În orice rău există un bine. Ce lecții bune de viață ne aduce pandemia

18 March of 2020

Bunica, femeie trecută prin multe, spunea că orice rău aduce un bine. Nu am înțeles foarte bine, cred niciodată vorbele ei. Dar de câteva zile îmi sună în minte doar asta: ”Există mereu ceva bun, în ceea ce se întâmplă rău”. Și caut binele în toată nebunia asta prin care trecem toți, fiecare cum poate.

Și ca să-mi dovedesc că există un bine în fiecare rău am zis că adun tot ce este bine și bun în toată această mare de îngrijorare, panică, boală și moarte. O demonstrație că binele se ascunde mereu în gesturile simple, normale pe care redescoperim că le putem face. Fiecare dintre noi.

Spune și tu, tot ceea ce ți s-a întâmplat bun, în zilele aste ciudate, să facem colecție de bine, ca să batem răul. Ordinea celor de mai jos este întâmplătoare, iar lista rămâne deschisă!

1. Teatru online pentru copiii.

2. Cineva spunea pe FB ca se poate vizita Ermitajul online.

3. Numere de telefon special puse la dispoziție pentru seniori – 0800 460 001 – telefon pus la dispoziție de Fundația Regală Principesa Margareta.

4. A scăzut concentrația de CO2 din atmosferă. Sunt zeci de mii de zboruri anulate. Da, e dramatic pentru cei care trebuie să plece dintr-un loc anume, dar dacă în fiecare zi erau sute de avioane pe cer, acum dacă vezi maximum zece pe zi. Și cerul e curat și albastru!

5. Donații! Incredibil numărul celor care au găsit de cuviință să facă donații exact pentru a lupta cu răul. Ce bine mai mare decât să fii soldat în război cu RĂUL!

6. În Belgia se închid toate, cu excepția magazinelor alimentare, bancilor, benzinăriilor, farmaciilor și a LIBRĂRIILOR! Să citim! Multe librarii online au reduceri substanțiale. Le gasești la o simplă cautare.

7. Am descoperit că se poate face pâine fără drojdie! Am căutat pe net cum se face pâinea aceea speciala a evreilor, nedospită, fără drojdie, nefrământată, coaptă pe plită. Am descoperit o întreagă istorie. Se numește Matzah. Dacă ei au putut, la nevoie, putem și noi.

8. Au fost zeci de gesturi de solidaritate măruntă, simplă și umană. Undeva în adâncul nostru, în ciuda vieții nebune în care trăim, există dovada că suntem oameni și că știm să facem ce trebuie, atunci când trebuie. Adică avem șanse! Mă gândesc la ajutorul oferit celor care nu au ce face cu copiii care stau acasă, la animalele de companie a celor bolnavi, la învățătoarea de la nu știu ce scoală care-și ține elevii patru ore pe zi, la școala online. Sau la profesorii fiicei mele care trimit teste, baremuri și o întreabă în fiecare dimineață ce face, cum se simte și dacă este toutul în bună regulă la ea acasă.

9. Ajutorul online pentru copiii cu probleme din spectrul autist. Detalii, aici.

10. Cele mai rele efecte ale pandemiei sunt agresivitatea, poate chiar și violența domestică, agresivitatea și stresul. Ce este bun în relele astea? Nu știu! Poate toleranța și gestionarea foarte corectă a informațiilor, poate rațiunea care trebuie să învingă violența, poate înțelegerea și compasiunea manifestată în toate formele posibile. Cumva fiecare dintre noi este victimă, fiecare în parte pierde ceva, nivelul de stres este peste cel pe care îl suportam normal.

11.  Stăm acasă, avem timp pentru cei mici, cei care putem, stam împreuna. E un bine aici, pentru că avem ocazia să ne redescoperim pe noi, pe cei din familie. Dar acest bine nu vine de la sine. E nevoie de calm, răbdare și capacitatea de a înțelege că în mai mică sau mai mare măsură, fiecare membru al familiei este și el strsat, enervat, timorat.

12. Umorul este un fel de leac al tuturor relelor. Și optimismul! Și credința! Și speranța! Și primăvara! Vine echinocțiul de primăvară. Îngerul de primăvară, Raphael, se spune că e cel care vindecă… Poate e cuiva de folos asta!

13. Profesorul de epidemiologie de la Harvard, Marc Lipsitch spune: ”Coronavirusul va fi în scurt timp un banal. Un Nichipercea. Un nimeni. Din ce cauză putem gândi așa? Datorită statisticilor, cercetărilor, așteptărilor, îndoielii… Gripa coronavirus va fi curând precum sunt alte gripe. Aproape banală! Nimic mai mult. Trupul nostru este deștept, se va adapta”. E încurajator, nu?

14. Sunt fime bune, gratuit, aici.

15. O prietenă pe Facebook, a scris, zilele trecute: ”…m-am gandit ca pamantul asta care ne gazduieste pe toti, s-a saturat sa ne tot dea semne ca e timpul sa ne oprim din alergat pentru….orice, trimitandu-ne pe toti in case si oblingandu-ne sa ii admiram minunatiile doar pe fereastra. Nu cred ca e o pedeapsa, cred doar ca e o lectie dura din care fiecare ar fi bine sa invatam cate ceva. Un soi de <intoarcere la inceputuri>.” Adica, așa:

Nu știu ce să mai zic… Doar atat: fă rai din ce ai!

O să caut binele și fiecare lucru bun pe care-l găsesc îl adaug aici.

Citeste si:

sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

Mergi la cumpărături? Ține cont de aceste sfaturi bune

Next:

Care sunt cele mai cunoscute picturi din istoria artei?

You may also like

Post a new comment