Intoleranța la gluten …

09 October of 2015

Boala celiacă sau intoleranța la gluten este o afecțiune relativ des întâlnită în rândul copiilor. În SUA, 5 % dintre prichindei dezvoltă această boală.
Glutenul e o denumire generică folosită pentru proteinele tuturor cerealelor. De aceea, produsele de panificație, prăjiturelele, biscuiții, grisinele, cipsurile etc, care au în compoziție făină au un aport considerabil de gluten. Boala celiacă este o afecțiune digestivă cronică, cauzată de ingestia de gluten, ce împiedică absorbția nutrienților, vitaminelor și mineralelor de către intestin.
Simptome: copiii acuză dureri de burtă, crampe și balonări; fac diaree; pierd în greutate; vomită; se pot constipa; dezvoltă anemie; sunt obosiți etc.
Soluții: părinții care își suspectează copilul că ar avea această boală se pot duce la pediatru sau la un doctor alergolog și îi pot face celui mic un test special. Dar, cel mai simplu este să-și țină piciul departe de alimentele care conțin gluten iar dezvoltarea lui nu va suferi absolut deloc. În comerț există o mulțime de alimente produse pentru persoanele intolerante la gluten.

…și la lactoză

De foarte multe ori această intoleranță este confundată cu alergia la lapte. De fapt, intoleranța la lactoză apare la acele persoane care nu pot digera lactoza, o  substanță incoloră și inodoră cu gust dulceag care conține zaharoză. Este ușor de tratat mai ales printr-un regim alimentar mai strict.
Simptome: crampe stomacale, balonare, diaree, gaze, greață. Interesant este că o persoană poate avea aceste simptome după un mic pahar cu lapte, altele după 2 pahare mari. Deci gradul de toleranță este diferit de la copil la copil iar controlul dietei depinde de cunoașterea fiecărui pacient.
Conțin lactoză: pâinea și produsele de patiserie, cele mai multe alimente cu preparare instant, margarina, sosurile pentru salate, dulciurile etc. Citește cu atenție etichetele produselor alimentare pe care le cumperi.
Foarte puțini copii se nasc cu intoleranță la lactoză, doar atunci când ambii părinți transmit genetic gena responsabilă cu această boală, de obicei ei o dobândesc cât sunt școlari sau adolescenți.

(credit foto:© Stepan Popov / Fotolia)

Comments

comments

Previous:

Fructele uscate

Next:

Renunta la zahar în 9 pasi simpli!

You may also like

Post a new comment