Importanta controlului alunitelor odata cu trecerea la sezonul cald

25 April of 2016

Sezonul cald aduce cu el pofta de viata si zile petrecute cat mai mult in prezenta soarelui. Dar ce se intampla atunci cand nu ne protejam corespunzator? Din nefericire, exista riscul aparitiei problemelor care ne indreapta spre cabinetul unui medic specializat in dermatologie.

Cu scopul de a preintampina situatiile neplacute, am stat de vorba cu medicul primar in dermatovenerologie Cozma Floarea  de la cabinetul Crisderma Bucuresti. Astfel, ne-a fost usor sa aflam totul despre importanta controlului alunitelor odata cu trecerea la perioada estivala.

Din punct de vedere dermatologic, explicati-ne pe scurt, ce sunt alunitele?

Alunitele sunt leziuni benigne ale pielii datorita proliferarii locale a celulelor pigmentare (cunoscute in dermatologie sub denumirea de melanocite). Acestea pot fi prezente de la nastere (nevi congenitali) sau pot aparea ulterior in orice parte a corpului, putand fi plate sau elevate. Culoarea nevilor variaza de la roz pana la maro inchis, albastru sau negru.

Pacientii care vin la dermatologie si au pielea mai deschisa la culoare au de obicei nevi cu o culoare mai deschisa. Forma este de obicei rotunda sau ovala, desi exista si nevi cu forme atipice. Dimensiunea variaza de la cativa milimetri pana la centimetri.

Cand ar trebui sa devina alunitele un motiv de ingrijorare pentru noi? Cum le putem identifica in functie de forma, culoare, consistenta pe cele cu grad crescut de malignizare?

Ar trebui sa paseasca pragul cabinetului de dermatologie cei care au alunite care si-au modificat aspectul, culoarea, au devenit dureroase, pruriginoase sau au fost traumatizate.

Pacientii sunt ingrijorati de aparitia alunitelor deoarece exista riscul aparitiei melanomului, o proliferare maligna a melanocitelor ce reprezinta cea mai frecventa cauza de deces determinata de cancerul de piele.

Initial melanomul poate avea aspectul unei alunite, dar in timp isi modifica structura si se mareste. Persoanele cu un numar crescut de alunite au un risc mai mare de aparitie a melanomului, mai ales daca au peste o suta de alunite.

Sub imperiul caror factori se modifica structura alunitelor?

Uneori, alunitele se maresc si din cauza expunerii la soare. Alunitele cu grad crescut de malignizare pot fi deosebite de celelalte in functie de 5 caracteristici pe care le putem desemna: A, B, C, D si E.

A: Forma asimetrica. Melanoamele au o forma neregulata.

B: In mod normal, leziunile benigne au margini netede spre deosebire de melanoma care are margini neregulate.

C: Cu forma curbata. Una sau mai multe curbari, distributia inegala a culorii pot pune semne de intrebare. Iata de ce recomand pacientilor programari si consultatie la doctori specialisti in dermatologie.

D: Mai mare de 6 milimetri ridica suspiciunea prezentei unei leziuni maligne.

E: Aceasta a devenit unul dintre cei mai importanti factori in diagnosticul melanomului.

Este solarul un factor de risc pentru aluniţe?

Principalul factor de risc pentru aparitia melanomului il contituie expunerea la radiatiile ultraviolete provenite de la soare sau din surse artificiale, incluzand solarul. Nivelul de radiatii UV emise de solar pot fi de pana la 6 ori mai puternice decat expunerea la soarele de pranz. Studiile arata ca persoanele care folosesc solarul inaintea varstei de 35 de ani au risc de 59% mai mare de aparitie a melanomului decat cei care nu folosesc solarul. Nu exista un bronz sigur in cea ce priveste soarele sau solarul.

Ce este bronzul?

Bronzul reprezinta un semn al traumatizarii celulelor pigmentare care raspund prin hipersecretia de melanina. Cu cat creste expunerea la radiatiile UV, cu atat exista un risc mai mare de cancer de piele.

Care sunt metodele de prevenţie în ceea ce priveşte cancerul de piele?

Trebuie sa evitam expunerea la soare in special intre orele 10:00 si 16:00. Este important sa purtam haine, palarie si ochelari cu protectie UV. De asemenea, cremele cu factor cat mai ridicat de protectie solara sunt foarte importante, nu doar cand ne expunem la soare, ci si de fiecare data cand iesim din casa.

Ce simptome manifestă un pacient care suferă de melanom?

Pacientii care sufera de melanom nu prezinta de obicei niciun simptom. Uneori, pacientii care vin la dermatolofie pot prezenta mancarimi, dar in acest caz nu are nicio importanta diagnostica sau prognostica.

Ce metode de investigaţie există pentru o diagnosticare eficientă a melanomului?

Dignosticul melanomului se poate da printr-o evaloare dermatoscopica ce indica uneori o biopsie excizionala. Diagnosticul de certitudine il realizeaza examenul histopatologic.

În funcţie de stadiu, în ce constă tratamentul melanomului?

Tratamentul melanomului consta in excizia chirurgicala cu margini de sigurata oncologica. Ulterior, in functie de stadiu si localizare se poate realiza o limfadenectomie regionala urmata de chimioterapie sau imunoterapie in serviciul de oncologie.

Ce grupe de varstă sunt mai expuse sa faca aceasta afectiune?

Nu exista o grupa de varsta predominant afectata, un risc crescut avandu-l persoanele ce au avut arsuri solare, au pielea deschisa la culoare, au peste 100 de alunite si persoanele cu un istoric familial de melanom.

De cate ori pe an este necesara monitorizarea medicala in cazul prevenirii cancerului de piele?

Monitorizarea medicala pentru prevenirea cancerului de piele trebuie realizata de catre medicul in dermatologie la fiecare 6 luni.

Citeste si:

Cum poți ajuta o persoană care suferă de cancer la sân

Comments

comments

Previous:

Combinatii periculoase intre medicamente si alimente

Next:

Alergie sau intoleranta alimentara? Cum faci diferenta

You may also like

Post a new comment