La pas prin Viena

27 October of 2014

În fața palatului Hofburg un șir de trăsuri își aș­teaptă cuminți oaspeții pentru a-i plimba pe Ringstrasse, bulevardul circular care înconjoară centrul orașului. Zgomotul copitelor se aude zglobiu pe asfalt când se pune în mișcare câte-o trăsură. Plimbarea duce de-a lungul a nenumărate clădiri impunătoare, palate grandioase, hoteluri de lux și splendide parcuri în floare. Bine-ați venit în Viena, superba capitală a Austriei!

P1280717Dacă nu vrei să mergi cu trăsura, poți explora acest bulevard și pe jos, cu bicicleta sau, de ce nu, cu un segway (segwayrentalvienna.com). Faimoasele muzee de Istoria Artei și cel de Istorie a Naturii, Opera, Pri­mă­ria, biserica Votivkirche… sunt doar câteva dintre clădirile în­cărcate de istorie pe lângă care vei trece. Și în timp ce parcurile Volks­garten sau Stadtpark te invită la reverii în natură, nenu­măratele cafenele își ademenesc trecătorii cu aroma blândă a cafelei cu spumă de lapte, tipic vieneză. În jurul tău observi cum se îmbină totul într-un fermecător melanj de epoci, stiluri și culturi.
Acum 150 de ani
Cu o lățime de 57 de metri, o lungime de 5 km și mărginit de șiruri de copaci seculari, monumente și edificii, re­zi­dențe și vile sau parcuri și pia­țete, bulevardul Ringstrasse își începe povestea în decembrie 1857, când împăratul Franz Joseph a dispus demolarea for­ti­ficațiilor care înconjurau centrul orașului, punând la cale ceea ce urma să devină cel mai amplu proiect public de construcție din Viena. Ringstras­se, o stradă mare circulară, urma să fie ca un brâu în jurul centrului și să facă legătura între centru, dominat de rezi­dențele imperiale și de palatele aris­tocrației, și districtele din jur locuite de pătura mijlocie. Ringstrasse sem­­nifică astfel și transformarea capitalei din rezi­den­ța istorică a monarhiei habsburgice în me­tropolă europeană.
P1280792Melanj de lux
La șapte ani de la demararea lucrărilor, bulevardul Ringstrasse a fost inaugurat oficial în pre­zen­ța Împăratului și a Împărătesei la data de 1 mai 1865. Cu toate astea, doar o parte a proiec­tului era, la vremea aceea, gata. În anii care au urmat, con­strucția lui Ringstrasse a atras o sumedenie de investitori stră­ini, dezvoltatori și celebri arhi­tecți din întreaga Eu­ropă. Prin urmare, clădirile de pe Ringstrasse sunt construite în diverse stiluri arhitecturale: Parlamentul este după modelul templelor grecești, Opera de stat, cele două muzee și Universitatea în stil neorenascentist, în timp ce Burgtheater e neo-baroc, Primăria în stil gotic flamand, iar Votivkirche în stil neogotic.
IMG_20140826_170855Cultura de salon
Din cele 27 de cafenele situate de-a lungul bulevardului,  care reprezentau cultura de solon a epocii și în care se întâlneau deopotrivă afaceriști, scriitori, artiști sau politicieni – fiecare grup având cafenelele preferate –, astăzi mai sunt doar câteva. Însă pentru un Melange, cafeaua vieneză, și un Apfelstrudel tradițional merită oricând să vă opriți la una din ele.
Mai multe detalii despre Viena găsiți pe site-ul austria.info/ro.

Comments

comments

Previous:

Humor, pe plaiuri bucovinene

Next:

Mai e puțin și mergem la schi…

You may also like

Post a new comment