„Ikebana e magie, terapie pentru suflet…“

30 May of 2014

După trei decenii în care s-a dedicat studiului Ikebana, d-na prof. Sanda Lazur a fost premiată în 2013 de Ministerul Japonez al Afacerilor Externe pentru întreaga sa carieră

Pentru japonezi, Ikebana nu este doar o simplă tehnică de aranjare a florilor, iar acest lucru devine evident atunci când iei pentru prima oară contact cu ampla ramură a culturii nipone, stând de vorbă cu un specialist în domeniu.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu

Doamna Sanda Lazur, profesor de Ikebana și aranjamente florale, se poate mândri cu o experiență bogată în acest domeniu. În anul 1981, lucrând ca economist la Horticola 1 Mai, a fost desemnată pentru a ține evidența prezenței la un curs de Ikebana, organizat prima oară în România de Ambasada Japoniei și adresat decoratorilor florari an­­­ga­­­­jați în florării. Scopul era de a lărgi orizonturile celor care lucrau în această branșă, schimbând un pic estetica aranjamentelor, gusturile și mentalitatea cumpărătorilor. „Mie îmi plăceau oricum florile, copilărind într-o curte plină cu flori, în apropierea Parcului He­­răs­­trău, dar când am văzut ce minuni se întâmplă la curs, am realizat că întâlnirea cu Ikebana îmi poate schimba viața“, recunoaște doamna profesoară.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu

„Dacă nu aș fi avut această artă în spate care să mă susțină precum o terapie, nu aș fi rezistat atâția ani lucrând ca economist.“ Până în 1993 cursurile de la Universitatea Populară „Ioan I. Dalles“ au fost predate de către soțiile ambasadorilor, iar apoi manualele Școlii Sogetsu de Ikebana au fost oferite Sandei Lazur, pentru a continua, din postura de profesor, cursurile devenite deja tradiție. În prezent, în Japonia sunt peste 2.000 de școli de Ikebana, cea mai veche (Ikenobo) fiind înființată în urmă cu 552 de ani.

„Prima regulă în Ikebana este asimetria, deoarece japonezii consideră că în natură totul este format din elemente asimetrice. Asimetria presupune trei puncte principale, care formează un triunghi (Regula de Aur). Este un raport (7-5-3) care se aplică în realizarea aranjamentului, astfel ramura cea mai înaltă trebuie să fie o dată și jumătate diametrul vasului plus înălțimea, al doilea element trei pătrimi din primul, iar al treilea element jumătate din al doilea. Dacă alegi corect materialele, vasul și respecți această schemă, este imposibil să nu-ți iasă aranjamentul“, consideră doamna Lazur. În realizarea unui aranjament Ikebana toate componentele trebuie să fie naturale, fiind interzise florile din material plastic sau textil. Calitatea nu este dată de cantitate sau preț, iar scopul Ikebana este de a promova rafinamentul și respectul pentru natură.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu

Plantele au viață
Toate elementele unei plante, rămurele, frunze sau flori, sunt folosite în Ikebana și întotdeauna acestea sunt tăiate sub apă (într-o găleată). Practicat de sute de ani de către japonezi, tăiatul sub apă prelungește viața florilor. La final, vasul se umple cu apă, atât cât să acopere kenzan-ul (suport din metal cu cuie, utilizat în Ikebana). Apa din vas nu se aruncă, doar se completează treptat. În cultura niponă viața unei plante este respectată, astfel încât, odată uscată, aceasta este tocată mărunt și incinerată sau îngropată.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Drumeții pe plaiuri prahovene

Next:

Cluj-Napoca, mândria Transilvaniei

You may also like

Post a new comment