Îți pace să porți negru? Iată ce spune asta despre tine

12 June of 2020

Culorile ne bucură în diverse moduri, fie că le admirăm în natură, fie că alegem să le purtăm în ținute care ne reprezintă. Iar modul în care reacționăm la unele dintre ele spune multe despre personalitatea noastră.

Un studiu indică faptul că negrul este adesea perceput ca o culoare sobră, care denotă încredere și care crește respectul de sine celui care o poartă.

Scopul cercetării a fost de a vedea cum nuanțele vestimentare influențează modul în care ne văd alții. Iar rezultatul a fost că negrul s-a evidențiat detașat față de alte culori.

Negrul este culoarea pe care să o porți atunci când încerci să impresionezi. Sondajul, realizat pe un eșantion de 1.000 de persoane din SUA, a ajuns la concluzia că negrul denotă cele mai multe trăsături „bune”,de exemplu, încredere, inteligență și sexualitate. Culoarea este, în general, un indiciu al „seriozității” și „fiabilității”, așa că se află în partea de sus a listei de culori pe care ambele sexe le consideră atractive.

Răspunsul este simplu. Aproape jumătate dintre femei și 64% dintre bărbații participanți la sondaj au considerat că negrul emite încredere. Dar oamenii care poartă negru sunt mult mai mult decât încrezători.

De fapt, preferința lor poate sugera o personalitate sensibilă și chiar vulnerabilă, au scos în evidență cercetătorii. Persoanele care preferă negrul doresc să atragă atenția celorlalți asupra a ceea ce sunt și ce încearcă să obțină în viață.

De asemenea, cea mai comună culoare monahală este negrul, ca simbol al pocăinței și al simplității. Purtând negru, călugării și călugărițele încearcă să suprime nevoile umane și ascultă doar vocea rațiunii.

O altă teorie derivată din psihologia culorilor susține că oamenii care iubesc negrul au adesea dorința de a-și revendica puterea și de a câștiga respectul celor din jurul lor. „Am purtat negru pentru că mi-a plăcut. Încă o fac și a-l purta încă înseamnă ceva pentru mine. Este în continuare simbolul rebeliunii mele – împotriva unui status quo stagnant, împotriva oamenilor ale căror minți sunt închise”, spunea Johny Cash.

O persoană care poartă negru vrea să se proiecteze pe sine ca o figură importantă. Astfel de oameni cred că negrul îi face să pară mai atractivi, mai inteligenți și mai încrezători. Cu toate acestea, aceștia au și o latură slabă și vulnerabilă pe care o ascund în spatele ținutelor lor negre. Oamenii care poartă ținute complet negre sunt adesea hotărâți, dar sensibili.

În final, ar fi interesant de menționat că adolescenții au adesea o nevoie psihologică de a purta negru în perioada de tranziție de la copilărie la vârsta adultă. Acesta marchează sfârșitul unei faze a vieții lor și începutul alteia. Psihologii afirmă că le place atât de mult, pentru că le permite să se protejeze de lume până când devin independenți.

Și, să nu uităm: mica rochie neagră au întreținut fanteziile bărbaților de zeci de ani, în timp ce unele femei găsesc că bărbați în costume negre sunt pur și simplu irezistibili.

Citeste si: Culorile si starea de spirit

Articol exclusiv online, text: Ada Oprea, sursa foto: unsplash

Comments

comments

rochie de zi

Previous:

(P) Cum să-ți alegi rochia perfectă de zi

culorile toamnei, umeras cu haine, blugi, geaca maro

Next:

Asortează, culorile toamnei. De la soft la warm, via deep!

You may also like

Post a new comment