În defileul Dunării

04 February of 2019

În defileul Dunării – De la Orșova la Moldova Nouă se desfășoară unul dintre cele mai interesante trasee turistice românești. Numită și Clisura Dunării, zona de defileu ce străbate Carpații la granița cu Serbia presară de-a lungul drumului peisaje de o frumusețe aparte.

P e malul românesc al Dunării ce curge în îmbrățișarea muntelui de la intrarea în țară până dincolo de Porțile de Fier, își duc traiul într-o perfectă armonie atât  români, cât și sârbi, anumite localități, precum Pojejena sau Svinița, fiind locuite majoritar de o populație cu origine slavă. Orșova, cea mai mare urbe din regiune, aflată în apropierea zonei de vărsare a râului Cerna, a fost reconstruită în deceniul șapte al secolului trecut, pe terasele montane de deasupra vechiului oraș.

În defileul Dunării

Acesta a fost inundat controlat, ca urmare a creării lacului de acumulare Porțile de Fier. Prima atestare a zonei datează din secolul al II-lea, romanii construind aici castrul Dierna, însă dovezi ale locuirii în zonă există încă din paleolitic, defileul Dunării reprezentând, conform filologului Ovid Densușianu, „principala poartă de legătură între Orient și Occident pentru populațiile primitive, fiind intens locuit din cele mai vechi timpuri“. Orașul Moldova Nouă, atestat documentar încă din secolul al XVII-lea, este cea de-a doua localitate ca mărime din regiune și punctul final al călătoriei pe malul Dunării, șoseaua schimbând direcția spre nordul 
Banatului, către localitățile Oravița 
și Reșița.

Călătorii aflați în drum spre Timișoara, Caransebeș, Băile Herculane sau Târgu Jiu au posibilitatea de a alege acest traseu, un pic mai lung, dar incredibil de frumos. O bună parte a drumului este afectată de căderile de pietre de pe versanți, șoseaua fiind constant asfaltată la anumite intervale de timp.

O zonă cu variate obiective turistice

România e o țară frumoasă, deși se află încă în căutarea unei identități turistice, însă priveliști sublime precum cele de la Cazanele Dunării rar pot fi întâlnite pe întregul continent european. Rămășițe ale istoriei stau mărturie prin cele două turnuri inundate ale ansamblului medieval Tri-kule, din apropiere de Svinița. Acest ansamblu, de trei turnuri inițial, a fost construit în secolul al XV-lea, cu scopul de a opri invazia otomană spre vest. Chipul de 40 de metri al lui Decebal, săpat în munte, este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa, proiectul ce a debutat în 1994 fiind încheiat în anul 2005.

De peste cinci secole mănăstirea Mraconia întâmpină vicisitudinile vremii, ridicându-se și astăzi semeață la cotul fluviului. În apropierea localității Coronini a fost ridicată pe malul stâng al Dunării Cetatea Ladislau, ce a funcționat o perioadă ca punct de control al traficului pe Dunăre. Dar lista obiectivelor turistice nu se încheie aici, aproape fiecare zonă din arealul Parcului Natural Porțile de Fier răsfățându-și vizitatorii cu numeroase variante de relaxare.

Climat blând, cu floră 
mediteraneeană

Turiștii aflați în căutarea unei escapade romantice pot alege ca formă relaxantă de voiaj o croazieră pe Dunăre, ce se poate desfășura atât de-a lungul întregului fluviu, cât și doar pe porțiu­nea situată pe teritoriul României. Pensiunile din zonă pun la dispoziția celor cazați ambarcațiuni de mici dimensiuni pentru scurte plimbări la obiective din zonă, precum bustul în piatră al lui Decebal, ansamblul medieval Tri-kule sau mănăstirea Mraconia.

În restaurantele din zonă, preparatele cel mai des întâlnite sunt din pește de apă dulce, borșuri, plachii, saramuri, dar și delicatese din pește afumat. În întreaga regiune clima este una plăcută, fiind influențată de circulația aerului cald 
de origine mediteraneeană, media multianuală fiind de circa 10-11 grade Celsius. În zonă au fost adaptate culturi de smochini, întreaga floră a Parcului Național Porțile de Fier fiind reprezentată printr-un amestec de floră boreală, florămontană și specii mediteraneene.

În întreg arealul au fost identificate 
205 specii de păsări, dintre care 133 
cu statut strict protejat. De la Orșova până la Moldova Nouă, turiștii au de străbătut puțin peste 100 de kilometri, mare parte fiind parcurși pe malul 
Dunării. Pe toți cei ajunși aici călătoria de aproape două ore îi va purta pe un 
tărâm plin de farmec, cu o floră și o 
faună bogate, lângă apele fluviului intrat în legendă.

Fluviul Dunărea

Al doilea fluviu ca mărime din Europa, după Volga, Dunărea izvorăște din Munții Pădurea Neagră (Germania) sub forma a două râuri (Brigach și Breg), care iau naștere în apropierea vârfului Kandel (1.241 m).

traversează zece state europene (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina) și patru capitale (Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad).

curge către sud-est, pe o distanță de aproximativ 2.860 km și se varsă în Marea Neagră, prin intermediul a trei brațe principale ce formează Delta Dunării, fiind singurul fluviu european ce curge de la vest la est.

se desfășoară pe o distanță de 1.075 km pe teritoriul României, între localitățile Buziaș și Sulina.

colectează majoritatea râurilor din România, cu excepția celor din zona Dobrogei, transportând anual circa 60 de milioane de tone de aluviuni și 200 de miliarde de metri cubi de apă.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

O aventură de neuitat: singură în vacanță și cu buget redus!

Next:

Fețele Ierusalimului – jurnal de calatorie

You may also like

Post a new comment