Kiwi, mai bun decât aspirina! Opt motive să mănânci acest fruct

18 November of 2016

Kiwi te păstrează în formă! Ai mâncat vreodată agrise chinezeşti? Eşti sigur că nu? Este vorba despre kiwi, fructe originare din China descoperite de americani abia prin anii ’60. Deşi la prima vedere nu par prea apetisante, ele au un gust minunat şi sunt uneori mai bune decât un medicament. In China li se spunea Yang Tao.

Misionarii care le-au adus în Noua Zeelanda, la începutul secolului XX, le-au botezat  “agrise chinezeşti”. Prima oara când au ajuns in Lumea nouă, prin 1960, pe masa unui restaurant, i-au încântat simţurile unui negustor american, care s-a gândit să le importe. Au primit numele de kiwi, de la pasărea neo-zeelendeză cu acelaşi nume, cu ale cărei pene seamănă.

Ce beneficii au aceste fructe?

1. Sunt o excelenta sursă de fibre, care ajută la curăţarea colonului de toxine şi la reducerea apariţiei cancerului de colon. Ele ajuta şi la scăderea nivelului colesterolului, ceea ce duce implicit la reducerea riscului producerii unui atac de cord. In plus, fructele bogate în fibre, ca şi kiwi, îi ajută pe bolnavii de diabet să ţină glicemia sub control.

2. Consumul acestor fructe este un mod delicios de a-ţi păstra inima sănătoasă. Dacă mănânci câteva fructe pe zi, reduci riscul formării cheagurilor de sânge şi cantitatea de grăsime (trigliceridele) din sânge. Fructele au acelaşi efect ca şi aspirina, numai că cea din urmă poate provoca ulcer, iar kiwi, nu!

3. Conferă protecţie contra astmului şi altor afecţiuni respiratorii, datorită conţinutului mare de vitamina C. Intr-un kiwi se găseşte şi mai multă vitamina C decât într-o portocală. Un studiu făcut de italieni pe 18 mii de copii arată că simptomele de astm sunt cu 44% mai rar întâlnite la copiii care mănâncă între 5 şi 7 citrice şi kiwi pe săptămână, decât la cei care mănâncă aceste fructe mai puţin de o dată pe săptămână. Micuţii care sufereau de astm la începutul studiului au avut cel mai mult de beneficiat de pe urma experimentului. După un “tratament” cu kiwi starea lor de sănătate s-a îmbunătăţit.

4. Este bun şi pentru ochi: ajută organismul să lupte contra degenerării oculare. Deşi ai invăţat că morcovii fac bine la vedere, se pare că aceste fructe îi depăşesc. Oftalmologii au ajuns la concluzia că, mâncând 3 sau mai multe fructe pe zi, reduci cu 36% riscul de apariţie a degenerării oculare.

5. Fitonutrienţii din kiwi ne protejează ADN-ul. Acest fruct i-a fascinat pe cercetători prin capacitatea lui de a apăra ADN-ul de bombardamentul radicalilor liberi. Kiwi este o sursă importantă de fitonutrienţi şi antioxidanţi – substanţe care întârzie îmbătrânirea celulelor. Unii spun că şi coaja este foarte bogată în nutrienţi şi că, dacă o speli şi îndepărtezi puful, o poţi mânca fără probleme.

6. Fructele sunt toate o bună sursă de energie, dar kiwi are ceva special. Funcționează exact ca o ceașcă de cafea tare, fară nici una din eventualele probleme pe care aceasta le-ar putea avea. Două fructe de kiwi mâncate dimineața te vor energia pentru câteva ore și îți vor da poftă de viașă poate chiar mai bine decat o poate face o ceașcă de cafea.

7. Fructele de kiwi au un conținut foarte mare de potasiu. Mineral mereu în deficit în organism, extrem de benefic pentru sănătatea inimii și a rinichilor, dar nu numai.  Chiar dacă bananele sunt recunoscute pentru cantitatea mare de potasiu, trebuie să ştii că fructele de kiwi au cu mult mai mult potasiu.

8. Kiwi este unul din puținele fructe care conțin foarte mult acid folic. Și în lumea fructelor este foarte rar! Acidul folic este esenţial pentru organism, deoarece este esențial în procesul de generare de globulele roşii ale sângelui.

Atenție! Kiwi este unul din fructele cu potențial alergen. Nu este recomandat copiilor sub doi ani și nici celor care au frecvente alergii la alimente.

Citeste si:

Sursa foto: pixabay.com/ text: Otilia Ignat

Comments

comments

Previous:

Morcovul, elixir pentru vigoarea bărbaţilor

Next:

Dieta te scapă de refluxul gastroesofagian

You may also like

Post a new comment