Introvertit sau extrovertit? Tu cum ești?

08 January of 2010

Introvertit sau extrovertit? Tu cum ești? Cât de deschisă înspre lumea exterioară ești? Cât de bine te simți cu tine însăți/cu ceilalți?

Fiecare dintre noi se caracterizează prin anumite trăsături specifice de personalitate, pe care le putem împărți în perechi: blând–dur, timid–curajos, lider– supus, puternic–slab, deschis–închis etc. Dar prima pereche de trăsături psihologice esențiale sunt introversia și extraversia.

Introversia și extraversia (extroversia) sunt termeni utilizați de Carl Gustav Jung, psihiatru elvețian, pentru prima oară. El explică cele 2 trăsături bipolare prin modalitățile diferite ale unui om de a-și utiliza energia și prin atitudini diferite. Fiecare dintre noi petrece timp orientat către el însuși și orientat către ceilalți.

Nu confundați introversia cu timiditatea și retragerea/izolarea. Pentru a afla de care parte (extro/intro) sunteți, luați-vă un minut și întrebați-vă care dintre următoarele descrieri vi se par mai aproape de natura voastră, cu care să vă simțiți mai confortabil.

Extraversia

Ești mai mult extravertă dacă te recunoști în următoarea descriere:

● îmi place să îmi iau energia din implicarea în evenimente și în multe activități. Sunt încântată când sunt printre oameni și îmi place să le dau energie celorlalți;

● îmi place să trec la acțiune și să determin lucrurile să se întâmple. Mă simt ca acasă în lume. În general înțeleg mai bine o problemă când o dezbat/discut cu cineva și când aud ce au ceilalți de spus.

Următoarele afirmații mi se potrivesc:

● sunt văzută ca o persoană ce se simte bine în mijlocul oamenilor;

● mă simt confortabil în grupuri și îmi place să lucrez cu oamenii;

● am o gamă largă de prieteni și cunosc multă lume;

● uneori mă grăbesc să acționez fără să gândesc prea mult înainte;

● înainte de a începe un proiect, uneori nu clarific ce și de ce vreau să fac.

Puncte tari și puncte slabe

Extrovertiții pot deveni manageri, oameni de vânzări, politicieni excelenți. Ei sunt foarte buni în situații sociale. Întrucât ei își iau energia din interacțiunea cu ceilalți, par neobosiți și vivace.
Plictiseala și sentimentul de singurătate sunt incoveniente ale acestui tip de personalitate care pot duce la comportamente distructive, doar pentru a sparge monotonia. Faptul că au tendința de a vorbi mai întâi, apoi de a gândi, poate duce apoi la regrete. Ei au nevoie să găsească și activități „singuratice“– exerciții fizice, să asculte muzică, să lucreze afară. Activitățile solo nu le vin mănușă extrovertiților, dar ei pot găsi în lectură un mod plăcut de a petrece timpul.

Introversia

Ești predominant introvertită dacă știi că:

● îmi place să îmi iau energie din idei, lecturi, imagini, amintiri și reacții ce sunt în mintea mea, în lumea mea interioară;

● de multe ori prefer să fac lucrurile singură sau cu unu–doi oameni cu care mă simt confortabil. Îmi ia timp să reflectez în așa fel încât să am o idee clară despre ceea ce vreau să fac și când mă decid să acționez. Uneori îmi place mai mult ideea decât lucrul în sine.

Următoarele afirmații mă definesc:

● sunt văzută ca o persoană reflexivă
sau rezervată;

● mă simt bine când sunt singură și fac lucrurile singură;

● prefer să cunosc puțini oameni;

● uneori reflectez prea mult și nu trec la acțiune suficient de repede;

● uneori uit să verific dacă ideile mele se potrivesc cu experiența/realitatea.

Puncte tari și puncte slabe

Mitul care circulă pe seama introvertiților e că sunt timizi, neprietenoși sau distanți. Societatea folosește pentru ei cuvinte ca: taciturn, singuratic, suficient sieși, mândru etc. Chiar dacă sunt privite ca puncte slabe, introvertiții pot fi și ei sociali, le trebuie doar pauze pentru a se reface energetic, altfel devin obosiți și cu proastă dispoziție. Nevoia de retragere diferă de la persoană la persoană, dar timpul optim le permite să se întoarcă proaspeți, revitalizați și gata să intre din nou în joc.
Deși extraverții sunt în mod natural lideri, nu înseamnă că persoanele introvertite nu au multe de oferit lumii din jur. Conform unui studiu efectuat de Forbes.com, 40% din personalul executiv sunt persoane identi­ficate cu trăsături introvertite. Bill Gates și Barack Obama fac parte din această categorie.

Cum e în dragoste?

Conflictele sunt inevitabile, dar pot fi gestionate, dacă înțelegi și accepți diferențele.
Specialiștii spun că introvertiții stabili emoțional sunt: pasivi, atenți, reflexivi, controlați, demni de încredere, temperați, iar cei instabili emoțional pot fi: tăcuți, pesimiști, nesociabili, sobri, rigizi, schimbători în dispoziție, rezervați. În general, sunt mai sensibili la respingere și uneori se simt nesiguri în mulțime.

Extrovertiții stabili emoțional sunt: sociabili, gata de mișcare, vorbăreți, reacționează imediat; sunt plini de vitalitate, lipsiți de griji, au stofă de lider. Cei instabili pot fi: hiperactivi, impulsivi, schimbători, excitabili, agresivi, neobosiți, susceptibili. Ei sunt mai puțin sensibili la respingere și găsesc lumea ca fiind un loc sigur.

Opinia specialistului

Johnson și Wiebe, cercetători la Universitatea din Iowa, consideră că aceste trăsături fac parte din bagajul cu care ne naștem și că „tot ce este natură psihologică are și o latură fiziologică“.
În același timp, nimeni dintre noi nu este pe de-antregul „floarea-soarelui“ (extrovertit) sau „floare de primăvară“ (introvertit), solitară, ci undeva între. Pentru a vedea tipul tău de personalitate, ai nevoie de informare psihologică.

Oamenii în general au idee despre cum sunt, dar nu pot defini exact ce îi caracterizează. Introvertiții nu sunt niște „lupi solitari“, doar au nevoie să își încarce bateriile în intimitate. Extrovertiții vor beneficia și ei dacă vor învăța să își construiască rezerve de energie și de unii singuri. Cheia pentru o viață fericită și relații sănătoase este găsirea unui echilibru între cele două tipuri de personalitate.

Sfaturi pentru o comunicare eficientă în cuplul „mixt“

● înțelege trăsăturile celuilalt,  aceas­­ta este cheia rezolvării conflictului. Introvertitul trebuie să înțeleagă nevoia partenerului extrovertit de socializare, iar extrovertitul trebuie să înțeleagă nevoia celuilalt de timp privat, pentru el, de intimitate.

● găsiți calea de mijloc/compromisul când aveți activități de făcut. De exemplu: extrovertul vrea să iasă la evenimente sociale – OK, partenerul introvertit iese, deși ar vrea să stea acasă. Un compromis ar fi să se întoarcă mai devreme. Introvertitul poate sugera activități care să-l împace pe partener, cum ar fi petreceri intime acasă, cu câțiva prieteni comuni, în loc de evenimente mari.

● acceptați-vă diferen­­țe­le – este cel mai important într-o relație. Una este să înțelegi profilul celor două tipuri de personalitate și alta este să accepți și să îl apreciezi pe celălalt așa cum este el. Acceptarea înseamnă să nu vrei să îl schimbi pe celălalt și să îți impui propriul stil extrovert/introvert. Ea presupune să-i vezi întâi calitățile.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Magia pietrelor și efectele lor

Next:

Chibzuiți-vă banii!

You may also like

Post a new comment