Istanbul, pe urmele legendelor încă vii

10 August of 2020

Bizanț, Constantinopol și azi Istanbul. Oricum s-a numit, orașul de pe Bosfor a avut aceeași prestanță și ținută impunătoare, fiind râvnit de toate marile imperii, care și-au dat și viața pentru el de-a lungul istoriei.

Aflat pe două continente, Europa și Asia, Istanbul păstrează urmele vii ale imperiilor ce odată au fost prezente în acest teritoriu: vestigii romane, obeliscuri egiptene, mozaicuri creștine, palate otomane. Bazarurile aglomerate și pline de bunătăți și obiecte de artizanat amintesc încă de Drumul Mătăsii, unde și astăzi se negociază mărfuri de valoare de pe două continente. Istanbul te primește mereu cu brațele deschise și, orice fel de călător ai fi, mereu vei găsi o sumedenie de locuri care să te impresioneze, să te seducă și să te cucerească pentru totdeauna.

istanbul

Lasă-te purtată de parfumul istoriei, de pasiunea orașului, de vibrația culorilor sale, de aromele preparatelor culinare inconfundabile, de energia și bucuria localnicilor. Îți propun o incursiune fascinantă, atemporală, în 10 pași în inima unuia dintre cele mai vechi orașe din lume.

Moscheea Albastră – este numită și Moscheea Imperială a sultanului Ahmed I (cel ce a ordonat construirea sa în 1609). Sultanul voia ca moscheea să fie un complex multifuncțional (cu școală, baie turcească, dar și camere de locuit) și să rivalizeze în aspect cu Sfânta Sofia, aflată vizavi. I-a spus arhitectului să-i facă minaretele din aur (altîn). Cuvântul sultanului era ordin, doar că acela care avea să construiască moscheea a înțeles că minaretele trebuie să fie șase (altî).

Odată înălțate turnurile subțiri de 64 de metri, moscheea a șocat lumea islamică, egalând numărul minaretelor de la Mecca, acolo construindu-se apoi încă unul.

sfanta sofia

Sfânta Sofia – cu un trecut zguduit de imperiile ce au condus orașul, Sfânta Sofia a fost reconstruită în secolul al VI-lea de către împăratul Iustinian I, pe locul ales de Constantin cel Mare să ridice o bazilică, în 325, care a ars. A fost primul exemplu de arhitectură bizantină grandioasă, o adevărată operă de artă. În secolul al XV-lea, odată ce sultanul Mahomed a cucerit Constantinopolul, a dat ordin ca bazilica să fie transformată în moschee, nealterând structura, ci adăugându-i patru minarete în cele patru colțuri.

Palatul Scufundat – numit și Bazilica Cisternă, este unul dintre locurile fascinante ale Istanbulului. O atracție de seamă a vechiului Constantinopol, palatul aflat sub pământ a fost conceput ca un imens rezervor de apă pentru urbe și, mai ales, pentru Marele Palat. Coloanele de marmură, 336 la număr, dau senzația, în luciul apei, că sunt infinite, deși au doar 9 metri înălțime. Aici vei găsi și cele două capete ale Meduzei, opere ale lumii romanice.

Marele Palat Topkapî a fost în trecut locuința sultanilor, astăzi fiind cel mai vizitat muzeu din Turcia. Când sultanul Mahomed al II-lea a cucerit Constantinopolul, a găsit palatul împăraților bizantini într-o stare deplorabilă. Fiind poziționat strategic, cu vedere spre Cornul de Aur, Marea Marmara și Bosfor, a dat ordinul să fie refăcut, mai mare și mai grandios. Iar noul nume, Topkapî, vine de la poarta cu două turnuri, care aduc mai mult cu marile tunuri cu care a fost asediat și cucerit orașul. Domeniul nu a avut doar rolul de palat, ci ar fi putut fi considerat chiar un mic oraș, aici locuind 4.000 de persoane.

Bazarul Egiptean a fost construit în secolul al XVII-lea, ca parte a Noii Moschei, și este unul dintre cele mai aromate și colorate locuri din oraș. Aici este locul în care se vând condimente, de la cele mai comune până la cele tipic turcești.

bazar istanbul

Marele Bazar a fost creat din dorința sultanului cuceritor de a fi un important punct pentru comercializarea textilelor. Odată cu creșterea importanței și cu înmulțirea numărului de comercianți și cumpărători, bazarul s-a tot extins din secolul al XV-lea, atingând forma sa finală în secolul al XVII-lea. Cu aproape 100.000 de vizitatori anual, turiști și localnici, este unul dintre cele mai populare obiective din lume. Cu bijuterii, țesături, mobilă, condimente, covoare, sculpturi din lemn, ceramică, încălțăminte, cărți, sticlărie și multe alte obiecte de artizanat, fă-ți timp nu doar pentru a admira, ci pentru a trece prin tot ritualul locului: o invitație acceptată la un ceai și o tocmeală prietenească până la un preț corect.

Moscheea Suleymaniye – chiar dacă Hagia Sofia și Moscheea Albastră sunt cele mai cunoscute și mai vizitate, Moscheea Suleymaniye este cea mai mare din Istanbul. Ridicată din ordinul lui Suleiman Magnificul în secolul al XVI-lea, a fost gândită ca un complex cu hamam, colegiu, școli, ba chiar și cu bucătărie de campanie (imaret). În grădina moscheii se află mormintele sultanului și soției sale.

Coloana lui Constantin – poate fi considerată un monument antic. A fost ridicată în timpul domniei lui Constantin cel Mare (anul 328), la ordinul acestuia, pentru a marca declararea Bizanțului noua capitală a Imperiului Roman. În trecut, coloana avea în jur de 50 de metri, iar în vârful ei se afla o statuie de bronz înfățișându-l pe împărat. Astăzi, doar 35 de metri au rămas din coloană și încă se pot distinge sculpturile ce simbolizau uniunea religiilor, pentru care împăratul a ordonat ca în fundația coloanei să fie puse relicve grecești, evreiești și creștine.

Croazieră pe Bosfor – alege să privești Istanbulul din alt unghi, într-o panoramă ce se conturează în dealuri și minarete, într-o plimbare relaxantă pe apă de două ore. Îmbarcă-te spre apus, când lumina conferă orașului un aer romantic – seara se spune că este cea mai frumoasă priveliște.

Citeste si: În călătorii te redescoperi pe tine

Text: Corina Matei. foto: unsplash.com

Articol aparut in revista Ioana, editia lunii august

Și nu uita! Mai poți citi revista și în format electronic, pe Magzter, iar abonamentele pentru versiunea tipărită pot fi achiziționate de AICI.

Comments

comments

castel, castele din Europa

Previous:

Cele mai frumoase 10 castele din Europa si cateva detalii esentiale

Next:

Singapore, un lux fascinant

You may also like

Post a new comment