La ce e buna schimbarea si cat de des ar trebui sa se intample

06 January of 2016

Schimbarea este esența vieții noastre. fără schimbare ne-ar ucide o plictisitoare monotonie! Nu te schimbi, practic, nu trăiești. Schimbarea este un proces firesc în viețile noastre. Într-o viață de om se pot schimba o mulțime de lucruri: începând de la cum arăți, până la schimbarea serviciului sau dobândirea unei noi specializări, o nouă casă, o nouă iubire, o nouă prietenie, un copil etc.

Toate aceste schimbări sunt etape firești în ciclul de viață. Fiecare schimbare aduce totodată noi sarcini de evoluție, noi mecanisme de adaptare. Efectul? Să ne maturizăm! Să devenim persoanele care vrem să fim!
Sunt schimbări pe care ni le dorim, ca atunci când vrem să ne schimbăm serviciul cu unul mai bine plătit. Dar sunt schimbări care vin peste noi, ne iau pe nepregătite și avem nevoie de deschidere și inspirație pentru a le vedea utilitatea.

Mai există și schimbări provocate de evoluția rapidă a timpurilor, când avem nevoie de îmbunătățirea abilităților tehnice sau de cursuri de perfecționare. Indiferent de cine sau ce le-a generat, că sunt bune sau rele, cert este că schimbările produc întotdeauna niște efecte în viețile noastre. Și toate duc spre creșterea și dezvoltarea personală.

La ce e buna schimbarea si cat de des ar trebui sa se intample

Învinge teama de schimbare
Dacă vrei să ajungi departe, este bine să îți stabilești destinația cu grijă. Fie vrei să ai un copil, fie vrei să te lași de anumite obiceiuri proaste, cum ar fi mâncatul exagerat, sau să te lupți cu fumatul. Alteori vrei să schimbi relația toxică în care ești. Vântul schimbării vrei să te ducă la starea de bine și la evoluție.

Teama de schimbare există în fiecare. Gândul unei schimbări poate să ne intimideze în așa fel încât, deși vrei să fii stăpânul vieții tale, poți sfârși prin a nu face nimic și mulțumindu-te cu mai puțin decât meriți. Frica de necunoscut poate determina oamenii să rămână în situații în care nu sunt mulțumiți. Pe măsură ce oamenii se gân-desc la schimbare, încep să se autosaboteze: „Dacă nu o să iasă bine? Dacă o să greșesc? Și dacă mă fac de râs?“ Și atunci ne blocăm… Apoi, ne place să trăim în siguranță, orice noutate sau schimbare ne destabilizează.

Mulți stau la joburi care nu le mai aduc satisfacții numai pentru că vor avea o pensie sigură. Deși visează să facă altceva, se amă-gesc că aici e cel mai bun loc de muncă posibil. E bine să păstrezi în minte imaginea vieții tale în ansamblu și să îți urmezi calea.

Cum și cât de des?

„Adevărata viață e trăită când au loc mici schimbări zi de zi“, spunea Lev Tolstoi.
Obișnuința ne instalează într-o zonă de confort și rutină, care ne poate amorți. Ce putem face? Să apelăm la mici schimbări care ne revitalizează și ne deblochează din inerție, schimbări la îndemâna oricui. Cheia marilor schimbări sunt schimbările mici, dese. Poți face ceva diferit în fiecare zi! Poartă șosete roșii în loc de albe, mergi pe un traseu diferit la serviciu, gătește o mâncare nouă sau încearcă un restaurant diferit.

Pe măsură ce te vei obișnui cu mici schimbări, ele vor veni una după alta, din ce în ce mai mari și mai benefice pentru tine.
Nu uita de schimbările radicale! Acestea sunt mai rare și cu efecte evidente.
Ești drăguță tot timpul, îți sacrifici timpul personal pentru ceilalți? Spui mereu „da“, indiferent cât de greu îți este? Îndrăznește să fii imperfectă. Poți să lipsești de la întâlnirile obligatorii cu mătușa sau să refuzi invitația în oraș a tipului de care nu-ți place.

Tu ce schimbare radicală ești gata să faci în viața ta anul acesta? Eu vreau să ma mult de la bloc la casă și să-mi iau un pui de ciobănesc mirotic…. și dacă mai apuc aș mai face un copil….

Citeste si

Trecut, prezent sau viitor. Unde-i fericirea?
Terapie psihologică vs Terapia psihiatrică
Învinși? Nu! Învingători!
Prietenii imaginari ai copilului

 

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Cum este realitatea ta? Afla un posibil raspuns

Next:

Cum iti potrivesti ceasul intern dupa ritmul cotidian

You may also like

Post a new comment