Împrietenește-te cu apa rece!

09 May of 2017

 Împrietenește-te cu apa rece! Face minuni!

Băile la copcă fac din ruși niște urși, curele Kneipp vindecă până și boli grele, iar criolipoliza ne lasă rapid fără câțiva centimetri în talie: toate sunt eficiente, dar nu prea accesibile. Îți propun să te bucuri de beneficiile apei reci de la gheață la tine acasă, în fiecare zi, fără cheltuială și chiar economisind din factura de energie!

Ne-am obișnuit să privim un duș rece drept un șoc dur, numai bun să trezească spiritele adormite, în timp ce pentru confort, frumusețe și relaxarea corpului ni se pare obligatorie apa caldă. Dacă ocolești apa rece pentru că ți se pare neplăcută și chiar nesănătoasă, iată aici numai șapte argumente în favoarea ei. Pun pariu că, după ce le citești, o să ai poftă să încerci și 
tu un duș rece!

Apa rece vindecă și previne unele boli. Băile cu apă rece au fost utilizate în scop terapeutic de romani, greci și egipteni, iar la amerindieni, japonezi și ruși băile în apă înghețată vizează purificarea spirituală, dar și întărirea imunității. Pastorul german Kneipp a devenit renumit în secolul al XIX-lea pentru că s-a vindecat pe sine însuși de tuberculoză cu băi reci în râu, o dietă echilibrată și exercițiu fizic. 
Hidroterapia devenise atunci celebră în Europa, atribuindu-i-se vindecarea diverselor boli, de la afecțiuni pulmonare și hepatice la probleme ale articulațiilor și depresie.

Apa rece e bună pentru suflet. În condiții de stres, spălatul pe față cu apă rece sau chiar un duș rece reduce anxietățile, aduce claritate mentală și bună dispoziție. 
Un duș rece produce o creștere de cinci ori a secreției de noradrenalină, ceea ce îi conferă efect antidepresiv.

Apa rece e bună pentru piele. Actorii de la Hollywood se spală pe față cu apă de la gheață. Dacă apa caldă deschide porii și permite curățarea, apa rece îi închide, îmbunătățind aspectul, tonificând trăsăturile și apărând tenul de agre­­si­­uni. Rutina corectă cuprinde: demachiere, spălat cu apă călduță și apoi clătit cu apă rece. Un duș cu apă rece pe întregul corp activează circulația sangvină și tonifică țesuturile – zonele afectate de celulită ar trebui spălate numai cu apă rece.

Apa rece face părul strălucitor. Când folosim apă rece, cuticulele firelor de păr se închid, părul capătă luciu, se piaptănă ușor, nu se mai rupe, nu se mai subțiază și se așază mai bine când se usucă.

Apa rece fixează manichiura. După ce a ai dat cu lac, plonjează unghiile în apă cu gheață și ține-le circa trei minute – lacul va dura mai mult timp și va avea un aspect mai frumos.

Apa rece îmbunătățește circulația – mai ales dacă alternăm dușurile calde și reci. Apa ajută și la recuperarea mușchilor după efort. Un duș cu apă rece imediat după terminarea antrenamentului ajută la o mai bună sinteză de țesut muscular. Dacă vrei să reduci grăsimea din corp și să obții mai multă fibră musculară, exersează cu nădejde și apoi intră cu voioșie sub dușul rece – are efect antiinflamator, iar la antrenamentul viitor vei fi într-o formă mai bună. 
Este secretul multor sportivi!

Apa rece ajută la slăbit. 
Nu dacă o bei, ci dacă te îmbăiezi în ea. Nu imediat, desigur, ca la criolipoliză, dar persoanele care obișnuiesc să facă băi și dușuri reci obțin în timp o subțiere notabilă a taliei, deoarece contactul cu apa rece activează metabolismul.

Cum te împrietenești
  cu apa rece?

Așa, deci te-ai hotărât să începi! Asigură-te că nu ai probleme serioase de circulație sangvină, cere sfatul medicului. Începe cu un duș sau o baie caldă, apoi răcește progresiv apa.

Altă variantă ar fi să intri direct sub dușul rece. Cel mai ușor este să uzi mai întâi fața – șocul inițial este urmat rapid de o scădere a afluxului de sânge la nivelul pielii și de o activare a întregului corp, care va suporta mai ușor apa rece.

Poți să contezi pe o creștere considerabilă a ritmului cardiac și tensiunii arteriale, dar nu te teme de hipotermie – nu se instalează decât după 30 de minute de imersiune în apă rece. Tu nu ai nevoie de mai mult de 10-20 de secunde de duș rece!

Aplică timp de un minut gel de duș și/sau un scrub (preparat din sare de Himalaya și ulei de măsline sau din migdale ori zaț, cu efect anticelulitic). Apoi deschide din nou apa rece și vei observa că nu mai este deloc la fel de neplăcută ca la început. E debutul unei frumoase prietenii!

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Care sunt riscurile genelor false

Next:

Câte flori de primăvară, atâtea tipuri de machiaj

You may also like

Post a new comment