Ca în cazul multor altor organe, obișnuinţele de zi cu zi pot avea un serios impact asupra creierului, îmbătrânindu-l prematur și chiar îmbolnăvindu-l.
E dovedit știinţific că printr-o serie de obiceiuri nocive, de la consumul insuficient de apă până la fumat, ne punem singuri piedici în buna funcţionare a creierului. Iată câţiva dintre inamici.
Lipsa de somn
Prea puţine ore de somn, adică sub 6-7 pe noapte, sau absenţa unui somn profund și odihnitor afectează grav creierul, acesta nemaifiind în măsură să funcţioneze la parametrii normali.
Hrana nesănătoasă
Pentru o funcţionare optimă, creierul are nevoie de „combustibil“. Nu e vorba de alimente speciale, ci de hrana de zi cu zi care să-i asigure necesarul de glucoză, de proteine, de acizi grași, toată gama de vitamine și minerale. Printre alimentele benefice pentru creier se numără nucile, peștele, avocado, legumele, fructele, cerealele integrale, uleiul de măsline.
Fumatul
Fumatul deteriorează arterele și înrăutăţește alimentarea cu sânge a tuturor organelor, inclusiv a creierului. În plus, tutunul eliberează în sânge mii de toxine dăunătoare.
Citește și: 7 motive ca să te laşi de fumat
Lipsa luminii naturale
Soarele creează o stare de bine și totodată îmbunătăţește alimentarea creierului cu oxigen și substanţe nutritive. Fără suficientă lumină naturală, capacităţile cognitive intră într-un declin semnificativ.
Deshidratarea afectează celula nervoasă
În lipsa unei cantităţi suficiente de apă, celulele organismului, inclusiv cele din creier, mor mai ușor și se regenerează mai greu. Bea multe lichide
Alcoolul
Celulele creierului sunt afectate drastic de consumul exagerat de alcool. Dacă pe moment simţim doar o lentoare în gândire și coordonare, pe termen lung pot fi afectate capacitatea de învăţare, de memorare, de gândire. Nu degeaba se spune că „băutura se urcă la cap“. În plus, când bem alcool, dopamina se eliberează în creier, creând o stare de bine pe care dorim s-o retrăim, astfel că poate apărea foarte ușor dependenţa.
Plafonarea și izolarea
Persoanele care învaţă mereu câte ceva nou și alocă timp socializării prezintă un risc mai scăzut ca, odată cu înaintarea în vârstă, să se confrunte cu un declin cognitiv accentuat.
Citește și: Antrenează-ți creierul cu exerciții neurobice
Text: Olga Sveduneac/Sursă foto: iStock
Comments
You may also like
-
30 Mar
Cum controlezi anxietatea. Pandemia și stresul izolării
SănătatePandemia nu ne aduce doar probleme medicale. Experimentăm toți anxietatea provocată de izolare, de așa ...
-
19 Jan
Alimente care au calorii negative
NutrițieAlimente care au calorii negative sunt cele pentru care procesele de digestie şi asimilare consumă ...
-
07 Apr
De ce iti rozi unghiile?
SănătateRosul unghiilor a fost catalogat mereu drept un gest foarte urat. Este un tic care ...
-
07 Aug
Băuturi detox pentru a pierde în greutate
NutrițieDetoxificarea este o metodă populară de a pierde rapid kilogramele în plus. Nu este altceva ...