Lasati copiii sa fie copii!

20 November of 2015

Un copil se mișcă neobosit, leagă și dezleagă prietenii rapid, se plictisește și se enervează des. Îl luăm ca atare, dar exercităm asupra lui “influențele educației”. Care în zilele noastre încep să se manifeste de la vârste din ce în ce mai fragede.

Citeste si: Copiii învață cu noile tehnologii

O limbă străină învățată la grădiniță nu se uită, baletul, muzica trebuie începute devreme, asta este în rezumat politica părinților.

Psihologi au elaborat chiar tehnici de a ajuta copilul să treacă mai repede spre stadiile superioare ale inteligenței. Ca urmare, se face simțită și la noi tendința occidentală de a transforma grupa mică într-un soi de anticameră a academiei.
Cursuri diverse ocupă întreaga zi a unui copil, de la 2-3 ani. Desigur cursuri “prin joc”, “adaptate vârstei”, însă cu mai multe astfel de manifestări educative acumulate de-a lungul zilei copilul ajunge să fie supus unei îndelungi consemnări într-un loc.

Aceasta vine în detrimentul jocurilor de mișcare în aer, soclalizării libere și binecuvântatei plictiseli care este premisa creativității (ea și numai ea, nu presupusele “jocuri creative” dirijate de adulți).

Citeste si: Limbajul secret al copiilor

Educatorii cu experiență constată deficiențe mari de dezvoltare motrice: copiii sunt neîndemânatici, greoi, cad de pe scaune, se mișcă neatent, se concentrează greu și au probleme de adaptare emoțională. Educatorii arată că aceste probleme nu ar apărea dacă preșolarilor li s-ar permite să facă lucrurile firești: mișcare, experiențe care implică întreg corpul.

Una peste alta, lăsați copiii să fie copii!

Articol exclusiv online
Text: Roxana Melnicu
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Motive temeinice sa nasti dupa 35 de ani

Next:

Masa perfecta de Craciun

You may also like

Post a new comment