Inainte de nunta, 10 intrebari esentiale despre bani

04 July of 2019

Inainte de nunta, 10 intrebari esentiale despre bani – Mai multe studii au dovedit ca principalul motiv pentru care intr-un cuplu apar divergente este cel financiar. Pe de alta parte, discutiile despre bani sunt dificile, fie doar si pentru faptul ca perspectivele tale nu conicid cu ale lui. In aceste conditii, daca discutati pe indelete despre bani, inainte de nunta, vei afla informatii noi si importante despre partenerul tau si cu siguranta vei evita situatiile des intalnite in care veniturile obtinute de fiecare dintre voi pot ajunge subiect intr-un conflict domestic.

1. Ce venituri aveti impreuna si fiecare in parte? Veniturile, dupa casatorie, nu mai sunt venituri personale, devin venituri comune, astfel ca fiecare dintre viitorii parteneri trebuie sa stie exact cati bani primeste celalalt. Trebuie sa stii si care este ziua de leafa a jumatatii tale, pentru ca in functie de aceste detalii se stabilesc datele cand viitoarea familie va face plati.

2 Ce datorii are fiecare dintre voi? Daca veniturile devin comune, teoretic asa ar trebui sa se intample si cu datoriile. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, datoriile nu se impart cu aceasi usurinta cu care impartim veniturile. Asa ca solutia este sinceritatea absoluta. Sunt posibile surprize. Lungimea perioadei cu rate, eventual obligatii greu de marturist – o pensile alimentara, bani pentru parinti…

3. Care este durata datoriilor actuale? Este o intrebare al carei raspuns trebuie cuprins in planul de buget al familiei si de care trebuie sa tii cont pana in momentul in care creditele vor fi complet lichidate.

4. Cate carduri de credit are fiecare si care este limita lor? O inventie deosebit de periculoasa, mai ales in perioada de recesiune, cardurile de credit sunt riscante, daca nu sunt folosite cu discernamant. Iti permit sa cheltuiesti, dar din banii altcuiva, care are prostul obicei de a veni si de a-i cere inapoi, cand iti este lumea mai draga. Stabiliti disponibilul de pe cartile de credit si folositi-le doar in situatii cu adevarat importante, doar atunci cand alta solutie nu exista! Fiecare dintre soti trebuie sa stie de existenta cardurilor de credit, iar cel care foloseste un card de credit trebuie sa spuna partenerului, cat, cand si de ce l-a folosit. Este o masura prin care cenzura sotului iti impune tie insati ratiune in folosirea banilor.

5. Conturi comune sau separate? Bancile nu iau in calcul statutul de sot al titularuui de cont. Adica tu, sotie, nu prea iti poti baga nasul in conturile sotului, chiar daca te duci la banca cu certificatul de casatorie in dinti si copilul in brate. Conditia ca sa poti sti care este situatia unui cont de debit sau de credit este imputernicirea pe cont pe care nu o poate face decat titularul!

6. Cine castiga mai mult? Este o chestiune delicata in orice cuplu. Daca barbatul este cel care are venituri mai mari, pentru ca orgoliul masculin este satisfacut, problema este simpla, dar daca tu esti cea care aduce mai multi bani acasa, atunci trebuie sa ai delicatetea de a nu-i leza sentimentele.

7. Cine decide cum se cheltuie banii in familie? Daca vrei sa fii ministrul de finante in familia ta, atunci sa stii ca este o misiune grea, chiar daca este vorba despre bugetul unei singure familii. Trebuie sa ai discernamantul sa alegi intre ceea ce vrei si ceea ce trebuie, sa alegi intre ceea ce este urgent si ceea ce se mai poate amana. Pare usor, dar nu este!

8. Decizii comune? Cine decide investitiile familiei, aplicarea pentru un credit sau optiunea pentru o pensie privata, care va afecta intr-un fel sau altul toata familia? Niciodata altfel, decat impreuna! Nicio decizie majora care afecteaza bugetul unei familii pe termen mai mare de 3 luni nu se ia decat impreuna de cei doi soti! Cel putin asta este sfatul specialistilor.

9. Investim in viitor? Este o intrebare de 10 puncte. Trebuie sa pui in balanta veniturile actuale, cele pe care le estimezi peste un an (cand se termina un credit, de exemplu), daca vrei sau nu copii anul viitor, daca achizitionati o casa sau o masina… Cand dezbati o astfel de problema, trebuie sa fii foarte sincer si sa te gandesti in perspectiva.

10. Economisim? Un economist celebru spunea ca a economisi este un fel de credit in sens invers, cu aceleasi beneficii, dar cheltuielile sunt mai mici. Mereu dobanzile la credite au fost mai mari decat cele la depozite! Cu alte cuvinte, banii luati cu imprumut de la banca sunt mai scumpi decat cei pe care ii aduni tu, luna de luna!

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Alegeți un partener de cursă lungă. Cum faci asta si cateva sfaturi

probleme relatie

Next:

10 lucruri care pot distruge o relație

You may also like

Post a new comment