Importanța alimentației în sport

05 February of 2019

Importanța alimentației în sport – Ne dorim un corp ca de zeiță, vrem să fim admirate și să stârnim invidie. Indiferent cât de mult și de conștiincios am merge la sală sau am face sport în aer liber, rezultatele se vor lăsa îndelung așteptate dacă nu adoptăm o dietă alimentară corespunzătoare.

Că vorbim sau nu de performanță, aceste două noțiuni – sport și nutriție – sunt indisolubile. Hrana asigură energia de care ai nevoie pentru un antrenament eficient. Ceea ce mâncăm are un impact important asupra rezistenței fizice, asupra rezultatelor și, nu în ultimul rând, asupra capacității corpului de a se însănătoși.

Nu doar calitatea și felul alimentelor consumate contează, ci și de câte ori mâncăm pe zi și în ce cantitate. Ca regulă generală, un sportiv ar trebui să se hrănească cu cel puțin două ore înainte de antrenament, iar dieta să fie bogată în carbohidrați și săracă în grăsimi sau proteine. Fiecare regim însă se va adapta tipului de sport pe care-l practici, iar în acest scop este bine să ceri părerea unui nutriționist. În plus, nu uita de aportul de vitamine și minerale care te ajută să asimilezi corect alimentele.

Carbohidrații sau glucidele

Oferă corpului combustibilul de care are nevoie ca să susțină efortul fizic din timpul antrenamentelor. Mușchii și ficatul au capacitatea de a stoca aceste substanțe nutritive, pe care le transformă în energie. Un consum redus de carbohidrați determină oboseală și hipoglicemie. O cantitate prea mare poate fi dăunătoare chiar și atunci când faci sport, din cauza aportului masiv de calorii, care favorizează creșterea în greutate. Alimentele bogate în amidon conțin cei mai mulți carbohidrați, iar cerealele integrale sunt bogate în fibre ce favorizează digestia.

Ca atare, include în dieta ta pâine, paste, orez, cușcuș, cartofi, porumb, fructe și produse lactate. Evită dulciurile, biscuiții, prăjiturile sau sucurile pentru că aportul de calorii este semnificativ crescut. Dacă pentru 3-5 ore de antrenament pe săptămână organismul are nevoie de 5 g de carbohidrați/kg corp, la 2 ore pe zi cantitatea crește până la 10 g. Este de la sine înțeles că aceste glucide nu vor fi introduse într-o singură masă, ci repartizate în cinci mese zilnice (mic dejun, prânz, cina și două gustări).

Proteinele

Sunt esențiale pentru menținerea echilibrului musculaturii și sănătății oaselor. Alimentele conțin cantități și feluri diferite de aminoacizi. Pe cei esențiali organismul nu-i poate produce și îi preia din hrană. În acest sens, cele mai bune surse de proteine sunt carnea, produsele lactate, ouăle, dar există și aminoacizi de origine vegetală, în soia sau tofu, de exemplu. 
De regulă, un om are nevoie de aproximativ 0,75g/kg corp pe zi, dar cantitatea crește în cazul persoanelor care fac sport și poate ajunge până la 1,2-1,7 g. Ține cont că un consum mai mare de proteine decât cel recomandat nu îți va crește masa musculară, iar de multe ori sportivii amatori cad în plasa acestui mit și pierd din vedere că cei mai importanți în dietă sunt carbohidrații.

Rezultatul este doar un 
dezechilibru alimentar, care 
în mod evident nu este 
benefic organismului.

Grăsimile

Nutrienți importanți pentru organism, grăsimile sunt o sursă de energie, dar un consum exagerat duce la creșterea greutății corporale. În general, alimentele conțin atât găsimi saturate, cât și nesaturate, cele din urmă fiind mai sănătoase. De aceea, sunt de evitat produsele de patiserie sau cofetărie, ciocolata, chipsurile, unele tipuri de lactate (de exemplu, cheddar sau unt), uleiul de cocos sau de palmier și alimentele procesate (mezeluri, cârnați etc.). Alege grăsimile mai slabe, care mențin un nivel al colesterolului normal. Dieta ta trebuie să fie bogată în ulei de măsline, pește și oleaginoase.

Suplimentele de vitamine și minerale

Nu influențează în mare măsură performanța sportivă, dar ajută, așa cum am spus mai sus, 
la metabolizarea alimentelor. În mod normal, o dietă sănătoasă asigură necesarul acestor substanțe în organism. Totuși, cere sfatul unui expert nutriționist, care îți poate recomanda sau nu anumite suplimente.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Mereu 
flexibilă. Cateva sfaturi de care merita sa tii cont!

lentile de contact

Next:

Care sunt motivele să alegi purtarea lentilelor de contact atunci când faci sport?

You may also like

Post a new comment