Dacă am avea inteligența, rabdarea și puterea de a învăța lecțiile de viață pe care ni le oferă cei mici am fi mai fericiți și viața ar fi mult mai frumoasă. Antidotul stresului de zi cu zi sta in seninătatea, inocența si sinceritatea totală a copiilor de doi, trei sau patru ani.
Pe măsură ce creștem, viață devine din ce în ce mai complicată. Școală, examene, serviciu, bani, iubirile, copiii, grijile și așa mai departe, până la capăt! Felul în care știu copiii mici să-și rezolve problemele, felul în care știu să se detașeze și să se descurce în situații care, proporțional, sunt la fel de complicate că și problemele noastre de zi cu zi, sunt adevărate lecții de fericire.
Sunt necesare două precizări: dispută pe găletușa cu nisip, păpușă ciufulită și locul în leagăn ale unui copil de 2-4 ani, nu diferă cu nimic, în intensitate, de emoțiile tale în față examenului, a ședinței în care trebuie să prezinți un proiect sau a grijilor casnice.
Și, punctul doi, nu minimaliza reacțiile, atitudinile și logică celor mici; amintește-ți de copilul care erai, de felul în care gandeai, de conexiunile speciale pe care le puteai face cu mintea puiului de om.
Micile bucurii
Bucuria de pe chipul copilului care face baloane de săpun sau care țopăie prin casă pentru că a pus unul peste altul toate cele 10 cuburi de lemn, nu se poate descrie. Sau plăcerea infintă din ochii celui mic când te ajută după puterile lui la vreo treabă prin casă, este neprețuită.
Ar trebui să învățăm de la cei mici să ne bucurăm de momentele simple, să ne entuziasmăm mai des, pentru lucruri mici. Trăiește fiecare clipă, exact cum fac prichindeii! Când ai fost ultima oară bucuroasă doar pentru că este soare și frumos afară sau pentru că te-ai întâlnit cu o prietenă?
Jocul
Copiii sunt, prin excelență, în permanentă mișcare – sar, se cățără, aleargă, inventează jocuri, care toate presupun mișcare. O serie de studii au arătat că un adult se declara mai bine dispus după 15 minute de mișcare decât după ce a stat confortabil, cu ceva de ronțăit alături, 30 de minute în față televizorului, urmărind o emisiune care îi place și care îl interesează.
Încearcă soluții simple, la fel că cele pe care ți le sugerează copiii, maeștri în a găsi variante pentru joacă activă. Sări, țopăie, dansează în cel mai aiurit mod cu putință, pe melodia foarte ritmată pe care o ascultă micuțul tău, joacă-te cu câinele, da o tură cu bicicletă… sau cere-i prichindelului să-ți propună alte variante. Și ascultă-l!
Ascultă-ți corpul
Copilul știe mereu ce are nevoie corpul lui să facă în acel moment și asta face. Adoarme, țipă, plânge, cere o gustare sau pur și simplu refuză ce-i oferi să mănânce. Adulții nu mai fac asta. Ne înfrânăm și nevoile și poftele. Copiii, nu. Reacțiile lor sunt primare și răspund nevoilor pe care i le transmite organismul. O lecție excelență pentru noi, adulții!
Spun ce gândesc!
Copiii nu au reticențe în a afirmă ce gândesc. Nu trebuie, totuși să faci la fel și să spui tot ce-ți trece prin cap, dar poți lua în seama ideile “trăsnite” sau altfel. Creativitatea este asociată cu bună dispoziție, iar un om cu imaginație va fi unul tonic. Notează-ți ideile în agenda, chiar dacă nu par să-ți folosească. Ține un jurnal, un blog, împărtășește-ți ideile, părerile, și lasă loc la comentarii. Asocierea de idei este benefică. Și învață să nu ai rețineri în a spune mai des ce gândești!
Caută, întreabă
Începând cu vârstă de trei ani, micuțul tău va începe să te pună în dificultate cu celebrul “De ce?”… Curiozitatea liber exprimată, fără restricții, fără reticență, ar trebui să rămână o trăsătură a spiritului tău, indiferent de vârstă.
O astfel de atitudine nu-ți va aduce decât de câștigat. Îți menții creierul în formă (mai în glumă, mai în serios, funcția este cea care întreține organul, nu?), ai oricând cele mai diverse subiecte de conversație, iar un creier antrenat este unul care face conexiuni originale. Ideea este să fii permanent curioasă, așa cum sunt copiii. Curiozitatea este o trăsătură a tinereții.
Citeste si: Cum iti arata copilul ca te iubeste
Text: Otilia Ignat/ Sursa foto: unsplash.com
Comments

Previous:
Cum eviți și gestionezi accidentele din bucătărie

Next:
Învață să câștigi în confruntările verbale
You may also like
-
27 Feb
Sex mai bun. Este posibil?
Relații și sexSex mai bun. Este posibil? – Sigur că da – dacă știi să-ți pui întrebările ...
-
04 Nov
Proaspăt părinte? Iată 10 sfaturi care te vor ajuta să faci faţă mai uşor acestei provocări
FamilieNașterea unui copil este o adevărată provocare pentru orice familie, deoarece, prin concentrarea atenției asupra ...
-
23 Feb
Tinutul de mana, tratament antistres
Relații și sexSimplul gest de a ține de mână pe cineva, apropiat sau nu într-o situație de ...
-
09 Feb
Ce sa-i spui si ce sa nu-i spui. Sfaturi pentru domni
Relații și sexStimați domni, dacă vreți să aveți o relație sănătoasă și să trăiți în bună pace ...