La doctor cu sufletul

13 December of 2012

Mulți suferinzi de depresie nu știu sau se jenează să ceară ajutor

„Oricine con­sideră că a dezvoltat o suferință a gândirii, e­mo­­țională sau de comportament, devine eligibil să fie con­sultat de medicul de specialitate“, explică medicul psi­hi­atru Gabriel Diaconu.

Majoritatea românilor nu acceptă că ar putea să se confrunte cu probleme emo­țio­nale sau psihice, care să ne­cesite consult de specia­litate. Cei mai mulți pa­cienți, deja diagnosticați, refuză vi­zitele la psihiatru. De altfel, societatea tinde să marginalizeze aceste categorii de bolnavi, considerându-i incurabili și contagioși. În România nimeni nu are în vedere faptul că 1 din 4 români pre­zintă, la un moment dat, simptomele unei tulburări psihice acute, tranzitorie sau chiar cronice.

„Românii au o teamă pro­fundă, neînteme­iată și vio­len­tă față de pierderea sănă­tății psihice, de multe ori frica aceasta fiind proiectată social sub formă de stigmă…“, afirmă dr. Gabriel Diaconu.

După bolile de inimă, depresia este cea mai frecventă problemă de sănătate și cu consecințele cele mai grave pe termen lung, atât privind costurile, cât și suferința pacienților. Majoritatea afec­țiu­nilor psihice pot fi tratate și vindecate cu succes, dar pentru ca rezultatele să fie cele dorite, pacienții trebuie să meargă la psihiatru, pentru a-și obține schema corectă de tratament. „Tratamentul e si­gur, eficient și acceptabil în termeni de cost”, mai preci­zează dr. Diaconu.

O plat­formă online, susținută de me­dici specialiști, unde publicul larg află simptomele, reac­țiile și nevoile celor care suferă de depresie, anxietate sau stres, poate fi accesată pe site-ul www.depresiv.ro.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Boala Raynaud

Next:

Bărbia dublă poate fi corectată

You may also like

Post a new comment