Jumătate dintre părinții români tratează incorect durerea şi febra copiilor

17 August of 2016

Pentru 22% dintre părinți, cea mai mare temere vizavi de copiii lor este apariția unei boli care le-ar putea pune în pericol starea de sănătate, urmată de temeri legate de siguranța copilului şi stabilitatea financiară. Din păcate, potrivit unui studiu recent, când apar astfel de situaţii, 50% dintre părinţii români recurg la medicamente nepotrivite vârstei copiilor.

Infecțiile respiratorii reprezintă cele mai frecvente afecțiuni ale copiilor între 7 şi 12 ani. Majoritatea (88%) răcesc în fiecare an, iar mai mult de o treime (38%) dintre ei răcesc chiar şi de trei ori pe an.

Toleranţa, o provocare

Tratamentul în caz de răceală şi gripă şi/sau dureri îi pune în dificultate pe jumătate dintre părinții cu copii peste 7 ani, pe motiv că nu există opțiuni în materie de analgezice şi antipiretice special concepute pentru această categorie de vârstă. Astfel, 2 din 10 părinți sunt nevoiți să le administreze copiilor tratamente pentru o categorie de vârstă mai mică. Și toleranța juniorilor la administrarea de medicamente reprezintă o provocare pentru părinți. 30% dintre copiii peste 7 ani acceptă mai uşor tratamentul dacă are gust plăcut, iar 15% apreciază uşurința la înghițire, potrivit unui studiu Ivox, realizat la solicitarea Societății Naționale de Medicina Familiei, care a avut drept scop investigarea principalelor dificultăți cu care se confruntă părinții în timpul episoadelor de boală ale copiilor. Principalele temeri ale părinților, atunci când copilul se confruntă cu infecții respiratorii, sunt episoadele de febră (52%) şi riscul de complicații, precum pneumonia (44%). Febra, deşi un răspuns natural al organismului la o infecție, din cauza stării generale proaste, a lipsei apetenței asociate, determină îngrijorarea majoră a părinților şi trebuie combătută eficient cu un medicament administrat în doza corectă.

Mulţi merg pe cele deja testate

7 din 10 părinți merg cu copilul la control la medicul de familie sau la medicul pediatru, în cazul în care acesta trece printr-un un episod de boală. Aproape o cincime dintre părinți (17%) le administrează copiilor medicamente deja „testate”, care au funcționat şi în alte episoade de boală şi doar un părinte din zece încearcă, pe cât posibil, să îşi lase copilul să depăşească episodul de boală, fără medicamente, preferând să îi administreze tratament, doar dacă boala pare să se înrăutățească, mai arată studiul citat.

Atenţie la dozare!

„Într-adevăr, categoria copiilor peste 7 ani este mai specială, în sensul că ei nu mai sunt nici copii mici, dar nici adulți. În plus, este o perioadă de creştere, în care nevoile se schimbă rapid. Din nefericire, copiii mari ajung să fie tratați cu medicamente analgezice şi antipiretice pentru adulți sau pentru o categorie de vârstă mai mică, nepotrivite pentru nevoile şi greutatea lor. Jumătate dintre părinții participanți la acest studiu au declarat că le este uşor să aleagă, însă atenție la dozare, pentru că dacă le administrează copiilor un produs cu care sunt obişnuiți la vârstele anterioare, riscul este de subdozare. Deci, preparatele gata dozate special destinate acestei categorii de vârstă ar trebui să fie preferate de părinți”, a declarat Dr. Ileana Efrim, medic de familie.

Afla mai multe AICI

Citeste si:

  1. Totul despre febră
  2. Cum tratăm febra copilului mic
  3. Bolile de sezon, un nou stres pentru tine

Comments

comments

Previous:

Menta, izvor de sanatate

Next:

Cancerul colorectal, vindecabil dacă se depistează la timp

You may also like

Post a new comment