Humor, pe plaiuri bucovinene

01 October of 2014

Mănăstirile Bucovinei, importante obiective turistice românești

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Derulând tradiții și obiceiuri lăsate din moși-strămoși, Bucovina își desfășoară pe fermecătoare plaiuri peisajul său bucolic, dezvăluind gradual turiștilor iubitori de drumeții zone de platou înalt, dealuri și culmi montane.

Cinci secole de atestare
Într-un cadru profund rural, liniștea naturii, ospitalitatea locuitorilor și bucatele apetisante formează componentele indispensabile agroturismului de calitate. Dar mai ales, Bucovina se remarcă datorită salbei sale de mănăstiri de o fru­mu­sețe aparte, lăcașuri de cult împodobite cu picturi inestimabile și înconjurate cu ziduri din piatră, dăinuind de secole. Una dintre acestea, construită în anul 1530, este înscrisă din 1993, alături de alte 7 biserici moldovenești, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
În timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432) a fost ridicată prima biserică de piatră pe aceste meleaguri, care apoi a fost jefuită și distrusă de tătari în anul 1527. Rămășițele acesteia pot fi observate și în prezent, la o distanță de aproape 400 de metri de actuala biserică.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu

Trei ani mai târziu, este ridicat la Humor un frumos lăcaș, care avea să fie pictat în 1535 de o echipă de meșteri zugravi ce reușeau să dezvolte unul dintre cele mai impresionante ansambluri decorative ale epocii. Pridvorul deschis, cu patru arcade și lipsa turlei reprezintă particularitățile arhitecturale ale bisericii. Elementele de factură gotică vizibile în ancadramentele ferestrelor apar și în portalul de la intrare, dar și în firidele cu care sunt decorate cele trei abside laterale. Datorită frumuseții și unicității sale, biserica a fost introdusă în circuitul turistic după unirea Bucovinei cu România (1918), func­țio­nând ca biserică de parohie.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Turnul lui Vasile Lupu
Printre obiectele de patrimoniu ale Mănăstirii Humor se numără un jilț domnesc din lemn datând din secolul al XVI-lea, șase icoane mari, pictate în secolele XV-XVI, o cruce din lemn sculptată în anul 1623 și o catapeteasmă aurită.
În anul 1641, domnitorul Vasile Lupu a împrejmuit biserica cu ziduri de piatră și a construit un turn în plan pătrat, cu latura de 8 metri și 3 etaje, în incinta complexului mănăstiresc.
Turnul-clopotniță de pe latura de est a ansamblului a fost confecționat din lemn în secolul al XIX-lea, având la parter intrarea în ansamblul mănăstirii, iar la etaj camera clopotelor.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Cum ajungi și unde te cazezi: Mănăstirea Humor se află situată în satul cu același nume, la 6 km distanță de orașul Gura Humorului și 11 km de Mănăstirea Voroneț, în partea de nord-est a României.
În zonă există numeroase variante de cazare în pensiuni agroturistice de 3 sau 4 stele, ce oferă camere duble începând de la 80 de lei/noapte și mese cu produse tradiționale.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Acasă, în paradis…

Next:

Mereu în slujba oamenilor!

You may also like

Post a new comment