Vindecare din Hawaii – Vindecătorii hawaiieni au elaborat, din timpuri străvechi, o metodă eficientă pentru rezolvarea oricăror probleme familiale, sociale și personale. Ea este folosită și în Europa de câteva decenii.
Ați auzit de terapeutul care a vindecat toți pacienții dintr-o aripă a unui spital de boli nervoase fără să-i vadă vreodată și fără să stea în aceeași încăpere cu ei? A citit fișa medicală a fiecăruia și apoi i-a vindecat, vindecându-se pe sine. Nu, nu e o glumă. E vorba despre doctorul Ihaleakala Hew Len, iar metoda folosită se numește Ho’oponopono. Expresia desemnează o practică hawaiiană străveche de iertare și reconciliere, definită ca o purificare mentală. Se practica în familie, iar relațiile dintre toți membrii acesteia se reparau prin rugăciune, discuții, mărturisiri, căință și iertare reciprocă. Cuvântul „pono“ înseamnă bunătate, dreptate, moralitate, comportament corect, bunăstare, benefic, de succes, ordine perfectă, iar „ponopono“ este un termen definit ca „a face dreptate, a face ordine, a corecta, a repara, a aranja, a ordona“.
Eu și gândurile mele
Lumea occidentală este obișnuită să facă o diferență clară între „eu“ și „lume“. Practicile străvechi nu operează însă cu aceste concepte. Conform credinței hawaiiene, tot ce vedem și auzim, toate persoanele pe care le întâlnim sunt trăite în mintea noastră. Noi credem că sunt în afara noastră, iar asta ne absolvă de responsabilitate. Ho’oponopono susține exact opusul: fiecare dintre noi este reponsabil pentru ce gândește. Dacă ne uităm la știri, ce auzim este responsabilitatea noastră. Sună dur și poate neverosimil pentru europeni, dar această credință conform căreia noi suntem responsabili de ce vedem și auzim susține și că tot noi putem curăța, ordona și schimba totul, prin iertare.
Te iubesc și mulțumesc!
În anii ’70, Morrnah Simeona, o vindecătoare sau kahuna, a adaptat metoda tradițională la realitățile sociale ale lumii contemporane. Treptat, ho’oponopono s-a transformat dintr-o metodă practicată în grup sau în familie într-o formă de terapie în afara familiei și de self-help psihospiritual ce poate fi practicată de oricine. Accentul se pune în continuare pe curățare, iar acest lucru se face spunând „mulțumesc“ și „te iubesc“ și rugând divinitatea să dizolve amintirile traumatizante. Scopul metodei este regăsirea de sine. Când ne amintim sau ne dăm seama cine suntem, putem lăsa în urmă amintirile traumatizante și trăi în momentul prezent, astfel încât nu amintirile să ne controleze, ci inspirația.
Să avem grijă de lume
Pare simplu să spui „te iubesc“ și să simți asta pentru propria persoană. Pare și mai simplu să mulțumești. Asumându-ne responsabilitatea pentru orice se întâmplă în viața noastră, doar pentru că este vorba despre viața noastră, ajungem să privim întreaga lume ca pe creația proprie. Suntem aici, spun vindecătorii ho’oponopono, ca să avem grijă de lume și de tot ce se află în ea, ca să ne manifestăm identitatea. Când vrei să îmbunătățești ceva în viața ta, spun ei, privește înăuntrul tău. Iar când privești, privește cu dragoste.
Pe scurt, metoda tradițională constă în patru pași, iar ordinea lor nu este foarte importantă. Este vorba despre căință, iertare, recunoștință și iubire.
1 Pasul întâi, căința, semnifică recunoașterea problemei. Poate la început oricui îi este greu să accepte că este responsabil de un uragan, dar, cu siguranță, oricine știe că este răspunzător pentru că fumează, bea prea mult, se înfurie sau suferă de obezitate. Tot ce trebuie făcut este să spunem „îmi pare rău!“
2 A cere iertare este poate cel mai important pas. Nu contează cui cerem iertare, important este să o facem din inimă, cu sinceritate și în mod repetat
3 Recunoștința înseamnă să spunem „mulțumesc“. Din nou, nu contează cui, dar sentimentul de a fi recunoscător are efecte benefice asupra noastră. Mulțumiți corpului propriu, sinelui propriu, universului
4 Iubirea ar putea fi oricând pasul întâi în practica Ho’oponopono sau în orice fel de practică.
Citeste si:
- Terapii antimahmureala
- Plantele, aliat pentru detoxifiere
- Alimentele pe care nu ar trebui să le ţii niciodată în frigider
Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/
Comments

Previous:
Apa de argint. Ce este si ce beneficii are

Next:
Cum să dormi mai bine în nopțile fierbinți de vară
You may also like
-
03 Nov
5 afecțiuni de care trebuie să ne ferim după 35 ani și cum le putem preveni
SănătateÎnțelepciunea vine odată cu vârsta, iar același lucru ar trebui spus și în privința responsabilizării. ...
-
05 Jun
Despre dislexie, un studiu la nivel național
SănătateCe au în comun Walt Disney, Steven Spilberg, Beethoven, Mozart, John Lennon, Thomas Edison, Michael ...
-
05 Jan
10 alimente pe care trebuie sa le ai permanent in casa
NutrițieMancam in cea mai mare masura ceea ce avem in casa, iar daca ceea ce ...
-
15 Dec
O nouă metodă în lipoaspirație
MedicinăLiposucția, o intervenție cosmetică efectuată medical, reprezintă procedeul prin care se îndepărtează excesul nedorit de ...