Fiecare dintre noi se caracterizează prin anumite trăsături specifice de personalitate, pe care le putem împărți în perechi: blând–dur, timid–curajos, lider– supus, puternic–slab, deschis–închis etc. Dar prima pereche de trăsături psihologice esențiale sunt introversia și extraversia.
Introversia și extraversia (extroversia) sunt termeni utilizați de Carl Gustav Jung, psihiatru elvețian, pentru prima oară. El explică cele 2 trăsături bipolare prin modalitățile diferite ale unui om de a-și utiliza energia și prin atitudini diferite.
Fiecare dintre noi petrece timp orientat către el însuși și orientat către ceilalți. Nu confundați introversia cu timiditatea și retragerea/izolarea. Pentru a afla de care parte (extro/intro) sunteți, luați-vă un minut și întrebați-vă care dintre următoarele descrieri vi se par mai aproape de natura voastră, cu care să vă simțiți mai confortabil.
Extraversia
Ești mai mult extravertă dacă te recunoști în următoarea descriere:
● îmi place să îmi iau energia din implicarea în evenimente și în multe activități. Sunt încântată când sunt printre oameni și îmi place să le dau energie celorlalți;
● îmi place să trec la acțiune și să determin lucrurile să se întâmple. Mă simt ca acasă în lume. În general înțeleg mai bine o problemă când o dezbat/discut cu cineva și când aud ce au ceilalți de spus.
Următoarele afirmații mi se potrivesc:
● sunt văzută ca o persoană ce se simte bine în mijlocul oamenilor;
● mă simt confortabil în grupuri și îmi place să lucrez cu oamenii;
● am o gamă largă de prieteni și cunosc multă lume;
● uneori mă grăbesc să acționez fără să gândesc prea mult înainte;
● înainte de a începe un proiect, uneori nu clarific ce și de ce vreau să fac.
Puncte tari și puncte slabe
Extrovertiții pot deveni manageri, oameni de vânzări, politicieni excelenți. Ei sunt foarte buni în situații sociale. Întrucât ei își iau energia din interacțiunea cu ceilalți, par neobosiți și vivace.
Plictiseala și sentimentul de singurătate sunt incoveniente ale acestui tip de personalitate care pot duce la comportamente distructive, doar pentru a sparge monotonia. Faptul că au tendința de a vorbi mai întâi, apoi de a gândi, poate duce apoi la regrete. Ei au nevoie să găsească și activități „singuratice“– exerciții fizice, să asculte muzică, să lucreze afară. Activitățile solo nu le vin mănușă extrovertiților, dar ei pot găsi în lectură un mod plăcut de a petrece timpul.
Introversia
Ești predominant introvertită dacă știi că:
● îmi place să îmi iau energie din idei, lecturi, imagini, amintiri și reacții ce sunt în mintea mea, în lumea mea interioară;
● de multe ori prefer să fac lucrurile singură sau cu unu–doi oameni cu care mă simt confortabil. Îmi ia timp să reflectez în așa fel încât să am o idee clară despre ceea ce vreau să fac și când mă decid să acționez. Uneori îmi place mai mult ideea decât lucrul în sine.
Următoarele afirmații mă definesc:
● sunt văzută ca o persoană reflexivă
sau rezervată;
● mă simt bine când sunt singură și fac lucrurile singură;
● prefer să cunosc puțini oameni;
● uneori reflectez prea mult și nu trec la acțiune suficient de repede;
● uneori uit să verific dacă ideile mele se potrivesc cu experiența/realitatea.
Puncte tari și puncte slabe
Mitul care circulă pe seama introvertiților e că sunt timizi, neprietenoși sau distanți. Societatea folosește pentru ei cuvinte ca: taciturn, singuratic, suficient sieși, mândru etc.
Chiar dacă sunt privite ca puncte slabe, introvertiții pot fi și ei sociali, le trebuie doar pauze pentru a se reface energetic, altfel devin obosiți și cu proastă dispoziție. Nevoia de retragere diferă de la persoană la persoană, dar timpul optim le permite să se întoarcă proaspeți, revitalizați și gata să intre din nou în joc.
Deși extraverții sunt în mod natural lideri, nu înseamnă că persoanele introvertite nu au multe de oferit lumii din jur. Conform unui studiu efectuat de Forbes.com, 40% din personalul executiv sunt persoane identificate cu trăsături introvertite. Bill Gates și Barack Obama fac parte din această categorie.
Citeste si:
Articol exclusiv online
Text: Oana Pescaru
Sursa foto: pixabay.com/
Comments
You may also like
-
24 Mar
Lucrul de acasa: ce să faci ca să eviți monotonia
LifestylePentru mulți lucrul de acasă pare un vis: ora de trezire este mai târzie, evitarea ...
-
15 Dec
Cheia, perla Teleajenului
CălătoriiJudețul cu cel mai ridicat trafic turistic, Prahova le oferă vizitatorilor numeroase posibilități de petrecere ...
-
17 Feb
Secretele celui mai cunoscut portal online. Totul despre GOOGLE
LifestyleNu există zi în care să nu cauți ceva pe net, indiferent că ești la ...
-
19 Dec
Obiceiuri si traditii de Craciun
LifestyleDintre Sarbatorile de Iarna, cea mai asteptata este Craciunul, reprezentand o adevarata renastere sufleteasca, crestinii ...