Istoria și magia tatuajelor

08 January of 2021

Se pare că tatuajele sunt la fel de vechi ca istoria omenirii și există date care confirmă existența acestora acum 12.000 de ani. Scopul tatuajelor variază de la o cultură la alta și de la o epocă la alta. Dar există aspecte comune care îi leagă pe oamenii preistorici de studenții de azi din, să spunem, America.

Tatuajele au avut mereu un rol esențial în ritualuri și tradițiile culturale. În Borneo, femeile își tatuau pe antebraț simboluri care arătau la ce sunt pricepute și ce abilități aveau. O femeie cu un tatuaj care indica faptul că se pricepe la țesut o făcea mai interesantă pentru bărbații care voiau să se însoare. Se pare că tatuajele realizate în jurul încheieturii mâinii și degetelor alungau bolile. Mai mult, tatuajele arătau apartenența la un clan sau la o societate. Se credea că acela care purta o anumită imagine tatuată pe piele putea chema spiritul acelei imagini. Ferocitatea unui tigru se dobândea odată cu tatuarea acestuia pe piele.

Cele mai vechi tatuaje descoperite în istorie se află în Egipt și datează din timpul construirii marilor piramide de lângă Cairo. Când egiptenii și-au lărgit imperiul, și arta tatuajului s-a extins. Civilizațiile cretană, greacă, persană și arabă au preluat obiceiul și l-au extins. Prin anul 2.000 î.H., tatuajele au pătruns și în China.

magia tatuajelor

Marcaj și amuletă

Grecii foloseau tatuajele pentru comunicarea dintre spioni. Marcajele identificau spionii și denotau rangul acestora. Romanii marcau astfel criminalii și sclavii, practică ce continuă în zilele noastre. Poporul Ainu din vestul Asiei folosea tatuaje pentru a arăta statutul social. Polinezienii indicau, prin tatuaje, comunitățile tribale, familiile și rangul. Populațiile maya, incașii și aztecii foloseau tatuajele în ritualuri. În vest, britonii se tatuau în ceremonii speciale. Danezii, norvegienii și saxonii tatuau blazoane de familie. În 787 d.H., papa Adrian a interzis tatuarea, dar obiceiul a continuat să se dezvolte în Britania până la invazia normandă din 1066. Curând după această dată, arta tatuării a dispărut din Europa și din cultura occidentală timp de patru sute de ani, între secolele al XII-lea și al XVI-lea.

Discret și dureros

Un marinar și explorator din secolul al XVII-lea, William Dampher, a reintrodus tatuajul în vest, aducând la Londra în 1691 un polinezian tatuat din cap până-n picioare. Un alt polinezian tatuat adus de căpitanul Cook la Londra a făcut și el senzație. Treptat, cei din clasele de sus au început să-și facă tatuaje mici în locuri discrete. Însă această artă nu s-a răspândit rapid deoarece presupunea o procedură lentă și dureroasă. Fiecare perforare a pielii se făcea anual și apoi se picura cerneală. În 1891, Samuel O’Reilly a patentat prima mașină electrică de tatuat. Se baza pe stiloul electric al lui Edison, care perfora o hârtie cu un ac. Modelul de bază, cu turbine, un tub și un ac, persistă și azi, în pistolul modern de tatuaj. Mașina a permis oricui să capete un tatuaj, la un preț accesibil și rezonabil. Pe măsură ce oricine se putea tatua, clasele superioare au renunțat la obicei.

magia tatuajelor

Tatuajul cosmetic

La începutul secolului al XX-lea, tatuarea și-a pierdut credibilitatea ca formă de artă sau ca marcă a rangului și importanței sociale. Oamenii cu multe tatuaje făceau parte din personalul de circ și evoluau în spectacole cu „ciudați“. Cei care efectuau tatuaje locuiau de obicei în mahalalele orașelor. Importanța culturală  a tatuajului a scăzut atât de mult în secolul al XX-lea, încât a devenit parte a culturii underground. Însă Samuel O’Reilly a plecat în America și a înființat un salon de tatuaj în Boston. Înainte de Primul Război Mondial, devenise un obicei ca femeile să folosească tatuaje cosmetice: roz în obraji, buze mai colorate, contur de ochi.

Jurnal de călătorie

Cu timpul, tatuajele au devenit o marcă a celor care călătoreau. Puteai să știi unde a fost cineva doar privindu-i tatuajele. După al Doilea Război Mondial, tatuajele au fost asociate cu bandele de motocicliști, de delincvenți și respinse în societate. Epidemia de hepatită din 1961 din Statele Unite ale Americii a dus la o puternică mișcare antitatuaj. Ziarele relatau despre cazuri de  otrăvire, hepatită și alte boli cauzate de procedură.

La începutul anilor ’70 atitudinea față de tatuaje s-a schimbat din nou, iar astăzi cunoaște o revenire în forță. Oamenii din toate clasele sociale se tatuează, iar cei care efectuează tatuaje au căpătat rangul de adevărați artiști.

Citeste si: Ma simt bine. Sunt sanatoasa?

Text: echipa Ioana: Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Calendarul popular despre luna lui Gerar

Previous:

Calendarul popular despre luna lui Gerar

esti inteligenta

Next:

Semne care arată că ești inteligentă

You may also like

Post a new comment