Inamicii creierului. 7 obiceiuri care îi pot afecta sănătatea

23 September of 2020

Ca în cazul multor altor organe, obișnuinţele de zi cu zi pot avea un serios impact asupra creierului, îmbătrânindu-l prematur și chiar îmbolnăvindu-l.

E dovedit știinţific că printr-o serie de obiceiuri nocive, de la consumul insuficient de apă până la fumat, ne punem singuri piedici în buna funcţionare a creierului. Iată câţiva dintre inamici.

Lipsa de somn

Prea puţine ore de somn, adică sub 6-7 pe noapte, sau absenţa unui somn profund și odihnitor afectează grav creierul, acesta nemaifiind în măsură să funcţioneze la parametrii normali.

Hrana nesănătoasă

Pentru o funcţionare optimă, creierul are nevoie de „combustibil“. Nu e vorba de alimente speciale, ci de hrana de zi cu zi care să-i asigure necesarul de glucoză, de proteine, de acizi grași, toată gama de vitamine și minerale. Printre alimentele benefice pentru creier se numără nucile, peștele, avocado, legumele, fructele, cerealele integrale, uleiul de măsline.

Fumatul

Fumatul deteriorează arterele și înrăutăţește alimentarea cu sânge a tuturor organelor, inclusiv a creierului. În plus, tutunul eliberează în sânge mii de toxine dăunătoare.

Citește și: 7 motive ca să te laşi de fumat

Lipsa luminii naturale

Soarele creează o stare de bine și totodată îmbunătăţește alimentarea creierului cu oxigen și substanţe nutritive. Fără suficientă lumină naturală, capacităţile cognitive intră într-un declin semnificativ.

Deshidratarea afectează celula nervoasă

În lipsa unei cantităţi suficiente de apă, celulele organismului, inclusiv cele din creier, mor mai ușor și se regenerează mai greu. Bea multe lichide

Alcoolul

Celulele creierului sunt afectate drastic de consumul exagerat de alcool. Dacă pe moment simţim doar o lentoare în gândire și coordonare, pe termen lung pot fi afectate capacitatea de învăţare, de memorare, de gândire. Nu degeaba se spune că „băutura se urcă la cap“. În plus, când bem alcool, dopamina se eliberează în creier, creând o stare de bine pe care dorim s-o retrăim, astfel că poate apărea foarte ușor dependenţa.

Plafonarea și izolarea

Persoanele care învaţă mereu câte ceva nou și alocă timp socializării prezintă un risc mai scăzut ca, odată cu înaintarea în vârstă, să se confrunte cu un declin cognitiv accentuat.

Citește și: Antrenează-ți creierul cu exerciții neurobice

Text: Olga Sveduneac/Sursă foto: iStock

Comments

comments

grupa de sange, medic, sange

Previous:

De ce e importantă grupa de sânge?

gat amortit, durere de gat femeie care isi maseaza gatul,

Next:

Cum dezmorţești gâtul amorțit

You may also like

Post a new comment