Jobul de vis. Cat este de aproape de el?

20 May of 2016

Aproape toți am trecut prin experiența interviurilor de angajare. 
Și, chiar dacă uneori am avut certitudinea că nu vom fi chemați 
pentru o a doua discuție, totuși s-a întâmplat minunea. 
Alteori, am fost aproape siguri că am lăsat impresie bună, 
dar nu am mai primit niciun telefon din partea angajatorului dorit.

Cele cinci idei de succes la angajare

De ce ne lovim de eșec? Pentru că, la un moment dat, pe parcursul interviului, o anumită atitudine sau un anumit răspuns incorect venit din partea noastră a determinat specialistul în resurse umane să aleagă pe altcineva. Iar pentru un succes (aproape) garantat trebuie să cunoaștem câteva informații importante ce ne vor ajuta.

Curriculum vitae: 
știi să te vinzi?
Un curriculum vitae (CV) corect realizat, însoțit de o scrisoare de intenție și de eventuale recomandări, va face întotdeauna diferența dintre un candidat cu adevărat interesat de postul respectiv și restul celor care trimit CV-uri către zeci de companii odată. Această primă prezentare trimisă către angajator trebuie să fie adaptată atât la pregătirea profesională proprie, cât și la cerințele locului de muncă respectiv.
După prezentarea datelor personale de identificare (nume, data și locul nașterii, adresă, telefon, stare civilă), sunt trecute studiile, în ordine cronologică inversă. Cursurile de calificare, specializare ar trebui trecute doar dacă au legătură directă cu locul de muncă dorit. Dacă nu ai experiență în domeniul respectiv, trebuie să scoți în evidență calitățile profesionale, energia, dorința de a lucra și abilitățile personale, pentru a crea o imagine clară, potrivită personalității tale. De asemenea, informațiile suplimentare sunt necesare, deoarece acestea fac referire la nivelul de cunoaștere a unei limbi străine, la abilitățile de utilizare a computerului, conducerea automobilului, disponibilitatea de a face deplasări sau de a lucra peste program. Frazele scurte și concise au mai mult succes în a atrage atenția recrutorului. Un CV atractiv trebuie să fie explicit, să rezume punctele principale ale activității candidatului, realizările și experiența acestuia.
Concluzie: încearcă să folosești în general un limbaj comun cu cel al companiei, detaliază în ordine cronologică experiența acumulată, include informații relevante privind educația, adaugă doar locurile de muncă în domeniul respectiv, descrie un obiectiv profesional pe care ți-l propui în viitor și nu te extinde pe mai mult de două pagini cu spații generoase, indiferent de experiența acumulată.

Cum te pregătești 
pentru interviu
Înainte de a ajunge să discuți cu specia­listul în resurse umane, este important să acumulezi cât mai multe informații privitoare la respectivul angajator. Interesează-te atât de caracteristicile orga­nizației (structură, planuri de viitor, anvergură), cât și de cele ale postului: atri­bu­ții, responsabilități, competențe.
Capacitatea de a comunica este legată de încrederea în forțele proprii, iar interlocutorul va dori să obțină răspunsuri la fiecare întrebare, precise, clare și fără detalii nerelevante. De aceea este necesar să fi încrezător, să zâm­bești, să anticipezi întrebările posibile, să te simți în largul tău și să răspunzi cu entuziasm. Manifestă interes pentru companie, punând la rândul tău întrebări și evidențiind competențele și aptitudinile proprii cu exemple sau dovezi.
Concluzie: ai grijă să nu te prezinți la interviu într-o ținută neîngrijită sau în care să nu te simți în largul tău și respectă întotdeauna ora stabilită, dând dovadă de punctualitate. Nu te enerva la întrebările care ți se pun, nu da răspunsuri neclare, nu aborda o atitudine negativă în privința altor angajatori și nu vorbi de salariu înainte de finalul interviului. Pregătește-te să pui întrebări și nu pleca fără să afli ce va urma după interviu.

Cum abordezi detaliile importante
Nu este nevoie să-ți exagerezi realizările sau să minți în ceea ce te privește pentru a câștiga încrederea evaluatorului, însă trebuie să ai grijă să dezvălui cea mai bună imagine a ta. Concentrează-te asupra locurilor de muncă pe care ți le dorești cu adevărat și nu aplica în mai multe locuri odată. La interviu trebuie să demonstrezi că reprezinți un câștig pentru companie și că ești cea mai bună alegere în acest moment.
Pregătește-te moral, fiindcă este posibil să mergi la mai multe interviuri consecutive fără să obții niciun rezultat, dar nu te descuraja și dă dovadă de perse­verență, căutând să te perfecționezi. Ar fi ideal să iei legătura cu o persoană din interior, pentru că astfel ai putea să conturezi o imagine completă despre companie și modul în care angajații sunt tratați și apreciați.

Angajatorii caută oameni pregătiți profesional, dar care să împărtășească valorile și ideile firmei, deci ar fi bine să te poți integra în grup cât mai repede, demonstrând acest lucru. Încearcă să gândești și din punctul de vedere al angajatorului, pentru a înțelege ce doreș­te compania și ce caută la un potențial angajat. Construiește-ți cu atenție imaginea pe rețelele de socializare, fiindcă nu doar tu vei căuta informații online înainte de a merge la un interviu.
Concluzie: ți se vor pune și întrebări legate de trecut, personalitatea ta sau planuri de viitor, deci ai grijă și 
răspunde cu atenție la fiecare. Dacă vei fi întrebat(ă) de ce ai plecat de la ultimul loc de muncă, fii sincer(ă) și explică de ce postul pentru care susții 
interviul ți se potrivește mai bine. La întrebarea: „De ce crezi că ești omul potrivit pentru acest post?“, evită clișeele și profită de cunoștințele pe care le ai, afirmând că ești conștient(ă) de problemele cu care te vei confrunta în domeniul ales și oferind dovezi ale capacității de care dispui pentru a da curs oricărei provocări.

Îți dorești să lucrezi 
în străinătate?
Dacă vrei să îți găsești un loc de muncă într-una din țările Uniunii Europene, poți accesa rețeaua online EURES (ec.europa.eu/eures/), unde poți beneficia de asistența serviciilor publice de ocupare a forței de muncă din țara în care vrei să pleci. Astfel, poți evita posibile surprize neplăcute, deoarece locurile de muncă postate aici sunt verificate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, fiind girate și de 
Comisia Europeană. Pentru început este de preferat să nu ai așteptări foarte mari, deoarece în străinătate legis­lația muncii este diferită față de cea românească, iar cerințele sunt mai ferme. Alege o țară care îți place, a cărei limbă o vorbești deja sau pe care o poți învăța ușor. Pe lângă informațiile despre locul de muncă, caută-le și pe cele legate de chirii, prețul mâncării, legislație, drepturile angajatului etc. Este important să arăți disponibilitate pentru ore suplimentare, pentru a oferi încredere companiei angajatoare. Alege o firmă de intermediere pentru locuri de muncă în străinătate, care să ofere servicii serioase și de calitate.
Concluzie: participă la toate interviurile pe care agenția le organizează pentru tine, fii cooperant(ă), flexibil(ă) și deschis(ă). Procesul de recrutare presupune înscrierea la sediul agenției, 
depunerea unor documente pentru dosarul de înscriere, semnarea contractului de mediere și achitarea unor taxe aferente de câteva sute de euro.

Ce faci când nu ai experiență
Nu te aștepta la o angajare fără probleme, doar fiindcă ai terminat facultatea cu 10 pe linie și nici nu te resemna gândindu-te că va fi mult prea greu să te angajezi. Cu optimism, mergi la cât mai multe interviuri, fără a rata nicio oportunitate, deoarece chiar și discuția cu recrutorul reprezintă o experiență relevantă. Compensează lipsa de experiență cu o atitudine motivantă, demonstrându-ți potențialul. 
Încearcă să convingi angajatorul că știi ce vrei, ai încredere, înveți repede și comunici. Ia în considerare o perioadă de voluntariat sau un internship, iar apoi poți să revii cu mai mult entuziasm în căutarea unui loc de muncă plătit. Un astfel de stagiu de pregătire îți aduce, în afară de experiență, contactele utile care te pot ajuta chiar și în obținerea unui post după finalizarea proiectului. Ar fi bine să nu te gândești la câștig începând cu primul loc de muncă și poți accepta și un venit mai mic în ideea de a acumula experiență 
și de a observa cum funcționează 
o companie din 
interior. 
Concluzie: 
în loc de a aștepta apariția locului de muncă ideal, 
trimite pentru început CV-uri și 
pentru posturi sub pregătirea ta, dacă există o 
posibilitate de 
dezvoltare în 
cadrul firmei. 
Încearcă să îți crești constant rețeaua de cunoștințe și mergi la fiecare târg al locurilor de muncă din oraș. 
Dacă ai la dispoziție timp liber, folosește-l 
în mod util,
încercând să înveți lucruri 
noi, urmând 
cursuri care să-ți ofere și o diplomă, pe care o vei putea adăuga imediat în 
curriculum vitae.

 

Articol exclusiv online
Text: Cristi Niculescu
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

O altfel de psihologie. Ce spune despre tine culoarea canapelei tale

Next:

5 factori despre care nu ştiai că îţi influenţează starea de spirit

You may also like

Post a new comment