Sunt oameni pe care viaţa nu i-a răsfăţat deloc, dar care și-au păstrat zâmbetul și au devenit mai buni, și-au croit un drum prin propriile forţe
Fără oameni nu faci nimic; chiar dacă ne bârfim mereu între noi, tot cu oamenii lucrezi; între
ei trăiești, iar dacă ești ajutat, trebuie să ajuți la rândul tău.“ Este crezul lui Florin Petrachi, care rezumă astfel, în câteva vorbe, viața sa de până acum, de până la vârsta de 23 de ani.
Născut la Hârlău, într-o familie care s-a destrămat pe când el avea 6 ani, din cauza exceselor alcoolice și violente ale tatălui, Florin este un învingător, așa cum se consideră el însuși. Și-a găsit refugiul în desen, în pictură, chiar dacă apropiații credeau că „doar zmângălește caietele“. În școala generală, făcută la Hârlău, a frecventat atelierul de pictură de la Clubul Copiilor. Apoi, cu sprijinul Complexului de Servicii Comunitare „Bucium”, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, și a dlui director Penciuc, a urmat Liceul de Artă „Octav Băncilă“ din Iași. „Clasa a IX-a a fost un haos pentru mine“, spune Florin. „Eram «băiatul din provincie» și, în plus, mă simțeam aiurea când îi auzeam pe colegii mei «tata mi-a cumpărat asta», «vine tata la ședința cu părinții». Am stat la cămin. Acolo m-am descifrat pe mine ca om, acolo am învățat tot ce știu. Am studiat foarte mult în liceu, ore în șir, chiar și 32 de ore neîncetat. Am ajuns să reprezint liceul la toate olimpiadele de pictură și sculptură.“ Aceste performanțe, precum și cele 3 premii internaționale la pictură obținute l-au ajutat să intre la Universitatea de Artă „George Enescu“ din Iași. Tot prin CSC „Bucium” a intrat în contact cu Fundația „Blue Heron”, care ajută prin programele sale de mentorat (ce includ sprijin material, cursuri complementare și relația cu un tutore – personalitate marcantă) tineri cu situații dificile să-și continue studiile. În schimb, studentul trebuie să frecventeze cursurile facultății, să fie „integralist“, să facă voluntariat. „Ca voluntar, am ținut cursuri de pictură pentru copii, ba chiar am organizat și o expoziție cu lucrările acestora“, precizează Florin. De asemenea, tânărul trebuie să-i prezinte lunar tutorelui un raport cu privire la problemele și realizările sale ca student, ca voluntar, ca om. Artistul plastic Florin Șuțu e mentorul lui Florin.
„În 2010 mi-am luat licența în pictură, am devenit masterand în cadrul aceleiași facultăți și am început și Facultatea de Teologie, secția Artă Sacră“, povestește artistul. „Ca să poți face și pictură bisericească?“, a venit, inevitabil, întrebarea, iar răspunsul a fost: „Ca să am mai multe opțiuni, mai multe căi de reușită. Dacă Îl ai pe Dumnezeu în suflet, poți să-L și pictezi. Mi-ar plăcea să fiu și designer vestimentar, voi face și un master în domeniu. Oricine poate face două linii pe o pânză, dar, dacă nu pui suflet…“
Ca să reușești în viață în general și mai ales în domeniul artelor, trebuie să crezi îndeajuns în tine ca să poți trece peste anumite obstacole, să nu te dai bătut. „Când dau de un obstacol, îmi spun că sunt cel mai bun. E important, de asemenea, să ai pe cineva lângă tine care să te susțină. Dacă ai credință și încredere în tine, poți să reușești să faci orice. Eu îmi găsesc resursele în pictură“, spune Florin.
„«Când faci o treabă, fă-o bine, ca să nu mai vină altcineva în urma ta», așa îmi spunea tata, iar mie mi-au rămas întipărite în minte aceste vorbe. Pentru mine e mai important să-mi fac treaba bine decât câștigul“, își începe Cristina Porsega povestea. O istorie prea puțin obișnuită: tatăl ei a murit în anul 1996, într-un accident rutier în care au fost implicate și ea, și sora ei cu 9 ani mai mare. „Cel mai mult m-a marcat faptul că l-am văzut murind… Aveam 10 ani.“ Mama le-a crescut cu mari eforturi și le-a insuflat ideea că, dacă nu învață, n-o să reușească în viață. „Abia acum realizez cât de greu i-a fost mamei și cât de puternică a fost. Am luat-o ca model în viață“, spune Cristina. A făcut Liceul de Informatică din Câmpulung Moldovenesc, localitatea natală. „Cu o lună înainte de bacalaureat, mama a încetat din viață în urma unui cancer la sân. Așa cum eram, am susținut bacalaureatul și l-am luat. Ulterior, prin dna Lidia Stărică, vicepreședintele Asociației „Aba-Del-Tin”, am intrat în contact cu Fundația „Blue Heron”. Am fost acceptată ca bursieră ultima pe listă, iar acum sunt angajată a Fundației, pe post de coordonator de programe!“, adaugă râzând. A terminat Facultatea de Asistență Socială de la Timișoara și masterul în același domeniu și intenționează să mai facă un master pe psihologie motivațională.
„Ce faci când dai de greu?“, am întrebat-o, iar ea mi-a răspuns: „Mă gândesc că nu există problemă fără soluție atâta timp cât o cauți în diferite direcții. Ce nu te omoară te întărește. Cel mai important e să ai credință că lucrurile se rezolvă. Paradoxal, evenimentele din viața mea m-au învățat să fiu mai optimistă.“
Foarte importanți pentru ea sunt membrii familiei care i-au mai rămas: „Dacă aș putea să-mi aleg familia, pe aceiași oameni i-aș alege. Sora mea locuiește la Câmpulung Moldovenesc, e asistentă medicală la Urgențe. Are familia ei, dar mereu și-a asumat perfect rolul de mamă față de mine.“
În momentul de față și-a încheiat o etapă din viață și este în căutări. Cândva va ajunge ca voluntar în Africa. Vrea să vadă dacă situația de acolo este într-adevăr așa cum e prezentată și cu ce poate fi de ajutor. „Pentru mine, sprijinul Fundației a fost mai important din punct de vedere moral, personal, decât material”, mărturisește Cristina, „prin oamenii care mi-au marcat devenirea: dna Anca Mârza, tutorele meu, dna președinte Ștefania Magidson, dna Mihaela Constantinescu, directoarea programului de mentorat. Toate au crezut în mine și de la toate am avut foarte multe de învățat, ele mi-au dat o mare doză din optimismul lor.“
Text: Cătălina Oprea
Comments

Previous:
Viața la second hand, o altă formă de recuperare, recondiționare, refolosire

Next:
Dintotdeauna a existat o legătură strânsă între oameni și cai
You may also like
-
27 Jun
„Cu străduință, matematica îți aduce aurul“
Reportaje și interviuriRadu Gologan: „Matematica formează caractere“ Dacă îl întrebi pe dl profesor Radu Gologan, va spune ...
-
06 Jan
Suflete triste de hoinari
Reportaje și interviuriPrivirea lor caldă, dar necăjită, imploră să se facă dreptate. Problema câinilor comunitari a dezvoltat ...
-
23 Nov
Ziditorii neștiuți de suflete
Reportaje și interviuriExistă oameni ale căror dragoste și energie sporesc pe măsură ce le dăruiesc. Și există ...
-
04 Apr
„Sunt fericită, pentru că fac ceea ce mi-am dorit!“
Reportaje și interviuriMihaela Beldie este doctor. Dar în timpul liber hobby-ul ei îi transformă viața într-una ...