Ingrediente pentru piele. Ce vor dermatologii să știi

09 December of 2020

Dermatologii recomandă, înainte de orice, să nu amesteci, la întâmplare, ingredientele pentru piele și produse pentru îngrijirea tenului. Unele se completează și se susțin reciproc, dar altele pot face rău pielii, dacă sunt combinate. Al doilea sfat este să alegi, mereu, produse cu ingrediente pentru piele de calitate. Mai bine, mai puțin, dar de calitate, decât mult și prost.

Acid salicilic + niacinamidă

Acidul salicilic este leacul care vindecă toate problemele pielii, de la acnee, la erupții fără o etiologie clară. Dar, acidul poate duce nu doar la îndepărtarea celulelor moarte și a problemelor cutanate, ci și la iritare. Aici intervine niacinamidă (cunoscută și sub numele de vitamina B3). Niacinamida este un antiinflamator excelent care poate ajuta la calmarea iritațiilor și se potrivește bine cu acidul salicilic, deoarece ambele substanțe „lucrează” bine împreună.

Vitamina C + Vitamina E

Vitamina C este un suport al stratului de colagen. În plus activează oxigenarea și prin aceste efecte, susține pielea. Antioxidant puternic ajută la protejarea împotriva deteriorării produse de radicalii liberi – care duc la îmbătrânirea pielii. Nu în ultimul rând, vitamina C, combate liniile fine și ridurile. În asociere cu o altă vitamină puternică, cu efect antioxidant, respectiv vitamina E, efectele celor două sunt intens amplificate. Vitamina E face vitamina C de patru ori mai puternică. Cosmeticele care conțin cele două ingrediente, în proporția ideală, sunt un elixir pentru piele și cresc protecția naturală a pielii.

Retinoizi + Ceramide

Primul compus din acest cuplu previne ridurile și dă pielii culoarea frumoasă și uniformă. Combinate cu ceramide, vor oferi un plus de hidratare, reținând apa în celule, ceea ce este un fel de „leac al tuturor relelor”. Ceramidele (în esență lipide naturale) combinate cu retinoizi țin pielea sănătoasă, hidratată, protejată de razele UV.

Ce să nu combini, niciodată

Produsele cu efect antiacneeic, de tipul peroxidul de benzoil, nu trebuie niciodată combinat cu vitamina C, pentru că poate descopune vitamina și produce efecte nefaste.

O greșeală obișnuită este utilizarea unui produs de curățare cu peroxid de benzoil, apoi o cremă cu vitamina C. Ideal este ca un produs să fie folosit seara, altul dimineața, niciodată, unul dupa altul.

Dublarea ingredientelor de regenerare cum ar fi retinolul și exfolianții chimici poate provoca descuamare, roșeață și chiar arsuri. Pentru început folosește alfa hidroxi acizi (cum ar fi acidul glicolic) sau beta hidroxi acizi (cum ar fi acidul salicilic) pentru exfoliere, dar nu mai des de două ori pe săptămână, și abia după 24 de ore, un produs cu retinol. O excepție este acidul lactic, care este mai hidratant decât restul.

Citeste si: Trucuri vechi de frumusețe, mai actuale ca niciodată

Dermatologii recomandă lectura atentă a prospectelor cremelor și produselor de îngrijire folosite și alternarea lor, atunci când există cel mai mic dubiu că nu merg bine împreună, la intervale de cel puțin 12 ore.

Text: Otilia Ignat/foto: pixabay.com

Comments

comments

lentile de contact

Previous:

Lentile de contact colorate. Ce culoare de ochi vrei?

sabon

Next:

Un nou început alături de Sabon. Ritualul unui an mai bun

You may also like

Post a new comment