Îndrăgostit de sine însuși. Ce este un narcisist?

17 June of 2020

Cunoști pe cineva care așteaptă admirație constantă, care crede că este mai bun decât toți ceilalți, dar care este extrem de deranjat de orice fel de critică? Ei bine, ai de a face cu un narcisit.

Noțiunea de narcisism este foarte mult prezentă în cultura noastră, obsedată de selfie-uri, bazată pe celebritate și adesea descrie pe cineva extrem de îngâmfat. Dar, din punct de vedere psihologic, narcisismul nu înseamnă dragoste de sine, cel puțin nu într-un fel autentic. Aceste persoane sunt îndrăgostite de o imagine idealizată și grandioasă despre ele însele. Și sunt îndrăgostite de această imagine de sine pompoasă tocmai pentru că le permite să evite sentimentele profunde de nesiguranță.

Tulburarea de personalitate narcisistă implică un model de gândire și comportament egocentric, arogant, lipsă de empatie și considerație pentru ceilalți oameni și o nevoie excesivă de admirație. Alții descriu adesea persoanele narcisiste drept manipulatoare și exigente.

Narcisiștii au modalitățile lor de a-și răspândi energia negativă în viața noastră și de multe ori nu putem face nimic în acest sens. Acești oameni egocentriști îi pot manipula și înșela fără efort pe ceilalți din jurul lor. Și o fac atât de discret, încât este foarte greu, uneori imposibil, de sesizat.

Natura egocentrică a acestor indivizi îi face să aibă multe fețe înșelătoare. Ei știu exact cum să îi facă pe toți din jur să îi placă și să-i urmeze atât timp cât vor.

În general, narcisiștii sunt gelosi pe oameni cu un nivel ridicat de integritate și empatie, deoarece nu au nimic dintre aceste trăsături în sufletul lor. De aceea, mintea egocentrică a unui narcisist îi face să își dorească să strălucească cât mai puternic pentru a opri strălucirea altora

Narcisiștii sunt maeștri în crearea unei identități atrăgătoare și carismatice pentru a-i păcăli pe ceilalți. În public, ei sunt o persoană total diferită față de realitate. Aceste persoane știu să provoace reacții emoționale severe. Deseori, ei sunt cei care par a fi victima în locul abuzatorului.

Prima dată când un narcisist întâlnește pe cineva, îi clasifică fie ca o amenințare, fie ca o victimă ușoară de care pot profita. În cazul în care noua persoană nu se încadrează în niciuna din aceste categorii, manipulatorul pur și simplu se retrage. Cu toate acestea, dacă cineva intră într-una din clasificările definite, narcisistul se va apropia cu siguranță de ea. Narcisistul va intra în grațiile noii jucării doar pentru a o face suficient de vulnerabilă, astfel încât să poată cădea pradă cu ușurință pentru jocurile minții vicioase.

Următoarea etapă a strategiei lor este menținerea victimei în echilibru. Astfel, narcisistul o face să se îndoiască de ea însăși și să se întrebe dacă este sau nu suficient de bună pentru iubire, de exemplu. Fabricând acest labirint manipulativ, narcisistul se asigură că este singurul câștigător al acestor jocuri.

Atenție! Fiecare narcisist își alege victima foarte atent.
Mai mult, el se asigură că vizează o persoană care nu a avut șansa de a-l cunoaște cu adevărat.

Citeste si: Ce cred bărbații despre dragoste

 

Articol exclusiv online, text: Ada Oprea, sursa foto: unsplash.com

Comments

comments

oamenii inteligenti, om singur

Previous:

Este tipic pentru oamenii inteligenti. Nu socializeaza decat rar

mindfulness, reduerea stresului, femeie linistita, ochelari

Next:

9 sfaturi pentru reducerea stresului prin practicarea de mindfulness

You may also like

Post a new comment