Inteligența emoțională. Ce beneficii îți aduce și de ce trebuie cultivată

03 March of 2020

Inteligența emoțională este capacitatea de a recunoaște și înțelege atât propriile emoții, cât și pe cele ale celor din jurul tău.

Există un moment în viața fiecăruia când o anumită problemă cere o soluție rapidă. În acest context, emoțiile oferă un indiciu pentru a acționa atunci când problema este suficient de mare pentru a fi remarcată, dar încă suficient de mică pentru a fi rezolvată. Înțelegându-ți emoțiile, poți să faci față provocărilor actuale și să le previ pe cele viitoare.

Inteligența emoțională (EQ) este acel ceva din fiecare dintre noi care este intangibil. Ea afectează modul în care gestionăm comportamentul, navigăm în complexități sociale și luăm decizii personale care se transformă în rezultate pozitive. Inteligența emoțională este abilitatea de a recunoaște și înțelege emoțiile din tine și din ceilalți și capacitatea de a folosi această conștientizare pentru a-ți gestiona comportamentul și relațiile.

Inteligența emoțională, ajutor în carieră

Zecile de cercetări indică faptul că inteligența emoțională este factorul principal care diferențiază oamenii între ei. Este un mod puternic de a-ți concentra energia într-o direcție cu un rezultat extraordinar. Cercetătorii au testat inteligența emoțională alături de alte 33 de abilități importante la locul de muncă și au constatat că inteligența emoțională este cel mai puternic predictor al performanțeiă.

Astfel, s-a constatat că 90% dintre cei mai performanți angajați au o inteligență emoțională remarcabilă. Însă, studiile nu exclud posibilitatea de 10% a unui angajat de too fără inteligență emoțională, dar șansele sunt foarte reduse.

Un studiu american a arătat că persoanele cu un grad ridicat de inteligență emoțională câștigă mai mulți bani – în medie cu 29.000 USD mai mult pe an decât oamenii cu un grad scăzut de inteligență emoțională. Legătura dintre inteligența emoțională și câștiguri este atât de directă, încât fiecare creștere a punctului inteligenței emoționale adaugă 1.300 de dolari la un salariu anual. Aceste constatări sunt valabile pentru oamenii din toate industriile, la toate nivelurile, din fiecare regiune a lumii.

Inteligența emoțională poate salva viața

Când aduni prea multe sentimentele laolaltă, ele se transformă rapid în senzațiile inconfortabile de tensiune, stres și anxietate. Acestea afectează direct mintea și corpul. De aceea, inteligența emoțională ajută la gestionarea stresului, permițându-ți să localizezi și să abordezi situații dificile înainte ca lucrurile să devină cu adevărat serioase și greu de tratat.

Oamenii care nu își folosesc abilitățile de inteligență emoțională sunt mai susceptibili să apeleze la alte mijloace mai puțin eficiente de a-și gestiona starea de spirit. Au de două ori mai multe șanse să experimenteze anxietate, depresie, abuz de substanțe și chiar gânduri de sinucidere.

Au apărut o serie de studii care leagă lipsa inteligenței emoționale de diverse boli. Stresul, anxietatea și depresia reprimă sistemul imunitar, creând o vulnerabilitate la orice, de la răceala comună până la afecțiuni grave. Capacitatea sistemului imunitar este legată de starea ta emoțională prin neuropeptide, niște substanțe chimice complexe care acționează ca mesageri între minte și corp. Când mintea ta este inundată de tensiune sau de suferință, aceasta semnalează corpului să scadă din energia îndreptată spre combaterea bolilor pentru a compensa mintea. Această modificare crește vulnerabilitatea în fața diverselor afecțiuni.

Cercetările arată chiar o legătură între stresul emoțional și formele grave de boală. Unul dintre primele studii pe termen lung a măsurat nivelul de stres al femeilor pe o perioadă de 24 de ani. Cercetătorii au urmărit gradul în care fiecare femeie a suferit de stres, frică, anxietate și tulburări de somn. Femeile care au prezentat niveluri mai mari de stres în această perioadă de 24 de ani au avut de două ori mai multe șanse să dezvolte boli grave, de exemplu cancere.

Recuperarea după boală

Inteligența emoționala te poate ajuta, de asemenea, să accelereze recuperarea organismului după o boală. Oamenii care își dezvoltă abilitățile de inteligență emoțională în timpul tratamentului se recuperează mai repede. S-a demonstrat că predarea abilităților de inteligență emoțională persoanelor cu boli care pot pune viața în pericol reduce ritmul recurenței, reduce timpul de recuperare și scade rata de deces.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio au studiat 227 de femei diagnosticate cu cancer de sân și au văzut efecte remarcabile în urma predarii și respectiv învățării abilităților de inteligență emoțională în timpul recuperării. Femeile care au participat la aceste cursuri au avut niveluri reduse de stres, au menținut o dietă mai bună și au construit sisteme imunitare mai puternice. Cercetările prezentate Asociației Americane de Cardiologie au dezvăluit un rezultat similar pentru bărbați și femei care au învățat abilități de inteligență emoțională în timpul recuperării unui atac de cord.

Inteligența emoțională are o influență puternică asupra rezultatelor legate de sănătate, deoarece reduce percepția stresului ca răspuns la situații tensionate. Abilitățile de inteligență emoțională consolidează capacitatea creierului de a face față stresului emoțional. Această rezistență îți menține sistemul imunitar puternic și te protejează de boli.

Citeste si:

Sursa foto: pexels.com/articol exclusiv online: Ada Oprea

Comments

comments

Previous:

Au fost lansate cele cinci piese care intră în Selecția Națională Eurovision 2020!

Next:

Esti obligată să stai acasă? Ce poti face în casă

You may also like

Post a new comment