Învață să recunoști depresia – Ești tristă, uneori fără motiv, simți că nu-ți mai găsești locul și că nu te recunoști. Nu reușești să te aduni, nu poți să te odihnești și nimic nu pare să-ți priască. Cu toții putem trece prin astfel de momente în viață, dar, dacă stările persistă mai multă vreme decât într-un singur episod pasager, e posibil să suferi de depresie.
Înainte de toate, trebuie să știi ceva important. Nu confunda starea de nefericire cu depresia. Sunt două lucruri distincte, care au cauze și rezolvări diferite. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 350 de milioane de oameni sunt afectați acum de această boală, respectiv una din șase persoane. Nu orice stare de melancolie înseamnă depresie, mai ales că aceasta din urmă trebuie să dureze o perioadă mai mare, de la câteva luni la câțiva ani chiar. Cauzele depresiei nu sunt pe deplin înțelese de specialiști, dar reprezintă o combinație de factori genetici, biologici și de mediu sau sociali.
Simptome
Nu trebuie să fii pesimistă sau introvertită ca să suferi de depresie. Se poate întâmpla ca o persoană veselă, cu zâmbetul pe buze să fie măcinată de gânduri rele, de sentimente de vinovăție ori să se simtă descurajată sau fără speranță că se poate schimba ceva în bine în viața ei. Sentimentele pe care o persoană depresivă le trăiește sunt de obicei nejustificate în raport cu adevărul obiectiv. Oboseala continuă, irascibilitatea, dorința de a dormi mai tot timpul (fără a-i fi somn) sau, din contră, insomnia, apetitul redus și pierderea în greutate fără intenție, agitația psihică, imposibilitatea de a stabili contact vizual cu un interlocutor, sentimentele apăsătoare de subapreciere a propriei persoane, lipsa interesului pentru activități firești (în general, cu caracter social) sunt simptome ale aceste afecțiuni psihice.
Metode de tratament
Diagnosticul de depresie este pus de psiholog, în cazurile mai ușoare, și de psihiatru, în bolile mai accentuate și cu risc mai mare. Stabilirea cauzei apariției bolii duce la alegerea tratamentului de urmat. De exemplu, dacă o persoană este depresivă din cauza actualului loc de muncă, psihoterapia este o soluție benefică care o poate ajuta la găsirea vocației adevărate și canalizarea energiei spre alte activități care-i creează plăcere. Când terapia psihologică însă nu dă rezultate, se impune un tratament medicamentos, recomandat după o schemă precisă, de doctorul psihiatru. În plus, o persoană depresivă are nevoie de sprijinul familiei și al apropiaților, care îi pot oferi înțelegere și un mediu stabil de refacere.
Poți să suferi de depresie dacă:
1.Te simți lipsită de orice speranță.
2.Ți-ai pierdut interesul pentru activități care îți făceau plăcere în trecut.
- Te simți obosită, deși te odihnești.
- Nu mai dormi bine noaptea și nu mai ai poftă de mâncare.
- Te plictisesc activitățile de rutină pe care obișnuiau să le faci cu ușurință.
- Gândurile rele te sâcâie mai tot timpul.
- Te enervezi ușor sau te încearcă stări de iritație nejustificate.
Fals sau adevărat?
– Concentrarea pe activități solicitante, de obicei munca de zi cu zi, te scapă de depresie. FALS. De fapt, e unul dintre principalele simptome ale acestei afecțiuni, cu precădere la bărbați.
– Depresia nu e o boală în sine. FALS. Este o problemă medicală extrem de serioasă care, nedescoperită sau netratată, poate avea consecințe extrem de grave. 800.000 de oameni mor anual din cauza ei, potrivit OMS.
– Oricine se poate îmbolnăvi de depresie. ADEVĂRAT. Cu toate acestea, incidența la femei este mai mare pentru că acestea caută ajutor mai repede.
– Depresia înseamnă medicamente pe viață. FALS. Unele tipuri de depresie necesită tratament exclusiv medicamentos, dar cazuistica a demonstrat capacitatea de vindecare prin terapie psihologică.
– Depresia este ereditară. ADEVĂRAT. Studii recente au dovedit caracterul ereditar al aceste boli perfide.
Citeste si:
- Învinge tristețea sau depresia postnatală!
- Depresia sezonului rece: afecțiune sau moft?
- Depresia, cea mai frecventa tulburare psihica
Comments

Previous:
Osteoporoza, o boală care se poate trata

Next:
Tehnici din Orient sau arta de vindecare japoneză Jin Shin Jyutsu
You may also like
-
20 May
Simptome ale anemiei pe care nu le stii
MedicinăÎn ultima vreme te simți fără vlagă, obosești repede, te doare des capul, ai observat ...
-
11 Sep
Mici probleme cu ochii și soluțiile lor
MedicinăDeși vederea este cel mai important simț al nostru (ea ne oferă peste 90% din ...
-
15 Jan
Proceduri minim invazive în neurochirurgie: când sunt recomandate și când nu?
MedicinăNeurochirurgia este disciplina care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea afecțiunilor și tulburărilor aflate la ...
-
23 Oct
Mereu obosită? Poate suferi de anemie
MedicinăTe simți foarte obosită deși nu faci efort fizic, ești palidă, nu te poți concentra? ...