Destinațiile Lacul Roșu și Cheile Bicazului fac parte din Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș
Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș se întinde între județele Harghita și Neamț, adăpostind pe o suprafață de peste 6500 de hectare cea mai importantă zonă geologică românească. Printre rezervațiile naturale incluse în arealul parcului se află Cheile Bicazului, Lacul Roșu, Avenul Licaș, Cheile Șugăului și masivele Hășmașul Mare, Piatra Singuratică și Hășmașul Negru.
Aria protejată este străbătută de Drumul Național 12C, care leagă localitatea Gheorgheni de orașul Bicaz, amplasat pe malurile râului Bistrița. Serpentinele care traversează bariera Carpaților Orientali dezvăluie privirii un peisaj de vis, presărat cu poienițe verzi, cursuri de apă și creste de munte.

Foto: Cristian Niculescu
Privită de sus, șoseaua desenează un drum sinuos printre abrupții pereți calcaroși și pădurile dese de fag și molid. Punctele de belvedere, fauna bogată și cele peste 1.000 de specii de plante completează cadrul pitoresc al regiunii.
Lacul Roșu
Poate cel mai cunoscut lac de munte din România, Lacul Roșu s-a format în luna iulie a anului 1837, ca urmare a alunecării unui pinten format din grohotișuri, de pe versantul nord-vestic al Muntelui Ghilcoș.
Lacul păstrează și în prezent aspectul unei văi înecate, vârfurile brazilor din fosta pădure care acoperea albia văii străjuind acum oglinda lacului. Prezența aluviunilor roșietice aduse de pârâul Vereșcheu și calcarele cu tentă roșie din împrejurimi sunt motivele pentru care lacul a căpătat de la ciobani și muncitorii forestieri denumirea de Lacul Roșu.
Lacul se află la o altitudine de 980 de metri, având o suprafață de 11 hectare și o adâncime maximă de 9,6 metri. Ca multe alte lacuri românești formate prin schimbări bruște ale naturii, și Lacul Roșu are o legendă tristă, atribuită unei fete deosebit de frumoase.

Foto: Cristian Niculescu
Pe numele său Estera, această fată a fost răpită de un haiduc, dar, ea era îndrăgostită de alt tânăr. În durerea sa, s-a rugat divinității să se întâmple ceva și să se termine totul. Astfel, muntele s-a prăbușit, îngropându-i pe haiduc și pe tânăra fată.
Cheile Bicazului
Aflate la 20 km de orașul care le poartă numele, Cheile Bicazului, formate ca urmare a eroziunilor provocate de apele Bicazului și ale afluenților săi, reprezintă una dintre cele mai atrăgătoare zone turistice ale țării.
Trecătoarea, în lungime de 10 km, delimitată de stațiunea Lacul Roșu și de satul Bicazul Ardelean, este străjuită de culmile Ucigașul, Piatra Altarului, Piatra Pinteștilor și Suhard, stânci impunătoare, înalte de peste 1.000 de metri, bogate în peșteri, avene și având amenajate trasee pentru practicarea alpinismului de performanță.

Foto: Cristian Niculescu
Cadrul natural al zonei, cu numeroase elemente geologice și o climă variată, a determinat apariția unei flore cu peste 1.000 de specii și a unei faune cu exemplare rare și ocrotite, dintre care pot fi amintite numeroasele tipuri de broaște, salamandra, viperele, ciocănitoarea, cocoșul de munte, acvila, cerbul carpatin, huhurezul, ursul și lupul.
În întreaga regiune există atractive variante de cazare, în special căsuțe din lemn, pensiuni agroturistice și locuri de campare amenajate, oferind prețuri pentru bugetul fiecărui turist în parte.
Text: Cristian Niculescu
Mai multe informații în nr. 8 al revistei Ioana, acum la vânzare.
Comments
You may also like
-
27 Oct
Mont Saint Michel, o minune normanda
CălătoriiAșezat într-un frumos golf din Normandia, Mont Saint Michel este o palmă de pământ care ...
-
29 Mar
Nu trebuie să aștepți un an întreg să strângi bani pentru vacanță
CălătoriiFiecare dintre noi merită o vacanță într-un loc deosebit cel puțin o dată pe an, ...
-
28 Sep
Mica Românie din Muzeul Astra din Sibiu se extinde!
CălătoriiLa Muzeul Astra din Sibiu a fost mare sărbătoare weekendul trecut, de Zilele Patrimoniului European. ...
-
15 Dec
Cele mai frumoase targuri de Craciun – a doua calatorie
CălătoriiO mare parte din farmecul sărbătorilor de iarnă îl reprezintă târgurile de Crăciun şi multitudinea ...