În fața palatului Hofburg un șir de trăsuri își așteaptă cuminți oaspeții pentru a-i plimba pe Ringstrasse, bulevardul circular care înconjoară centrul orașului. Zgomotul copitelor se aude zglobiu pe asfalt când se pune în mișcare câte-o trăsură. Plimbarea duce de-a lungul a nenumărate clădiri impunătoare, palate grandioase, hoteluri de lux și splendide parcuri în floare. Bine-ați venit în Viena, superba capitală a Austriei!
Dacă nu vrei să mergi cu trăsura, poți explora acest bulevard și pe jos, cu bicicleta sau, de ce nu, cu un segway (segwayrentalvienna.com). Faimoasele muzee de Istoria Artei și cel de Istorie a Naturii, Opera, Primăria, biserica Votivkirche… sunt doar câteva dintre clădirile încărcate de istorie pe lângă care vei trece. Și în timp ce parcurile Volksgarten sau Stadtpark te invită la reverii în natură, nenumăratele cafenele își ademenesc trecătorii cu aroma blândă a cafelei cu spumă de lapte, tipic vieneză. În jurul tău observi cum se îmbină totul într-un fermecător melanj de epoci, stiluri și culturi.
Acum 150 de ani
Cu o lățime de 57 de metri, o lungime de 5 km și mărginit de șiruri de copaci seculari, monumente și edificii, rezidențe și vile sau parcuri și piațete, bulevardul Ringstrasse își începe povestea în decembrie 1857, când împăratul Franz Joseph a dispus demolarea fortificațiilor care înconjurau centrul orașului, punând la cale ceea ce urma să devină cel mai amplu proiect public de construcție din Viena. Ringstrasse, o stradă mare circulară, urma să fie ca un brâu în jurul centrului și să facă legătura între centru, dominat de rezidențele imperiale și de palatele aristocrației, și districtele din jur locuite de pătura mijlocie. Ringstrasse semnifică astfel și transformarea capitalei din rezidența istorică a monarhiei habsburgice în metropolă europeană.
Melanj de lux
La șapte ani de la demararea lucrărilor, bulevardul Ringstrasse a fost inaugurat oficial în prezența Împăratului și a Împărătesei la data de 1 mai 1865. Cu toate astea, doar o parte a proiectului era, la vremea aceea, gata. În anii care au urmat, construcția lui Ringstrasse a atras o sumedenie de investitori străini, dezvoltatori și celebri arhitecți din întreaga Europă. Prin urmare, clădirile de pe Ringstrasse sunt construite în diverse stiluri arhitecturale: Parlamentul este după modelul templelor grecești, Opera de stat, cele două muzee și Universitatea în stil neorenascentist, în timp ce Burgtheater e neo-baroc, Primăria în stil gotic flamand, iar Votivkirche în stil neogotic.
Cultura de salon
Din cele 27 de cafenele situate de-a lungul bulevardului, care reprezentau cultura de solon a epocii și în care se întâlneau deopotrivă afaceriști, scriitori, artiști sau politicieni – fiecare grup având cafenelele preferate –, astăzi mai sunt doar câteva. Însă pentru un Melange, cafeaua vieneză, și un Apfelstrudel tradițional merită oricând să vă opriți la una din ele.
Mai multe detalii despre Viena găsiți pe site-ul austria.info/ro.
Comments
You may also like
-
27 Sep
Amsterdam, polul distractiei europene
CălătoriiAmsterdam, polul distracției europene. Neașteptat, uimitor, controversat, tolerant, prietenos, imprevizibil, sugestiv, tânăr, vibrant. Iată câteva ...
-
15 Jun
Munții Apuseni, acel „acasă“ al naturii
CălătoriiAuzi doar greieri cântând și lăcuste sărind prin iarba ce îndată-i de-a doua coasă. Totodată, ...
-
30 Mar
Talismanul Africii: Kenya
CălătoriiApetitul turiștilor pentru observarea și fotografierea faunei sălbatice se manifestă, în general, prin intermediul unor ...
-
14 Jan
Află ce tip de călătoare ești și care sunt destinațiile potrivite pentru tine
CălătoriiAflă ce tip de călătoăre ești și care sunt destinațiile potrivite pentru tine. Fă un ...