Lavanda, menta si musetel: trei plante care fac minuni

24 May of 2011

Lavanda, menta si musetel: trei plante care fac minuni – Multe dintre problemele curente de sănătate, precum tulburări digestive, dureri de cap, răceală, pot fi tratate simplu și natural cu ajutorul plantelor medicinale

Vindecarea cu ajutorul plantelor este o practică milenară, bazată pe o cunoaștere empirică ce s-a transmis și îmbogățit de-a lungul a nenumărate generații. Constatând că cele mai multe dintre preparatele farmaceutice moderne au efecte secundare nedorite, din ce în ce mai mulți oameni se îndreaptă către ajutorul prețios al fitoterapiei. Astăzi, utilizarea plantelor medicinale este terapia cea mai răspândită în lume. Îți aducem în atenție trei dintre cele mai cunoscute și utilizate plante.

Lavanda, menta si musetel: trei plante care fac minuni

LAVANDA combate insomnia și anxietatea
Proprietățile medicinale ale lavandei sunt cunoscute încă din Evul Mediu. În scop terapeutic se utilizează florile uscate (sub formă de infuzie sau băi) sau uleiul esențial (difuzare în aer, băi, inhalații).

La ce folosește? Lavanda contribuie la reducerea anxietății, tratează stările de agitație, insomnia, tulburările digestive de origine ner­voasă, balonarea și tulburările de circulație. De asemenea, combate simp­tomele depresiei, durerile spastice, nevralgice și reumatismale.
Pe cale internă (pentru insomnie, agi­tație, balo­nare, probleme digestive de origine nervoasă):

 Infuzie. Se prepară cu 1-2 lingurițe de flori uscate la 150 ml apă clocotită (apa se toarnă peste plantă). Se acoperă vasul și se lasă să infuzeze 5-10 minute, apoi se strecoară. Se beau 1-3 căni pe zi. Dacă suferi de insomnie bea ultima cană de infuzie seara, înainte de culcare.

Ulei esențial. Îl poți utiliza ca atare: 1- 3 picături pe zi, puse pe un cubuleț de zahăr sau amestecate cu o linguriță de miere. Pentru a combate insomnia, ia ultima doză înainte de culcare. Uleiul esențial poate fi folosit și sub formă de inhalații sau difuzat în aer. Pentru difuzare, pune 2-4 picături de esență în lampa de aromoterapie. Pentru inhalații, pune 2-4 picături de esență într-un bol cu apă clocotită și aspiră vaporii, ținând capul deasupra vasului, acoperit cu un prosop mare. Repetă inhalațiile de câteva ori pe zi.
Pe cale externă (pentru tulburări de circulație):

Băi. Pune într-un săculeț 50 g flori uscate și atârnă-l de robinet, așa încât apa caldă să curgă peste el. Stai în cadă 15 minute. Sau amestecă 20-30 de picături de esență cu puțin săpun lichid neparfumat și adaugă amestecul în apa din cadă.

Masaj. Este util în caz de crampe sau dureri musculare. Amestecă 2-4 picături de ulei esențial cu o lingură de ulei de măsline și masează ușor zonele dureroase. Prudență! Nu aplica uleiul esențial direct pe piele, căci este un produs foarte concentrat și poate provoca iritații. În primele trei luni de sarcină este contraindicată folosirea lavandei.

Lavanda, menta si musetel: trei plante care fac minuni

MENTA tratează diareea și infecțiile respiratorii

Compusul chimic caracteristic mentei este men­tolul, folosit frecvent ca ingredient în preparatele farmaceutice: siropuri și pastile împotriva tusei și răcelii, loțiuni, unguente sau creme antiseptice, anestezice locale etc.

La ce folosește? Cu ajutorul mentei poți trata simptomele dispepsiei și ale sindromului de colon iritabil, diareea, durerile de cap, greața, răceala, tusea, spasmele gastrointestinale și biliare, gastrita, durerile reumatismale, musculare și nevralgice, mâncărimile pielii, eczema.
Pe cale internă (pentru tulburări digestive, infecții respiratorii, sindromul colonului iritabil):

Infuzie. Peste 1-2 lingurițe de frunze uscate de mentă toarnă 150 ml apă fiartă. Lasă să infuzeze 10 minute, apoi stre­coară. Bea 3-4 căni pe zi, între mese.

Ulei esențial. Ia 2 picături de ulei esențial diluat în puțin ulei de măsline, de trei ori pe zi.
Pe cale externă (pentru infecții respiratorii, dureri de cap, dureri reumatismale, musculare sau nevralgice):

Ulei esențial. Diluea­ză 2-3 picături de ulei esențial într-o lingură de ulei de măsline și fric­țio­nează-ți toracele (în caz de infecții respiratorii) sau masează-ți fruntea și tâmplele (împotriva durerilor de cap). Atenție: nu aplica esența prea aproape de ochi.

Inhalații. Într-un vas cu apă clocotită toarnă 3-4 picături de esență și inhalează aburii câteva minute, stând cu capul deasupra vasului, acoperit cu un prosop mare.
Prudență! Nu aplica niciodată uleiul esențial de mentă pe față, căci poate declanșa spasme ale laringelui sau bronhiilor.
Nu folosi uleiul esențial pe cale internă în caz de inflamație sau obstrucție a căilor biliare, afecțiuni hepatice grave.

Lavanda, menta si musetel: trei plante care fac minuni
MUȘEȚELUL, remediu împotriva tulburărilor digestive

Puterile vindecătoare ale micuțelor flori alb-galbene sunt cunoscute de foarte mul­tă vreme, încă de pe vremea egiptenilor.
La ce folosește? Mușețelul este un remediu eficient în caz de tulburări digestive, colici ale bebelușilor, eczemă, hemoroizi, inflamații ale gurii, spasme digestive, insomnie, iritații ale pielii, mucoaselor, căilor respiratorii.
Pe cale internă (pentru spasme și inflamații ale tubului digestiv, tulburări de digestie, gastroenterită);
­

Infuzie. Peste o lingură de flori uscate se toarnă 150 ml apă clocotită. Se lasă să infuzeze 5-10 minute, apoi se strecoară.
Pe cale externă (inflamații ale pielii, mucoaselor, căilor respiratorii):

Infuzie. Peste o lingură de mușețel toarnă 100 ml apă fiartă și lasă să se răcească.

Inhalații. Infuzia se prepară ca mai sus.
Prudență! Nu folosi mușețelul dacă ești sen­sibilă sau alergică la plante precum margaretă, arnică sau gălbenele.

Text: Angela Cîlțan

Comments

comments

Previous:

Evitați indigestia

Next:

Gripa intestinală: cum o eviți, 
cum o tratezi

You may also like

Post a new comment