Îngrijirea necorespunzătoare dăunează tenului

25 February of 2016

MihaelaStratulatMihaela Stratulat (foto) este o tânără care debordează de entuziasm și optimism. Este suficient să o privești pentru a înțelege că este îndrăgostită iremediabil de tot ceea ce înseamnă frumos. La 29 de ani, Mihaela este unul dintre cei mai buni terapeuți ai clinicii Eliade din București. Am povestit cu Mihaela despre pașii esențiali în îngrijirea tenului pentru primăvară și nu numai. Citiți mai jos un interviu din care cu siguranță veți afla noutăți ce vă vor face mai frumoase. 

Cum ai ales această profesie, de ce?

Eu am făcut liceul de finanțe contabilitate, perioada în care am descoperit că îmi plăcea să-miaranjez colegele, să le fac sprâncenele, să le spun cum să-și trateze tenul. Mă documentam foarte mult în acest domeniu care mă atrăgea. După liceu am ales să fac școala postliceală de cosmetică UCECOM- iar de atunci activez în acest domeniu.

Care sunt majoritatea problemelor care dau bătăi de cap femeilor?

Acneea este principala problemă a adolescentelor iar tenul doamnelor suferă în general de deshidratare, dar pot apărea în urma dereglărilor hormonale, mai ales cand ajung la menopauză, chiar și probleme acneice.

Care sunt principalii factori care dăunează tenului? 

Alimentația în cazul adolescenților și îngrijirea necorespunzătoare în cazul doamnelor, dar și a domnilor.

Care sunt principalii pași ai unei îngrijirii corespunzătoare? 

Fiecare pacient ce ajunge în clinica noastră beneficiază de un diagnostic inițial al tenului în urma căruia se va alege tipul de tratament potrivit. La clinică avem mai multe tipuri de tratamente în funcție de tipul de ten.

De exemplu, dacă avem un ten gras uleios, adică tenul care lucește, care are secreție mare de sebum, recomandăm doamnelor o curățare adecvată o dată la trei săptămâni. Având exces de sebum necesită curățare ceea ce înseamnă extracție – o procedură manuală de extrage a punctele negre și a sebumului de la nivelul nasului, tratament numit Anti-Comedons. Dacă nu este curățat acest tip de ten, punctele negre se vor oxida și se vor transforma în pustule mari, în comedoane inflamate, dureroase care pot lăsa semne pe față. După acest procedeu se recomandă îngrijirea acasă, personalizată.

De asemenea, importantă este și exfolierea, fiindcă sebumul în exces trebuie îndepărtat. Persoanele în cauză este indicat să folosească geluri de curățare, creme special destinate lor, loțiuni tonice care să regleze nivelul de sebum, dar și PH-ul pielii. Mai este un alt tip de ten gras – cel asfixic-  adică cel care nu respiră, care face pustule sub piele și care sunt foarte dureroase. În clinică avem tratamente cu oxigen. Sistemul de ultimă generație pe care îl folosim ne oferă posibilitatea să tratăm tenul și corpul cu oxigen normobaric, hiperbaric și cu vacum. Vacumul trage si deblochează porii, aceste procedee fiind foarte bune pentru tenul gras asfixic. Avantajul tenului gras este că se ridează mult mai greu.

În ce constă îngrijirea tenului uscat? 

Tenul uscat este tenul lipsit de lipide și spre deosebire de cel gras, acesta nu secretă deloc sebum. Acest lucru înseamnă că pielea se strânge și se ridează mult mai repede. Tenul uscat fiind lipsit de lipide se încrețește, de aceea foarte importantă este hrănirea. Sunt tratamente foarte bune cu ulei de cânepă, cu ulei de argan. Se fac și tratamente cu ajutorul aparatelor- terapia prin culoare –  are 36 de leduri diodeluminoase. Aceste diode tratează o afecțiune a pielii. De exemplu, tenurile uscate sunt lipsite de luminozitate, iar prin această procedură tenul va avea o anumită strălucire.

Tenul mixt este cel cu zona T uleioasă și pomeții uscați, iar în acest caz se pot combina tratamentele, iar exfolierea este foarte importantă.

Ce probleme cauzează iarna tenului și cum pregătim tenul pentru primăvară?

Cea mai mare problemă iarna este deshidratarea tenului, din cauza diferențelor de temperatură între interior și exterior. Această diferență de temperatură dezechilibrează mult tenul, iar consumul de apă în perioadele reci este mult mai scăzut. Practic, avem o cauză internă și alta externă care duc la deshidratare.

Cum ieșim din casă iarna?

Tot timpul cu o cremă protectoare. Inclusiv tenul gras se deshidratează. Sunt multe creme bune pe bază de acid hialuronic, puternic hidratante, avem produse destinate tenului gras și celui uscat. Doamnele pot folosi și fondul de ten cu factor de protecție. De asemenea, sunt tratamente speciale de hidratare care se fac la noi în clinică.

Ce tratamente sunt necesare primăvara?

Tratamentele vitaminizante și hidratante, care să redea luminozitatea și vitalitatea tenului. Cu ajutorul acestor tratamente tenul nu mai este tern și își recapată strălucirea naturală.

Care sunt principalii pași de îngrijire primăvara?

În lunile de primăvară recomand combinarea a două tratamente diferite pe lună. Acasă, este indicat să folosim o cremă pe bază de vitamine, o dată pe săptămână să facem o exfoliere ușoară, după care să aplicăm o mască corespunzătoare tenului. Primul pas este demachierea fie cu un lapte demachiant, fie cu o cremă sau cu o spumă, apoi tonifierea fără alcool. Sunt tonice speciale pentru tenul uscat și pentru tenul gras. Acestea reglează PH-ul pielii, apoi hidratarea și hrănirea. Este foarte important să se folosească produse corespunzătoare tipului de ten.

Dar o clasificare pe vârste din punct de vedere a îngrijirii tenului putem face?

Sigur! Între 20 și 35 de ani se recomandă produsele hidratante. După 35 de ani și 40 de ani începem cu creme ușoare antirid. După 40 de ani trecem la creme antirid, iar după 45 de ani creme puternice antirid care să prevină adâncirea ridurilor de expresie. 

Există reguli de care să ținem cont?

E foarte important ca tenul gras să fie demachiat atât dimineața cât și seara. Tenurile cu exces de sebum se îngrașă inclusiv de la pernă, de aceea dacă se va aplica o cremă și un fond de ten, fără o demachiere, se vor forma și mai multe pustule și puncte negre. În cazul tuturor tipurilor de ten foarte importantă e prevenția, și trebuie ca tenul să fie menținut tot timpul hrănit și hidratat. În cazul unui ten uscat deshidratat, dimineața se poate folosi o cremă hidratantă ( cu acid hialuronic)  și seara una hrănitoare ( uleiuri esențiale care hrănesc pielea.

Dacă vorbim de un ten gras deshidratat, seara se poate folosi o cremă hidratantă, dar care să regleze sebumul, iar dimineața o cremă hidratantă, lejeră. Esențial este și avertismentul cu privire la produsele antirid. Ele nu se folosesc devreme. Deși nu fac rău, atunci când vor avea nevoie ele nu vor mai fi eficace. Sunt însă și creme de prevenție a ridurilor care nu sunt la fel de puternice ca cele antirid. După 35 de ani se începe prevenția antirid.

Există și remedii băbești care să ajute tenul să fie sănătos?

Da! De exemplu, zațul de cafea merge la tenul uscat, mixt numai dacă nu este sensibil. Pentru tenul uscat se amestecă zațul de cafea cu puțin ulei de măsline și câteva picături de vitamina E, dacă tenul e puțin ridat se adaugă și vitamina A. Pentru tenul gras se pot pune picături de lămâie și se face ca o pastă care se aplică pe față, se insită pe zonele mult mai abrazive. Este important să se țină cont de tipul de ten, tărâțele  sunt abrazive și merg la tenul gras, nu la cel uscat.Pentru pungile de sub ochi se poate folosi ceaiul de albăstrele – pliculețele se pun la frigider și când sunt reci se aplică la ochi, se sta cu ele 10 minute și se vede imediat că edemul s-a mai estompat. Contra punctelor negre se pot folosi plasturi din comerț, iar sebumul se duce prin extracție manuală.

Citeste si:

 

Text: Anca Ardeleanu

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

Cum se face si ce insemna demachierea corecta

Next:

7 secrete uimitoare ale femeilor care sunt frumoase fără nici un efort

You may also like

Post a new comment