Îngrijește tenul în funcție de… dosha

22 January of 2019

Îngrijește tenul în funcție de… dosha –  Străvechiul sistem indian ayurveda încă ne învață cum natura se manifestă 
în fiecare dintre noi, oferindu-ne astfel 
o constituție individuală fizico-psihică.

Aceasta e compusă din trei elemente (doshe): vata, energia mișcării, care corespunde aerului, pitta, energia digestiei sau a metabolismului, care corespunde focului, și kapha, energia structurantă și lubrifiantă, care corespunde pământului. Chiar dacă pare greu de crezut, există o legătură foarte puternică între personalitatea proprie și tipul de piele. Ayurveda se bazează pe ideea că, pentru a avea o sănătate de invidiat, mintea, corpul și spiritul trebuie să se afle în echilibru. Fiecare este produsul doshelor și are una predominantă, în funcție de care poate stabili cu exactitate, de exemplu, ce nevoi are tenul, dar și cât de mult somn îi trebuie, ce tip de alimentație îi priește etc.

Vata Dosha

Ai o personalitate energică și dai dovadă de creativitate. 
Tu ești aerul, iar pentru a căpăta stabilitate, trebuie să te îngreunezi. Având în vedere aceste aspecte, tenul tău este, de obicei, uscat și predispus la apariția ridurilor sau eczemelor. 
SFAT: folosește loțiuni hidratante ce refac sănătatea dermei și încearcă uleiurile esențiale care pot calma efectele mai puțin plăcute. Acordă pielii o atenție sporită mai ales în anotimpul rece. Bea multă apă și alcătuiește-ți o dietă pe bază de grăsimi sănătoase (semințe, oleaginoase, pește, ulei de măsline, ouă etc.).

Pitta Dosha

Ești foarte hotărâtă, nu ai teamă de nimic și ești un lider înnăscut. Cu toate acestea, când îți pierzi răbdarea, devii agresivă. Datorită 
elementelor de apă și foc care-ți compun natura, tenul tău este 
sensibil, cu predispoziție către acnee, rozacee sau iritații.

SFAT: folosește creme care calmează, răcoresc și nu irită pielea. Serumurile pentru față cu ulei de cocos sau avocado sunt benefice. Ferește-te de soare, protejează-te cu loțiuni cu SPF și, în general, cumpără produse cosmetice ce conțin ingrediente naturale.

Kapha Dosha

Te caracterizează răbdarea, ești maleabilă și fidelă. Combinația de pământ și apă îți induce o stare de tristețe căreia îi 
găsești remediul prin excese alimentare. Tenul tău este gras, cu aspect de porțelan și poate avea riduri adânci și acnee.

SFAT: folosește loțiuni astringente și creme mai puțin hidratante. Exfoliază pielea de două ori pe săptămână. Dermatologii recomandă produsele cosmetice pe bază de uleiuri esențiale cu efect energizant, cum sunt menta sau ghimbirul.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Greșeli care te fac să pari mai în vârstă

Next:

Epilarea cu laser de la A la Z

You may also like

Post a new comment