Învață să te descurci cu regretele din viața ta

30 November of 2011

Regreți ceva ce ai făcut? Că l-ai rănit pe soțul tău când tocmai voia să se împace cu tine, că i-ai tras o palmă copilului ner­voasă fiind de la serviciu, că ai petrecut prea mult timp la job etc.?

Sau regreți ce ai ratat în viață? Că ai iubit fără să spui, că nu ai luptat pentru drepturile tale, că nu ai spus „Nu“ atunci când tre­buia și „Da“ când sufletul ți-a șoptit că așa e bine?
Putem alege să ducem o viață plină de regrete sau dimpotrivă. Indiferent de motiv, regretul nu ne avantajează dacă ne descurajează.

De ce este regretul o pierdere de vreme?
Dacă te uiți constant înapoi să vezi ce ar fi trebuit sau nu să faci, nu poți fi niciodată fericită cu ce ești, cu ce ai realizat până acum. Vei fi mereu dezamăgită. Regretele te țin prizonieră în trecut, blocată în situa­ții pe care nu le poți schimba. Iată câteva sfaturi pentru a reuși să te bucuri mai mult de viață:

1. Alege să respingi regretul
Putem sta concentrați pe ce am făcut sau nu și să ne lăsăm influențați negativ. Acest mod de gândire ne ține blo­cați. O alternativă este să te uiți înapoi și să utilizezi ceea ce s-a întâmplat pentru a-ți in­fluența deciziile viitoare. Această atitudine te stimulează să mergi mai departe.

2. Schimbă-ți perspectiva
Este OK să eșuezi în ceva, pentru că poți uti­­liza eșecul pentru a învăța ce a mers greșit și să aplici aceste lecții data viitoare, când vei folosi mai bine oportunitățile. Încearcă mereu să vezi partea pozitivă.

3. Fii onestă cu tine însăți
Te comporți în funcție de ceea ce le-ar plă­cea celorlalți ca să nu le pierzi aprecierea? Din păcate, asta ne opreș­te să facem ceea ce ne dorim cu adevărat. Ia de­cizii ba­zate pe nevoile tale reale, nu pentru persoana pe care ai creat-o pentru ochii celorlalți. Vei avea mai pu­ține regrete dacă vei face lucrurile în care crezi tu!

4. Aspiră la standarde înalte
Principiile și valorile după care îți ghidezi viața sunt importante. Nu îți trăda integritatea morală, nu face compromisuri ca­re contravin codului tău de onoare. Vei pierde respectul celor din jur, dar mai ales respectul de sine îți va fi lezat. Dacă nu te trădezi, regretele nu au cum să-și facă loc…

5. Nu te da în lături
Tentația este să ne implicăm în acțiuni necomplicate, realizabile cu efort mic și timp puțin. De multe ori, nu asta este calea cea mai bună. Lucrurile solide sunt obți­nu­te cu efort și cu asumare de riscuri. Lucrează dincolo de zona de confort, testează-ți limitele și „urcă munții“. Astfel, nu te vei tângui că nu ai ajuns nicăieri pentru că nu ai încercat!

6. Urmează-ți visurile
Care e visul tău dominant? Vrei să găsești jobul visurilor tale, să ai propria afacere sau să călătorești? Unele visuri sunt mari și ambi­ți­oase, altele mai mici și mai realiste, poate. Nu contează, nu re­nun­ța la ele! Stabi­leș­te pașii necesari pen­tru a le atinge. Pregă­tește-te pentru un proiect pe termen lung, pentru că succesul nu vine peste noapte. Perseverează! Este mai grav să renunți la ce îți dorești decât să lupți pentru a-ți atinge visul.

Citeste si: Compromisul – cât de mult și până unde

Oana Pescaru

 

 

Comments

comments

Previous:

Cum reacționăm când suntem răniți: răzbunare sau iertare?

Next:

La ce e bună schimbarea și cât de des ar trebui să se întâmple?

You may also like

Post a new comment