Iarnă în Apuseni – Țara Moților

09 February of 2012

Foto: Cristian Niculescu

Un loc special, decupat parcă din cărțile cu povești ale bunicii, spațiul format de valea râului Arieș și de coamele Munților Apuseni îmbie turiștii la petrecerea unui concediu de neuitat

Răsfirat pe culmi de munte, în inima milenarilor Apuseni, Ținutul Moților își subjugă prin frumusețea sa sălbatică privitorii, presărându-le în suflete dorința de a reveni mereu pe meleagurile sale.

Pe plaiurile moților
Numele „moț” semnifică părul strâns într-o parte a capului, lângă ureche, desemnând un obicei păstrat încă de pe vremea dacilor. Urmași ai dacilor sau ai celților, așa cum sunt considerați în anumite tratate istorice, moții, numiți uneori țopii, își deapănă prin tradiție orală o istorie îndelungată pe aceste tărâmuri, încă dinaintea erei noastre.
Tradițional, moții se ocupă cu prelucrarea lemnului, un element găsit din belșug în această zonă, prin realizarea a diferite structuri din lemn: cabane, magazii, ciubere, poduri sau garduri, sculptate rustic și cu îndemânare.

Foto: Cristian Niculescu

Zona Munților Apuseni cuprinde cele mai multe regiuni carstice de pe teritoriul României: ghețari precum cei de la Scărișoara și Vârtop, peșteri cu bogate formațiuni de stalactite și stalagmite (Măgura, Peștera Urșilor) și cascade frumoase precum cele de la Vârciorog și Buciniș. De altfel, întreaga regiune se remarcă din punct de vedere turistic prin promovarea tradițiilor sale folclorice, a peisajului deosebit și a reliefului carstic care a dat naștere prin erodare unui număr de peste 800 de peșteri.
Suprafața Țării Moților a fost menționată diferit de la un istoric la altul. Locuitorii ce poartă acest nume își au gospodăriile în partea de nord-est a județului Alba, în munții aflați deasupra localității Câmpeni. În funcție de perioada istorică, regiunea a cuprins mai multe zone, întinzându-se până aproape de Țara Zarandului (județul Arad) și Țara Beiușului (județul Bihor).

Albac și Arieșeni
Situat pe Valea Arieșului Mare, pe drumul național DN75, satul Albac a fost atestat pentru prima oară în anul 1733, sub numele de Râul Mare. Satul Albac este parte a comunei cu același nume ce cuprinde 16 sate pe o suprafață de peste 5.000 de hectare într-un spațiu aparent izolat, cufundat în inima munților.

Foto: Cristian Niculescu

Horea, unul dintre conducătorii răscoalei țărănești din 1784, pe numele său adevărat Vasile Nicola, s-a născut în satul Albac. Porecla „Horea” era legată de faptul că știa să cânte frumos, să „horească”. Bogăția folclorică demonstrează că plăcerea de a cânta este de altfel des întâlnită în rândul acestor munteni, atât de dârji și totuși foarte primitori.
Un sat parcă uitat de lume în urmă cu câteva decenii, Albac a devenit în prezent o stațiune înfloritoare, un loc în care turismul rural își respectă în totalitate adevărata sa definiție. Aici se organizează anual, la început de toamnă, Târgul Național de Turism Rural, operatorii din turism prezentând presei și turiștilor participanți facilitățile oferite în cazare și varietatea specialităților bucătăriei locale.

Foto: Cristian Niculescu

Localitatea Arieșeni se remarcă în peisajul turistic românesc ca una dintre cele mai frumoase și spectaculoase stațiuni ale Apusenilor. Oferta anuală adresată turiștilor, cu precădere cea din perioada anotimpului rece, cuprinde numeroase variante de petrecere a timpului liber și de consum al adrenalinei, prin practicarea unor sporturi specifice, prin efectuarea numeroaselor drumeții montane sau prin vizitarea și fotografierea unor locații cu adevărat speciale.
În Arieșeni se organizează pentru cei mici, în perioada vacanțelor, tabere școlare de o săptămână cu prețuri avantajoase. Zona este apreciată și ca locație pentru organizarea de team-buildinguri adresate angajaților.
Pensiunile pun la dispoziție celor ajunși aici, pe lângă programele dedicate, oferte variate cu delicatese, servicii SPA, închiriere de echipament sportiv și, nu în ultimul rând, motive pentru a reveni.

Text: Cristian Niculescu

Mai multe informații în nr.4 al revistei Ioana

Comments

comments

Previous:

La schi în paradisul zăpezii

Next:

Turism balneoclimateric – Bad Oeynhausen

You may also like

Post a new comment