Increderea in imaginea ta. Cum faci asta

03 September of 2018

Conferă încredere prin imaginea ta – În general, oamenii sunt atrași de cei care au încredere în ei înșiși. Cei ezitanți, care nu prea știu despre ce vorbesc, nu sunt printre preferați.

Cum poți face să inspiri încredere celor din jur și să îți cultivi relațiile interpersonale? Dacă nu faci parte dintre cei care deja au parte de așa ceva, vei vedea că stă în puterile tale să îți creezi o imagine pozitivă și încrezătoare pentru cei din jurul tău.

Dacă ai încredere în tine, vei atrage lumea ca un magnet. În schimb, chiar dacă ești bine pregătită și ai argumente valabile pentru a susține o cauză oarecare, dar nu știi să te promovezi, dacă spui lucrurile cu jumătate de gură, vei trezi imediat neîncrederea, iar lumea nu va subscrie la cele sugerate de tine. Conducătorii și oamenii de succes își susțin cu tărie poziția, au încredere în forțele proprii, în calitățile și abilitățile lor și ajung să cucerească lumea. Și tu poți, dar primul pas pe care trebuie să-l faci pentru a reuși este să îți acorzi încredere.

Încrederea vorbește despre cum ne simțim în legătură cu abilitățile și performanțele noastre, de capacitatea de a exersa roluri, funcții sau sarcini. Deși orice om este supus greșelii, ceea ce face diferența între cei care au încredere și de cei neîncrezători este că primii știu ce să facă atunci când greșesc, au capacitate de a rezolva probleme și a lua decizii.

Instinctiv, ne place o persoană care știe ce vrea și care acționează pentru a obține lucrul respectiv. Oamenilor nu le plac cei care au îndoieli sau care ratează. Dacă vreți ca lumea să vă placă, spu­neți-le clar ce vă așteptați să câș­ti­gați. Capul sus, priviți-l pe interlocutor în ochi, mergeți ca și cum ați avea un loc precis unde trebuie să ajungeți și sunteți hotărâtă să ajungeți acolo. Nu uitați, „dacă acționați ca și cum ați crede în dumneavoastră, și ceilalți vor crede în dumneavoastră“, spune Bob Bale, fondatorul Institutului Personalității.

Cum poți să oferi o imagine de încredere la prima vedere?
Nu poți să te uiți la celălalt și să îți dai seama câtă încredere poți avea în el, dar anumite lucruri subtile pot ieși la su­prafață în mod subconștient, ceilalți te judecă după semne și indicii mărunte.

Fii atentă la lucrurile mărunte, care te pot da în vileag! („Arta dezvoltării relațiilor interumane“ – Les Giblin)

Felul în care mergi – reprezintă atitudinile noastre mentale. Când vezi pe cineva care merge cu capul în jos, știi că este trist, pesimist sau neîncrezător. Mersul nesigur, ezitant aparține timizilor. Cel cu încredere în sine pășește îndrăzneț. Umerii sunt dați pe spate, privirea este îndreptată în sus sau înainte.

Cum strângi mâna – îi spune celuilalt mai mult decât poți crede despre încredere. O strângere de mână fermă, fără să-i trosnești oasele, dar nici prea moale, din vârful degetelor (care înseamnă tot neîncredere), te poate ajuta să te prezinți convingător în fața celorlalți.

Tonul vocii – spune ceva despre sentimentele noastre și completează conți­nu­tul spuselor noastre. Ascultă-ți vocea, ex­­pri­­mă curaj sau neajutorare ? E șovăitoare sau mormăită?

Ținuta și apariția zâmbitoare – persoanele care zâmbesc firesc și natural vor fi mai de încredere decât cele care sunt încruntate. Capul sus, privirea înainte.

Cum poți să îți îmbunătățești încrederea în tine ca să reușești să îi convingi pe cei din jur?

Fără aroganță – pe măsură ce îți crește nivelul de încredere și devii de succes, evită să te porți cu superioritate. Amintește-ți că nimeni nu este perfect, există întotdeauna ceva mai mult de învățat. Bucură-te de punctele tale tari și de momentele de succes, recunoaște-ți slăbiciunile și asumă-ți eșecurile. Dă credit celorlalți pentru munca lor și îți vor da și ei credit pentru munca ta.

Experiența – întotdeauna cei care abordează situațiile noi cu încredere vor dobândi mai multă experiență de viață și profesională. Relațiile po­zitive pe care le ai cu cei din jur îți creează o imagine de încredere.

Asertivitatea – să fii asertiv înseamnă să fii loial convingerilor tale și să respecți principiile de viață în care crezi, să acționezi cum e mai bine pentru tine. Înseamnă să poți spune lucrurilor pe nume, fără a face rău celor din jur. Asertivitatea, încrederea și stima de sine sunt strâns legate între ele, de obicei pe măsură ce oamenii devin mai încrezători în ei, devin și mai asertivi.

Fă complimente celor din jur și învață să primești complimente cu grație – cei încrezători în ei înșiși știu să detecteze lucrurile frumoase la cei din jur și să le aprecieze. Totdată, o persoană încrezătoare știe să spună „Mul­țumesc“ când i se face un compliment, pentru că e conștientă de faptul că îl merită.

Folosește criticismul ca o experiență de învățare – fiecare dintre noi vede lumea din perspectivă proprie, ce funcționează pentru cineva nu funcționează și pentru alții, criticismul este doar opinia celuilalt. Nu răspunde defensiv sau nu lăsa criticismul să îți scadă încrederea în tine. Folosește-l pentru a învăța și progresa.

Punctele tale tari și punctele slabe – nimeni nu este perfect. Încrederea este ceea ce face fiecare cu ce are, nu cu ce nu are. Scrie o listă de lucruri la care ești bună, și o listă de slăbiciuni pe care ai vrea să le depășești.

Învață din greșeli – nu te gândi la greșeli ca fiind negative, ci consideră-le oportunități de învățare.

Încearcă să gândești pozitiv – raportează gândurile la viața ta. Dacă doar te plângi sau critici chiar și când 
nu e necesar, nu inspiri încredere. Fă-o într-un mod constructiv, dacă e necesar oferă aprecieri celor din jur care merită și felicită-i pe cei care au succes. Atunci lumea va avea încredere în tine.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Arta de a te accepta și cum să devii sigură pe tine

Next:

Tratament inedit cu ajutorul frigului

You may also like

Post a new comment