Hormonii sexuali sunt cei care ne definesc sexul, dar contribuie la multe alte manifestări și influențează comportamentul uman. Nu degeaba se spune că suntem expresia hormonilor! Însă efectele hormonilor sexuali nu sunt întotdeauna previzibile, iar adesea sunt chiar surprinzătoare și contraproductive.
De ce fotbaliștii care joacă pe teren propriu sunt mai combativi? De ce se consideră că sunt avantajați? Nu e o simplă chestiune de urale și ovații, ci mai degrabă de hormoni și locații! Pentru ei funcționează principiul “apărarea teritoriului” ceea ce este unul dintre motivele ancestrale care sporește secreția de testosteron, care face din orice jucător o ”fiară” care-și apără familia.
Testosteron și estrogen
De exemplu, testosteronul îi face mai combativi pe cei bărbați pentru care statusul în sine este o sursă de motivație în timp ce hormonul nu are aproape niciun efect asupra bărbaților care din start sunt mai puțin ambițioși.
Estrogenul păstrează în stare bună memoria la femeile aflate la premenopauză, dar suplimentele de estrogen luate după menopauză pot conduce la instalarea tulburărilor de memorie.
Nivelul testosteronului afectează performanța cogntivă. Dacă își pierd statutul, bărbații cu un nivel ridicat de testosteron devin mânioși, iritați și… se prostesc! Invers, un bărbat care are un nivel redus de testosteron și ajunge (din întâmplare, să zicem) la un status înalt pe care nu și-l dorește devine la rândul lui iritat, se mânie ușor și, da, nu este performant!
În general noile studii axate pe efectele hormonilor asupra comportamentului pun în evidență mai degrabă “creiere influențate de testosteron” și “creiere influențate de estrogeni”, în defavoarea a ceea ce se credea până acum a fi “creier masculin” și “creier feminin”.
Și, și, dar în proporții diferite
Ambele sexe produc ambele tipuri de hormoni sexuali. Bărbații în principal testosetron și cantități mici de estrogeni, femeile, invers. Interesant este că după andropauză și menopauză proporția se schimbă. La bărbați crește secreția de estrogen ceea ce îi face sp aibă burtă, să le scadă interesul sexual, să li se subțieze vocea, iar la femei crește secreția de testoseron, ceea ce poate duce la pilozitate facială crescută, la îngroșarea vocii și la oprirea menstruației.
Nivelul scazut de testosteron, sub valorile normale, poate produce, la ambele sexe schimbari de ordin psihologic, precum:
- lipsa motivatiei
- depresie
- dificultati de concentrare
- probleme de memorie
- insomnie
- iritabilitate
Un nivel scăzut de estrogen, sub valorile normale, pentru fiecare sex în parte poate produce:
- libidou scazut
- schimbarile de dispozitie
- dureri de cap
- anxietate si atacuri de panica
- cresterea in greutate
- caderea parului
- tulburari de somn
- oboseala sau letargie
- probleme de memorie.
Citeste si: 6 alimente cu efect afrodisiac
Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/
Comments

Previous:
Dinți fără pete. Sfaturile stomatologului pentru un zâmbet strălucitor

Next:
Iodul, necesar în dietă, chiar dacă ai probleme cu glanda tiroidă
You may also like
-
25 Oct
Atenţie! Sângerările gingivale pot fi semn de leucemie
MedicinăÎn majoritatea cazurilor, sângerările gingivale sunt un simptom frecvent al bolii gingivale. Iată, însă, că sângerările gingivale ...
-
01 Nov
Vitamina D, esențială pentru imunitate și câteva detalii importante
MedicinăVitamina D s-a dovedit mai mult decât utilă în protecția reală în actualul context epidemiologic. ...
-
20 Aug
Cum tratezi eficient întinderile musculare
MedicinăPentru o calmare imediată, folosește gheața și analgezicele Vara, în mod special, dorința de practicare ...
-
08 Jan
Ne spălăm pe mâini: cum și cât de des?
MedicinăPe biroul dvs. există de 400 de ori mai multe bacterii decât în vasul de ...