin deopotrivă factori psihologici, sociali și fizici. Stresul este cel mai mare inamic al sexului. Apoi, anxietatea și depresia pot influența negativ dorința sexuală. În mod paradoxal, multe dintre antidepresivele care tratează aceste afecțiuni au ca efect secundar inhibarea libidoului.

Sentimentele tale față de partener și tipul de relație pe care o aveți contează în sensul în care cine prioritizeză sexul are șanse de păstrare a libidoului la cote bune. Specialiștii în domeniu susțin că stilul de viață, obiceiurile sănătoase, cum ar fi o dietă echilibrată sau odihnea suficientă, îți influențează starea de spirit și sănătatea generală, deci și dorința sexuală.

Sexul este un cocteil elaborat al identităților noastre, al sentimentelor, al dorințelor și acțiunilor noastre și, chiar dacă nu există „normal“, anumite tendințe devin vizibile în mod evident în funcție de vârstă.

La 20 de ani

Studiile arată că fertilitatea este la cele mai înalte cote până să împlinești 30 de ani. În ciuda acestui aspect, dorința sexuală se pare că ia avânt de îndată ce posibilitatea de a procrea scade, deci imediat după vârsta amintită. Calitatea sexului în perioada de tânăr adult este foarte bună (de cele mai multe ori) întrucât relațiile sunt proaspete, noi și incitante. Medicii ginecologi atrag însă atenția asupra faptului că femeile la această vârstă folosesc foarte frecvent pilula contraceptivă, care scade destul de mult dorința sexuală.

Pentru bărbați: testosteronul, un hormon de care au nevoie bărbații pentru excitare sexuală, este ridicat, de obicei, la vârsta de 20 de ani, iar la fel impulsul sexual. Angoasele care pot să apară sunt legate de lipsa experienței și de teama de a nu-și dezamăgi partenera.

La 30 de ani

Acest moment al vieții poate fi cel în care sexualitatea este foarte puternică. Un studiu a scos la iveală că femeile între 27 și 45 de ani au avut fantezii sexuale mai frecvente și mai intense decât femeile mai tinere. Așadar, ce poate strica libidoul în această perioadă? Simplu: obsesia realizării unei cariere și/sau responsabilitatea creșterii copiilor. În aceste condiții, numeroase femei preferă să doarmă decât să aibă parte de amor nebun.

În plus, la gravide și, ulterior, proaspete mămici, schimbările hormonale, care intervin inițial în fiecare trimestru de sarcină și apoi în timpul alăptării, pot declanșa o lipsă de dorință sexuală. Un lucru este cert: dacă până la 30 de ani ai avut parte de foarte mult sex cu diverși parteneri, acum partidele amoroase s-au diminuat (cele mai multe femei au deja un partener stabil), dar sunt mult mai bune calitativ pentru că, după ani de experimente, știu ce le place și de ce au nevoie.

Pentru bărbați: cei mai mulți rămân în continuare extrem de activi sexual, deși  testosteronul începe să scadă încet după 35 de ani. În plus, pentru mulți bărbați, stresul muncii, familia și alte angajamente pot modifica interesul față de relații sexuale.

După 40 de ani

În jurul vârstei de 45-50 de ani, intervine fenomen cunoscut sub denumirea de „cuib gol“, când copiii ajunși la vârsta adultă părăsesc căminul. Apoi, putem vorbi de conștientizarea faptului că este foarte puțin probabil pentru femei să rămână gravide în această perioadă. În acest context, pot apărea două situații: ori femeia, care se vede liberă și lipsită de grija sarcinii, își explorează cu multă pasiune sexualitatea, fie, din aceleași motive, devine depresivă.

Oricum, pe măsură ce menopauza se apropie, nivelul de estrogen se micșorează, ceea ce duce la scăderea libidoului în mod natural. Schimbările hormonale pot afecta puternic acest deceniu. Acum este foarte important să accepți schimbările, nu să le întâmpini cu negativitate.

Pentru bărbați: cei care au o sănătate bună și o condiție fizică optimă se bucură în continuare de viața sexuală. Pentru ceilalți pot începe problemele erectile, odată cu apropierea de 50 de ani.

Metode de creștere sau menținere a nivelului 
libidoului

  • Sportul poate optimiza funcția sexuală prin îmbunătățirea fluxului de sânge și fortificarea inimii.
  • Renunțarea la fumat ameliorează fluxul de sânge către organele sexuale și, de asemenea, poate amâna instalarea menopauzei.
  • Bea alcool doar cu ​​moderație, deoarece cantitățile mari de alcool diminuează reflexele sexuale și perturbă somnul.
  • Mânâncă alimente sănătoase care ajută la prevenirea bolilor de inimă și a diabetului; dieta menține greutatea în parametri normali.
  • Îmbunătățește-ți viața: mergi în vacanțe, organizează seri romantice alături de partener etc.

Citeste si: Mituri despre dragoste și sex

Articol aparut in revista Ioana, editia luni iulie, text: Ada Oprea, sursa foto: unsplash.com

Și nu uita! Mai poți citi revista și în format electronic, pe Magzter, iar abonamentele pentru versiunea tipărită pot fi achiziționate de AICI.

Comments

comments

partida de sex

Previous:

6 sfaturi pentru o partidă de sex mai bună

relatie de cuplu, tineri imbratisati, chitara

Next:

Cum să-ți consolidezi relația de cuplu

You may also like

Post a new comment