Laptele este un aliment esential

08 August of 2017

Laptele, un aliment esential – Există ideea falsă că laptele de vacă și laptele de origine animală, în general este impropriu consumului uman. Ceea ce se uită este că de mii și mii de ani, omul bea lapte, iar abordarea ”laptele nu este bun” este o găselniță a timpurilor moderne, fără nici un fundament real.

România stă foarte prost la capitolul consum de lapte, aportul d elapte pe cap d elocuitor fiind jumătate din media europeană. Un motiv în plus pentru a reconsidera laptele care este în mod categoric un aliment esențial, sănătos și necesar, mai ales dacă pote fi conumat crud, din surse bio.

Laptele conține aproape toate componentele esențiale: apă (87%), proteine (minim 3%), lipide, carbohidrați, micro și macroelemente (precum calciu, fosfor, potasiu), bacterii lactice, vitamine (A, D, E, K, B2, B3, B6 și B12).

Laptele este unul dintre rarele alimente, dacă nu singurul, în care să fie prezente toate elementele nutritive de bază, în proporții optime și cu biodisponibilitate crescută, putând fi eficient utilizate de organism. Dacă ar avea și fibre, l-am putea numi alimentul ideal, pentru că am putea trăi consumând doar lapte și produse lactate.

Corpul unui adult conține peste 1 kg de calciu, 98% din el fiind depozitat în oase, de unde se reînnoiește continuu, acest mineral fiind folosit ca agent de neutralizare al tuturor produșilor acizi rezultați din metabolism. Zilnic se consumă un gram de calciu, pierdere care trebuie acoperită prin alimentație. Nutriționiștii au stabilit că o porție de calciu valorează 300 mg, în concluzie avem nevoie zilnic de trei porții de calciu, adică aproape un gram și din ce să luăm mai bine calciu dacă nu din lapte.

Alături de legume, fructe, cereale, carne și ouă, laptele este un element de bază într-o alimentație sănătoasă, deoarece, datorită nutrienților săi, laptele contribuie la menținerea și îmbunătățirea stării de sănătate dacă este băut în fiecare zi.

Citeste si: Beneficiile laptelui de capra

Laptele conține nouă nutrienți esențiali care îl transformă într-unul dintre cele mai importante alimente pentru noi. 250 ml de lapte în fiecare zi reprezintă o sursă excelentă de calciu, proteine, fosfor, circa 25% din necesarul zilnic de vitamina D și alți nutrienți de bază. Un pahar de lapte îți aduce în organism 30% din valoarea zilnică necesară de calciu, un mineral care ajută la construirea și menținerea structurii oaselor și dinților și care joacă un rol important în buna funcționare a structurilor nervoase și în contracțiile musculare. În plus, proteinele din lapte au o calitate superioară, ceea ce înseamnă că laptele conține toți aminoacizii esențiali funcționării normale a organismului.

Laptele consumat zilnic ne asigură necesarul optim de calciu cu cea mai mare biodisponibilitate (cel mai mare procent de absorbție de aproximativ 40% comparativ cu celelalte alimente), asigură un raport optim de calciu, fosfor și proteine, atât de necesare pentru creșterea și buna funcționare a sistemului osos, implicit de prevenire a osteoporozei.

De asemenea, reduce riscul de a face cancer colorectal (datorită componentelor sale și anume calciul și acidului linoleic conjugat) și mamar.

Laptele reduce cu 15-20% riscul de a face o afecțiune coronariană (conform unui studiu efectuat la Universitatea Cardiff și coordonat de prof. Peter Elwood), ne hidratează și hrănește în același timp, deoarece conține 87% apă, proteine (3-3,5%), glucide (4-5%) și lipide (3,5-4,5%), plus toate mineralele și bacterii lactice care asigură buna funcționare a organismului și creșterea imunității.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Orezul si ce trebuie sa stii despre el

Next:

20 de alimente pentru o dieta perfecta

You may also like

Post a new comment