Când auzim de „dentist“, îl asociem în minte îndată cu „durere“, pentru că așa am crescut. Însă în stomatologie continuă să apară atâtea inovații, că procedurile sunt minim invazive și, mai mult, suferința e redusă, iar pacientul poate acum pleca de la cabinet fără urmele anesteziei.
Aparat dentar invizibil cu vibrații
Estetica dentară nu mai trebuie să fie un chin pentru nimeni, iar aparatele dentare clasice și inestetice sunt deja de domeniul trecutului. Cea mai nouă inovație constă într-o gutieră transparentă fără sârme sau plăcuțe, care vibrează constant, favorizând absorbția osoasă și migrația dinților în direcția stabilită de stomatolog. Astfel, procesul de îndreptare a dinților este mai rapid cu 40-60%, iar rezultatul este la fel de bun ca în cazul unui aparat dentar clasic purtat 24 de luni.
Abraziunea cu aer
Abraziunea cu aer este astăzi alternativa la insuportabila freză. Sistemul este folosit pentru tratarea cariilor mici, pentru a repara carii sau pentru a elimina pete și tartru. Operațiunea constă în suflarea cu putere a unor particule abrazive (oxid de aluminiu) într-un punct al dintelui, care fac aceeași treabă ca o freză clasică, darfără căldură, presiune sau vibrație, reducând nevoia unei anestezii.
Citește și: Cum poți face să dispară teama copilului de doctor
Laser în loc de freză
Pentru cariile adânci care nu se pretează abraziunii cu aer, noua metodă de a le trata este cea cu laser. Acest lucru înseamă că elimină procesul de pilire, adică vei avea nevoie de foarte puțină anestezie sau chiar deloc! Tratarea cariei cu laser este mult mai rapidă decât metoda clasică, iar pacientul poate avea mai multe astfel de proceduri în aceeași vizită la dentist.
Plombă la microscop
Nu rareori, pentru o carie adâncă, medicul impunea și extracția nervului. Noua tehnologie, ce constă într-un microscop dentar, mărește atât de mult imaginea, încât stomatologul poate curăța doar zona afectată din structura dintelui, nemaifiind nevoie de o „zonă de siguranță“. Astfel, curățarea reduce drastic șansele de a ajunge la nerv, ceea ce permite păstrarea lui pentru un dinte sănătos.
Membrană de colagen
La o procedură stomatologică mai complicată, nu trebuie să mai aștepți atât de mult vindecarea sau să faci mai multe intervenții chirurgicale. Și asta, datorită membranei de colagen resorbabile, care acționează ca o barieră în procedurile de regenerare osoasă, fie că vorbim de implanturi sau de reparațiile defectelor osoase. Astfel, acest tip de membrană exclude necesitatea unei a doua intervenții chirurgicale (ce era înainte necesară pentru eliminarea unei membrane neresorbabile) și oferă o protecție pe termen lung, astfel încât dintele să aibă timpul necesar pentru a se reface.
Tehnologie CAM/CAD
Traduse prin „Proiectare asistată de calculator“ și „Fabricare asistată de calculator“, tehnologia permite crearea și restaurarea dentară computerizată. Mai exact, ea permite îmbunătățiri în designul dinților creați, coroanelor, punților, protezelor, chiar și aparatelor ortodontice. Astfel, tehnicianul creează mai repede și mai bine dinții de care ai nevoie, iar pacientul are nevoie de mai puține vizite la dentist pentru a-și rezolva problema.
Fără durere
Cine ar fi crezut că durerea și anxietatea față de ace pot fi eliminate complet din stomatologie? Astăzi se folosește „Bagheta“, o unealtă computerizată foarte ușor de folosit ce furnizează țesutului anestezie într-o manieră lentă și sistematizată, fiind mult mai confortabilă decât seringa. Astfel, la sfârșitul procedurii, pacientul nu mai riscă să simtă intervenția de la prea puțină anestezie sau să fie amorțit încă multe ore după intervenție din cauza unei doze prea mari.
Citește și: Control trimestrial și alimentație corectă pentru o dantură sănătoasă
Astăzi, cercetările merg către anestezia fără ace. Un studiu al Universității din São Paulo a demonstrat că același rezultat poate fi obținut și altfel: se aplică un gel inhibator pe gingie, apoi dentistul folosește un șoc electric foarte mic ca să stimuleze pielea să-l absoarbă. Aceasta este, în același timp, o procedură care elimină orice risc de contaminare.
În curând, tehnologie 3D completă
Acum, tehnologiile 3D le permit medicilor stomatologi să modeleze, să proiecteze și să creeze punți și implanturi în doar câteva ore, economisind timp și resurse. Iar cât de curând, cercetătorii promit că inclusiv dinții vor putea fi printați cu tehnologie 3D, reducând astfel timpul de așteptare pentru pacient, dar și posibilitatea erorilor umane.
Articol preluat din revista Ioana, ediția de septembrie 2019, care poate fi citită integral, în format electronic, via Magzter.
Text: Corina Matei
Sursă foto: iStock
Comments

Previous:
Detox de toamnă: 7 moduri prin care să îți ajuți organismul

Next:
3 sfaturi pentru a trăi mai mult, mai bine și a preveni numeroase boli
You may also like
-
09 Nov
Dieta morfologică. Ce este și care sunt regulile
NutrițieDimensiunile ideale, celebrul 90-60-90, sunt un standart, un etalon, și în egală măsură un ideal. ...
-
11 Dec
Uneori, excesul de igiena dauneaza sanatatii
SănătateÎn ultima vreme din ce în ce mai multe voci susțin că incidența alergiilor a ...
-
05 Jul
Tehnici din Orient sau arta de vindecare japoneză Jin Shin Jyutsu
MedicinăArta de vindecare japoneză Jin Shin Jyutsu te ajută să te menții în formă fără ...
-
16 Aug
Băuturi și alimente care ne pot ajuta în lupta cu insomnia
SănătateLipsa somnului poate avea efecte serioase asupra organismului. Scăderea capacității de muncă și schimbările de ...