Important reper istoric și cultural, la Moșna

07 June of 2013

Biserica Evanghelică-Luterană din localitate

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Una dintre cele mai prospere așezări din zona Târnavelor în trecut, comuna Moșna, situată la doar 10 km distanță de Mediaș, a fost atestată documentar în anul 1283. La sfârșitul secolului al XV-lea a fost ridicată aici, ca urmare a susținerii financiare venite din partea comunității săsești, o impunătoare biserică tip hală, reprezentativă pentru arhitectura medievală transilvăneană.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


În curs de restaurare
Prima cetate din Transilvania vizitată, în urmă cu mai bine de un deceniu, de prințul Charles al Marii Britanii a fost cea de la Moșna. Prezența acestuia pare să fi purtat noroc așezării, deoarece în prezent, datorită finanțării primite, se des­fășoară lucrări de restaurare ce vizează refacerea, atât la interior, cât și la exterior, a bisericii din centrul complexului medieval. În incinta fortificației este amenajat și un muzeu al uneltelor și portului popular săsesc,tot aici fiind expuse și câteva obiecte descoperite în timpul excavațiilor efectuate în zonă.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Andreas Lapicida
Endreas Steinmetz, cunoscut ca Andrei Pietrarul, a fost un celebru sculptor sas din Sibiu, care a activat între anii 1478 și 1504, în Transilvania. Printre lucrările sale se numără Catedrala Evanghelică din Sibiu, Casa Parohială din același oraș și bisericile fortificate de la Cârța, Richiș, Ațel, Cristian și Moșna. Lucrările sale se disting prin însemnul ALH (Andreas Lapicida Hermannstadt).
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Date utile: Comuna Moșna se află la 65 km distanță de Sibiu și la 10 km de Mediaș, pensiunile agroturistice din zonă oferind cazare și masă la prețuri rezonabile. Prețul întreg al unui bilet Intercity (București – Mediaș), clasa a II-a, fără rezervare, e de 88 de lei, iar durata călătoriei, de 6 ore.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Pe firul apei: Sulina

Next:

“Reușita ține doar de muncă și de voință”

You may also like

Post a new comment