Iarna animalelor

05 January of 2010

Cum îngrijim pisicile și câinii pe timp de iarnă? Ce fac păsările care ne încântă vara cu trilul și cu penajul lor? Cum să le ajutăm?

Foto: Hubert Burda Medien

Păsările sedentare – care nu migrează – vor trece mai ușor peste iarnă dacă le vom oferi un adăpost și hrană. Trebuie să nu uităm că au preferințe alimentare diferite. Granivorele preferă semințe, grăunțe și nuci (botgrosul, cinteza, porumbelul etc). Celelalte, insectivorele, ierbivorele preferă boabele, stafidele, fulgii de ovăz, măceșele etc. Păsările pot fi deosebite după cioc: granivorele au un cioc lat și gros. Dacă doriți să aveți în grădină toate păsările, pregătiți ambele tipuri de hrană. Pentru a nu le dezobișnui să își caute singure hrana în natură, este bine să le oferiți hrana numai pe durata iernii.

Pisicile și câinii sunt animale robuste. Cu toate acestea, în timpul iernii ar trebui să respectăm câteva reguli simple:

Când scoateți câinele afară din casă, țineți-l în mișcare. Dacă stă prea mult timp într-un singur loc, i se va face frig. Câinii de talie mică și cei cu părul scurt nu trebuie ținuți prea mult afară. Dacă animalul începe să tremure este un semnal clar că trebuie dus în casă.

 

Foto: Hubert Burda Medien

Îngrijirea lăbuțelor: folosiți o cremă de protecție înainte să scoateți câinele la plimbare, tăiați blana mai lungă dintre degetele animalului pentru a evita strângerea gheții în acea zonă. Ca măsură alternativă, îndepărtați zăpada și gheața de pe lăbuțele câinelui chiar în timpul plimbării, iar după plimbare, labele câinelui se vor spăla cu apă călduță pentru a le curăța de sare, de nisip și de noroi.

Pisicile obișnuite să iasă din casă nu vor fi lăsate afară în timpul nopții. Alte animale, cum ar fi broasca țestoasă de apă, europeană, sunt obișnuite să hiberneze în timpul iernilor. Broaștele țestoase vor ierna cu plăcere în… frigider.

Anumite plante de sezon pot fi periculoase pentru animalele de companie. Vâscul, de exemplu, este otrăvitor. Ciocolata și dulciurile nu le sunt recomandate pentru animale. Conțin teobromină, o substanță neindicată câinilor și pisicilor.

 

Brrr, ce frig este afară… Vremea este friguroasă! Oamenii se descurcă foarte ușor: când li se face frig, îmbracă haine groase, își încălzesc locuința sau pleacă în concediu la tropice. Cum se descurcă animalele care trăiesc în aer liber la temperaturi sub 0°C? Nici ele nu suferă de frig. Multe animale sălbatice au dezvoltat cele mai uimitoare strategii pentru a face față gerului.

Măcelandrul este întâlnit vara în pădurile de munte și iarna în cele de la șes, cuibărind în scorburi și trunchiuri căzute.

Foto: Hubert Burda Medien

Mierla, sturzul, cinteza și pițigoiul nu migrează.

Botgrosul preferă nucile, sâmburii de cireşe, vişine etc. Cuibărește în regiunile deluroase şi de şes, în pădurile luminoase

Felis silvestris catus (pisica comună) este înrudită cu pisică sălbatică europeană (Felis silvestris silvestris) şi cu pisica salbatică africană (Felis silvestris libyca)

Blană călduroasă

 

Foto: Mauritius

 

Ce priveliște frumoasă! Urșii polari nu suferă de frig. Blana lor este formată din fire de păr goale în interior care acționează ca un izolator termic și la -40°C.

Pernuțe inteligente

 

Foto: Hubert Burda Medien

 

Aricii formează o pernuță din grăsime, se ghemuiesc în frunzișul toamnei și hibernează până la cinci luni.

 

Neclintire

Foto: Hubert Burda Medien

După ce și-au asigurat o rezervă consistentă de grăsime pentru a rezista până în primăvară, caprele negre stau ore întregi nemișcate.

 

Prietenie caldă

 

Foto: Juniors

Pinguinii imperiali rezistă până la -70°C. În colonie se înghesuie într-un grup compact pentru a se apăra de frig. Animalele de la exterior schimbă periodic locul cu cele din interior.

 

Minerul alb

 

Foto: Hubert Burda Medien

Penajul corlei o ferește de temperaturi de până la -40°C. Pentru a nu consuma energie, își sapă un tunel în zăpadă, unde stă „la cald“, la -4°C.

Comments

comments

Previous:

Cristian Paraschiv își evocă stilul

Next:

Anda Adam reușește de fiecare dată

You may also like

  1. Salut,
    am o broasca de florida si de cc 3 saptamani nu mananca si nu mai vre sa intre in apa.
    Ce se intampla?
    Este normal?
    multumesc..

Post a new comment